• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Benzin eylemi geliyor..
10 Aralık 2010 Cuma 14:38

Benzin eylemi geliyor..

Peş peşe yapılan iki zamla birlikte 1 litre benzinin fiyatının 4 liraya (2,5 dolar) çıkması kamuoyunda tepkiyle karşılandı. Zamma ham petrol fiyatlarının artması gerekçe gösterilirken ...

Tüketici dernekleri, zamları protesto etmek için eyleme hazırlanıyor.Öncelikle Maliye ve Enerji bakanlıkları ile EPDK'ya toplu faks gönderilecek.Pazar günü ise çok sayıda derneğin katılımıyla trafikte korna eylemi yapılacak.

Türkiye, son akaryakıt zamlarıyla kendine ait olan 'benzinin en pahalısatıldığı ülke' rekorunu da yenilemiş oldu. Son artışlara uluslararasıpiyasalarda ham petrol fiyatlarının artması sebep gösteriliyor. Ancak Türkiye'deakaryakıt ürünlerinden yüzde 65 gibi çok yüksek oranda vergi alınmasının dafiyatları hızla yükselttiği belirtiliyor. Tüketiciler Birliği Başkanı NazımKaya, zamların bu şekilde devam etmesi halinde nisan ayında 1 litre benzinin4,5-5 liraya çıkabileceği uyarısında bulundu. Kaya, gerçekleştirilecek protestoeylemleriyle ilgili olarak da, "Pazar günü araçlarla birlikte trafikte eylemyapacağız, korna çalacağız. Zamlara sessiz kalmamız mümkün değil. Maliye'nin'vergileri indir' çağrımıza sessiz kalmamasını bekliyoruz." dedi.

Nazım Kaya, akaryakıt üzerindeki yüksek vergilerin azaltılması talebiyleilgili de şöyle konuştu: "Geçen yıl, şirketlerin kârlarıyla ilgili tepki oluştu,tavan fiyat kondu, 20 kuruş indirim oldu. Ama Maliye, vergiyle geri aldı. Şimdi1 litre benzinin fiyatında, 2,65 lira vergi alınıyor. 1,3 kuruşu da dağıtıcı vebayi kârları, nakliye, işçi maaşları, istasyon giderlerine gidiyor. Bu adaletmi? Bu çarpıklığın düzeltilmesi lazım." Türkiye Esnaf ve SanatkarlarıKonfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ise, akaryakıtfiyatlarında tavan fiyat uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini vurgulayarak,"Akaryakıt fiyatları arttıkça vergisi düşerse fiyat istikrarı korunmuş olur.Akaryakıtçılar ile devlet zam yarışı içinde." eleştirisini yaptı.

Öte yandan uluslararası piyasalarda ham petrolün varil fiyatının 100-110doları bulabileceği belirtiliyor. Zaman'a değerlendirmede bulunan enerjiuzmanları, Avrupa'daki soğuk hava şartları ve ABD ekonomisindeki iyileşmesebebiyle petrolün daha da yükseleceği uyarısını yaptı. Uzmanlara göre,fiyatlardaki yukarı doğru harekette arz talep dengesinin yanı sıra Euro/dolarparitesi, hava şartları ve daha da önemlisi küresel ekonomide düzelmebeklentileri ön plana çıkıyor. Asya'da artan petrol talebi, Amerikan ekonomisihakkında iyimser raporlar ve global petrol stoklarının hızla erimeyebaşlamasının fiyatları hareketlendirdiği ifade ediliyor. Artan talebin, krizsüresinde oluşturulan atıl kapasiteyi beklenenden daha hızlı bir şekildeeritecek olması da endişeleri artırıyor. Bundan dolayı OPEC'in daha önce varilbaşına 70-80 dolar fiyat aralığı tahmini için şimdiden 100 dolar rakamlarıkonuşulmaya başlandı.
 
 
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA