• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BDDKdan kredi kartlarında batık uyarısı
28 Ağustos 2012 Salı 12:13

BDDK'dan kredi kartlarında batık uyarısı

Kredi kartlarında kullanımın artması ve düzensiz ödemelerin çoğalması bankaları kırmızı alarma geçirdi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu da bankaları uyardı.

Türkiye'de kredi kartı kullanım miktarı ve sayısındaki artış Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nu (BDDK) harekete geçirdi.

Zaman'ın haberine göre yılbaşından itibaren bireysel kredi kartı kullanım tutarında 10 milyar liralık artış gözlenirken, BDDK il il performansları masaya yatırmaya hazırlanıyor. Her ilin kredi kartı işlemleri anlık olarak takip edilebilecek.

Mevcut uygulamada bankaların önemli bir kısmı kredi kartı işlemlerini genel müdürlük nezdinde takip ediyor. Bu nedenle de tüm kredi kartı işlemleri ağırlıklı olarak İstanbul merkezli görülüyor. Kredi kartında riskli seviyeye gelen illeri takip etmek de mümkün olmuyor. Üst Kurul tarafından bankalara bu durumun düzeltilmesi amacıyla talimat verildi. Yeni yapıda her ilin kredi kartı performansı ayrı olarak izlenebilecek. Türkiye genelinde toplam kredilerin takibe düşme oranı yüzde 2,75 seviyesinde iken aynı oran kredi kartında yüzde 6'nın üzerinde.

Bankaların kredi kartına ilişkin bilgileri il il tutması gerektiğine dikkat çeken BDDK'dan üst düzey bir yetkili, "Şehir ayrımı yapıldıktan sonra hangi illerde alarm verildiğini görmek kolay olacak. Biz de gerekirse ona göre tedbir alacağız." dedi.

Haziran 2012 tarihi itibarıyla 63 milyar 656 milyon liralık bireysel kredi kartı kullanımı gerçekleşirken BDDK verilerine göre bunun yarısı İstanbul, Ankara ve İzmir olarak kayıtlara geçti. Sadece İstanbul'da 22,3 milyar liralık bireysel kredi kartı kullanımı gerçekleşti. Kredi kartı ile alışveriş yapan ilk on ilin tamamı büyük şehirler olurken en az işlemin yapıldığı iller ise Iğdır, Tunceli, Hakkâri, Bayburt ve Ardahan.

Mevduat bankalarının 3 Ağustos itibarıyla tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları kullanım tutarı artış gösteriyor. Merkez Bankası verilerine göre tüketici kredileri 580 milyon lira artarak 173,2 liradan 173,8 milyar liraya yükseldi. Tüketici kredilerinin 73,5 milyar lirası konut, 7,13 milyar lirası taşıt kredisi ve 93,1 milyar lirası da diğer kredilerden oluşuyor.

Aynı dönemde, bireysel kredi kartı kullanım tutarı ise 1 milyar 119,3 milyon lira arttı. 62,8 milyar lira kredi kartı kullanımının 31,9 milyar liralık kısmı taksitli kredi kartı kullanımından oluştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA