• Konya23 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Bayramın en güzel cümlesi

01 Aralık 2009 16:32

Konya, kurbanın çoğunluğunu hayır kurumlarına veren bir şehir. Ancak Konya’nın diğerler şehirlerden farkı; pek çok kurban mükellefi hayır kurbanının yanında, bir kurbanı da mutlaka kanını akıtarak bu vecibeyi yerine getiriyor. Böylece hem ibadet tam anlamıyla yakınlaşma oluyor hem de fakir fukara için jest dolu günler sürüyor.

    Kurban Bayramının ilk günü öğleden sonra Konya protokolünün bayramlaşması vardı. Böyle bir bayramlaşma aynı anda nerdeyse 300-400 kişiyi tebrik etmeniz demek ki, oldukça verimli bir ortam oluyor. O günde Konya’nın tanıdık simaları bayramlaşma programındaydı. Şehrin yöneticileri, vekilleri, bürokratları, STK yöneticileri ve basın mensupları.

    Çok uzun sürmese de bu bayramlaşma programında bazı ayrıntılar gözünüze çarpabiliyor. Konya Valisi, Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ve 3. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Ateş Mehmet İrez  kokteyl masalarını birlikte ziyaret ederken, Tahir Akyürek’in gözü Konya Gelişim Grubu Başkanı da olan Dr. Lütfi Şimşek’e takıldı.

    Aslında Tahir Akyürek uzun zamandır, Konya Gelişim Grubunun, Konya meseleleri üzerine hazırladığı raporlarda Konya şehir içi ulaşıma sıranın ne zaman geleceğini merak ediyor! ve Lütfi Şimşek ile her karşılaşmasında bunu hatırlatıyordu. Birazda sitem dolu “uzun zamandır rapor hazırlamıyorsunuz ne oldu diye” soruyordu.

    Mevlana Kültür Merkezindeki bayramlaşmada Başkan Akyürek, Vali Doğan ve komutan İrez ile Konya Gelişim Grubu üyeleriyle karşılaşınca konu da doğal olarak bu yöne kaydı. Ancak Başkan Akyürek’in Gelişim Grubu ile ilgili kanaatlerine, Vali Doğan ve Komutan İrez farklı bir yaklaşım geliştirdiler. Üstelik Milletvekili Mustafa Kabakçı da, devlet ile millet arasındaki tercihi, milleten yana kullandı. Hatta o günün esprisi şuydu; “Konya Gelişim Grubu yanına destek olarak Hava Kuvvetlerini de aldı.”

     Tuğgeneral İrez’in ortak akılla hareket etmek konusunda örneklemesi tam da Gelişim Grubu mantığına uygundu. Şöyle dedi İrez “ Almanya’da hep anlatırlar, 1 Alman hiçbir şey 10 Alman her şey demek.  Ancak 1 Türk çok şey, 10 Türk hiçbir şey değil, mantığı hakimdi.   Almanlar böyle inanıyorlardı. Artık Türklerin ortak akılla bir takım oyunu oynamaya başladığını görüyorlar hatta bundan çekiniyorlar” diyerek ortak hareketin önemine iyi bir örnekleme getirdi.

    Gerçekten de şehirlerin probleminin çözümünde tabana yayılmış ortak hareket edebilen organizasyonlar daha hızlı ve kesin çözüme ulaşabilirler. Konya Gelişim Grubu’nun bu dönemki konusu noktasında Lütfi Şimşek pek renk vermedi ama benim aldığım bilgiler çerçevesinde Konya Kültür ve Turizmi değerlendirilecekmiş. Bu konuya en çok Başkan Akyürek’in sevineceğini düşünüyorum. Öyle ya Konya kültürü konusunda en iyi değerlendirmeyi o yapacaktır.

    Bayramın ikinci günündeki bayramlaşmalarda partiler ve işadamları derneklerindeydi. Saadet Partisinde Genel Başkan Yardımcısı T.Rıza Güneri’nin hükümet ile ilgili yaptığı eleştirileri oldukça ağır buldum. “Bu hükümetin yedi yılda yaptığı hiçbir şey yoktur” ifadesi gerçekten şerhe muhtaç bir cümle. Bu konuda, Türkiye’de özellikle yargıdaki yapılanmanın ne anlama geldiğini, bu yapıyı değiştirmenin ne derece zor olduğunu, 28 Şubat Sürecini en çok yaşayan Saadet Partisi biliyor olmalı.Eleştirileri de bu bağlamda yapmalı diye düşünüyorum.

    Ak Parti’deki bayramlaşmada Başkan Mustafa Çevik’in “Dava arkadaşlarım” hitabı ile Büyükşehir Başkanı Tahir Akyürek’in “Manevi Açılım” ı dikkat çekiciydi. Birde Başkan Akyürek’in Aşık Veysel’den aldığı açılımı açan sözleri.

    İşadamlarının MÜSİAD’daki bayramlaşması ise her zamanki gibi oldukça sıcaktı. Konya vekili Sami Güçlü, Demokratik açılım sürecini tekrar hatırlatırken, Mustafa Kabakçı ise, Türkiye’nin Suriye ile İslam Dünyasına, Azerbeycan ile de Türk Dünyasına açılacağını belirtti ve ekledi. “Türkiye, bundan sonra durdurulamaz büyük bir güç olmuştur.” Bayramın en güzel cümlesi buydu.

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA