• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BBG evi gibi izlenecek
10 Eylül 2012 Pazartesi 12:49

BBG evi gibi izlenecek

Türkiye'de faaliyet gösteren bir ve birden fazla işçi çalıştıran işletmeler, 1 Ocak 2013'ten itibaren adeta BBG evi gibi izlenecek.
Şirketler geliştirilecek yeni bir programla BBG evi gibi izlenecek. Birden fazla işçi çalıştıran 1.5 milyon işyeri bir merkezden kontrol edilecek. İş güvenliği uzmanı çalıştırmayan işyerine 5 bin lira ceza kesilecek.
Star Gazetesi'nden Hüseyin Özay'ın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan ve işletmelere ‘güvenlik uzmanı’ ile ‘işyeri hekimi çalıştırma zorunluğu getiren yasa için bir program geliştirme kararı aldı.
Halen bilişim uzmanları tarafından üzerinde çalışılan program ile, Türkiye genelinde 1’den fazla işçi çalıştıran yaklaşık 1 milyon 500 bin işletmenin, bir merkezden kontrol edilmesini kapsıyor.
SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?
Oluşturulacak olan merkeze SGK’dan ve vergi idarelerinden şirket bilgileri aktarılacak. İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi çalıştıran veya şirketlerden iş güvenliği hizmeti alımı için sözleşme imzalayan işyerlerinin isimlerinin yanında yeşil ışık yanacak. İş güvenliği uzmanı çalıştırmayan işletmelerin isimleri ise kırmızı renkte olacak ve isimlerin yanında ünlem işaretleri yer alacak. Kırmızı renkli işletmelere, işyeri hekimi ve uzmanı çalıştırması için önce uyarı yazısı gönderilecek. Uyarıya rağmen güvenlik uzmanı çalıştırmayan işletmelere ise inceleme için müfettiş görevlendirilecek. Müfettişler ise gerekli incelemenin ardından şirketlere, güvenlik uzmanı çalıştırmadığı için her ay için 5 bin lira para cezası verecek.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARINA EK KAZANÇ
Sistem ilk aşamada, iş sağlığı ve güvenliğinin kontrolü amacıyla kullanılacak. İlerleyen dönemlerde ise sistemin geliştirilerek, kayıt dışı istihdam ile mücadele için de kullanılması planlanıyor. Buna göre, şirketlerin personelleri ile ilgili tüm gelişmeler bu sistem sayesinde izlenecek. Öte yandan iş güvenliği yasası ile birlikte iş güvenliği uzmanlarına da adeta piyango vurdu. İş Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hesaplamaya göre, gelecek yıldan itibaren yaklaşık 15 bin iş güvenliği uzmanına ve yaklaşık bin iş güvenliği merkezine ihtiyaç duyulacak. Halen ise iş güvenliği uzmanı belgesine sahip yaklaşık 9 bin kişi bulunuyor. Geri kalan 6 bin uzman için Ekim ayında ve 2013 yılının Mayıs ayında iki ayrı sınav açılacak.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA