• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bebeğine ilk o dokundu
29 Ocak 2015 Perşembe 14:04

Bebeğine ilk o dokundu

Konya'da "anne destekli sezaryen" yöntemiyle Ayşe Selek, doğum sırasında doktorunun yönlendirmesiyle bebeğine ilk andan itibaren dokunmanın sevincini yaşadı.

Ayşe (26) ile Recep Selek (28) çiftinin üç buçuk yıllık evliliklerinden kızları Aslı, 38 haftalıkken Medicana Konya Hastanesinde dünyaya geldi. Doktoruna göre Türkiye'de ilk olan "anne destekli sezaryen" yöntemiyle Ayşe Selek, doğum anına ve bebeğinin tüm hareketlerine şahit oldu.

Kızına, doktorlarının yardımıyla doğumun ilk anından itibaren temas etmeye başlayan Selek'in o anı, çekilen görüntülerle de ölümsüzleştirildi. Görüntülerde, elleriyle temas etme fırsatı yakaladığı bebeğini doğar doğmaz kucağına alan Selek, kızı Aslı'nın ellerini öpüyor, kokluyor ve seviyor.

- Avustralya'da uygulanan bir yöntem

Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Metin Çapar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezaryen doğumlarda anne adaylarının en büyük probleminin çocuğa karşı hemen yakınlık kuramaması olduğunu söyledi.

Bebek ile arasındaki fiziksel ve ruhsal bağlantının ilk andan itibaren kurulmasının anne açısından önemine değinen Çapar, bu nedenle farklı bir yöntem denemeye karar verdiklerini kaydetti.

Avustralya'da uygulanan bir yöntemi Türkiye'de ilk defa kendilerinin kullandıklarını dile getiren Çapar, doğum sırasında annenin, kendilerinin de yardımıyla çocuğunu çıkarttığını vurguladı.

Annenin bebeğiyle tensel teması hemen yaptığını ifade eden Çapar, şöyle devam etti:

"Anne hemen bebeğini üzerine alıp sevdi. Anneye bebeğini nasıl çıkartacağı konusunda eğitim verdik. Onu hazırladık. Annenin üzerine elbise giydirdik. Ellerini steril ettik ve steril eldivenler kullandı. Steril ortam hazırladık. Başının çıkmasından itibaren anne bebeğine dokundu ve çıkartma işlemine devam ettik. Yoğun doğum stresi yaşayan kadın, bu şekilde hem kaygılarından kurtuldu hem de ağrılarını pek fazla hissetmedi."

- Çok heyecanlandı

Anne Ayşe Selek, doğumda hayatında unutamayacağı anlara şahit olduğunu dile getirdi. Doktorunun yönlendirmesiyle doğuma yardımcı olduğunu anlatan Selek, "Titizlikle gerekli eğitimi aldım. O an karışık duygular içerisindeydim. Çok heyecanlandım. 'Bu Allah'ın mucizesi' dediğim bebeğimi görünce sevinçten ağladım" diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA