• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
BBC anketinde Türklerin dünyaya bakışı
07 Mart 2011 Pazartesi 16:48

BBC anketinde Türklerin dünyaya bakışı

BBC'nin belirli ülkelerin uluslararası planda nasıl algılandıklarını ölçmek için yaptırdığı ankette, Türklerin bir önceki yıla kıyasla genelde dünyaya daha olumlu bir gözle baktıkları görülüyor.
BBC, Globescan anket firmasıyla işbirliği içinde,2005 yılından bu yana uluslararası alanda farklı kamuoylarınınbirbirlerine ne kadar sıcak, ya da soğuk baktığının nabzını tutuyor.

Anketin yapıldığı 27 ülkeden biri olan Türkiye'de, ABD hakkında olumlu görüş dile getirenlerin oranı önceki yıla kıyasla 22 puan artarak %35'e ulaşmış bulunuyor.

Buna karşın Türkiye kamuoyunda ABD'ye şüpheyle bakanların halen %49 ile çoğunluğu oluşturduğu görülüyor.

Türkiye kamuoyu ankete göre Kuzey Kore'ye de birönceki yıla kıyasla artık daha olumlu bakıyor. Kuzey Kore'ye olumlugözle bakanlar Türkiye'de 17 puan artışla yüzde 28'e ulaşmış.

İran'a olumlu yaklaşımın da 23 puan yükselerek %36'ya tırmandığı Türkiye'de, İran'ın dünyadaki nüfuzuna olumsuz bakanlar ise %45'te seyrediyor.

İngiltere'nin dünya üzerindeki nüfuzu hakkında genelde olumlu düşünen Türklerin oranının da 23 puan yükselerek yüzde 41'e çıktığıkaydediliyor. İngiltere'ye negatif bakanların oranı ise Türkiye'de 13puan düşerek yüzde 40'a inmiş durumda.

Ankette Türkiye kamuoyu Pakistan'a en olumlu bakan ülke olarak beliriyor. Anket firması, bir önceki yıla kıyasla Pakistankonusunda Türk kamuoyunun negatiften pozitife doğru gözle görülür birkayma yaşadığını söylüyor.

Türkiye'nin aynı zamanda Hindistan'a da hızla dahaolumlu gözle baktığı dikkat çekiyor. Öyle ki, Türkiye'de bu ülkehakkında olumlu düşünenlerin oranı tam 34 puan artışla %49'a ulaşmış.

Fransa'ya olumlu bakan Türklerin oranı - bir önceki yıla kıyasla iki kat artarak- %36'ya erişmiş durumda. Aynı şekilde Almanya da artık Türkiye'de daha olumlu gözle bakılan bir ülke.

Ankette Türk kamuoyunun genelde Avrupa Birliği'ne yaklaşımının daolumlu bir çizgiye kaydığı gözleniyor. Önceki yıla kıyasla olumlu görüştaşıyanlar 17 puan artarak %46'ya çıkarken, olumsuz görüşte olanlar ise16 puan düşerek %29'a gerilemiş.

Türk kamuoyunun en olumsuz görüşlere sahip olduğu ülke, %77 ile İsrail. Buna karşın %9'luk bir oran, İsrail hakkında olumlu düşünüyor.

Anket kapsamında Türkiye'de 1000 kişi ile görüşüldüğünü söyleyen BBC, bu kişilerin Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum,İstanbul, İzmir, Konya, Samsun ve Zonguldak'tan seçildiğini belirtti.

Genel olarak bu uluslararası anketten çıkan en çarpıcı veri ise,ekonomileri hızla büyüyen Brezilya ve Güney Afrika Cumhuriyeti'ne dünyaçapında olumlu bakanların sayısında kayda değer bir yükselişingözlenmesi.

BBC 


Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA