• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bayraksız işgal
01 Mart 2014 Cumartesi 09:05

Bayraksız işgal

Kırım'da parlamento binası ve başbakanlığın Rus yanlıları tarafından basılmasının ardından bu kez iki havalimanı kamuflaj kıyafetli grupların kuşatmasına maruz kaldı.

Ukrayna'da Viktor Yanukoviç iktidarının devrilmesi sonrası ülkede artan 'bölünme' korkusu, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yaşanan olaylarla birlikte tırmanışa geçti. Önceki gün Kırım Parlamentosu ve başbakanlık binasının Rus yanlısı gruplar tarafından işgal edilip Rusya bayrağının çekilmesinin ardından dün de havalimanları saldırıya uğradı. Askeri üniformalı ve yüzleri maskeli silahlı gruplar iki havalimanını işgal etti. 50 kişilik silahlı bir grup başkent Akmescit'teki (Simferopol) havalimanına girdi. Diğer taraftan Sivastopol kentindeki Bilbek askeri havalimanının da benzer bir saldırıya uğradığı haberleri geldi.

BMGK ACİL TOPLANDI

Akmescit'teki havalimanını kuşatan grup ile önceki gün parlamento ve başbakanlık binalarını işgal edenlerin benzer üniformalar giymesi dikkat çekti. Bir önceki saldırıya, Ukrayna'da göstericilere müdahalede görevlendirilen ve geçtiğimiz günlerde dağıtılan 'Berkut' adlı polis gücünün katıldığı öne sürülüyor. Akşam saatlerinde ise Kırım Merkez Radyo ve Televizyon Kurumu silahlı kişiler tarafından işgal edildi. Kırım'daki son gelişmeler üzerine açıklama yapan Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, yaşananları 'işgal' olarak nitelendirdi. Avakov, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, her iki havalimanının da Rus askerleri tarafından ele geçirildiğini öne sürdü. Avakov, Rus donanmasının bulunduğu Bilbek askeri havalimanının Rusya donanmasına ait askeri birliker tarafından basıldığını ve askeri kamuflaj kıyafetleri içindeki silahlı kişilerin 'Rus bağlantılarını gizlemediklerini' de kaydetti. Ukraynalı bakan, 'tüm uluslararası normların ve anlaşmaların ihlali anlamına gelen askeri müdahale' nedeniyle BM Güvenlik Konseyi'ni acil önlem almaya çağırdı. Konsey ise dün gece Türkiye saatiyle 22:00'da acil olarak toplandı. Basına kapalı toplantıda sert tartışlamaların yaşandığı iddia edildi.

RUSYA İÇİN VAZGEÇİLMEZ

Sivastopol, Rus ordusu için hayati öne sahip. Zira iki ülke arasında 2010'da imzalanan anlaşmaya göre, Rusya Sivastopol'u 2042'ye kadar kullanma hakkına sahip. Havalimanlarına yönelik saldırılar, nüfusun çoğunluğunun Rus kökenli Ukraynalıların oluşturduğu Kırım'da Özerk Parlamentosu'nun 25 Mayıs'ta yapılmak üzere referandum kararı alması ve hükümeti azletmesinin üzerinden 24 saaat geçmeden yaşandı. Kırım'da yapılacak referandum, Ukrayna'da gerçekleşmesi beklenen devlet başkanlığı seçimleriyle aynı güne denk geliyor.

Tatarlar olağanüstü hal istiyor

Kırım Tatarlarının lideri, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım yarımadasında olağanüstü hal ilân edilmesi gerektiğini söyledi. Kırımoğlu, 'Olağanüstü hal ilân edilmeli ve Kırım'a askeri kuvvetler sevk edilmeli' dedi. Kırımoğlu, Kırım'da olup bitenleri 'devlet darbesi' denemesi olarak nitelendirerek, havalimanlarının işgal edilmesini ve insanların sokaklarda Rusya bayraklarıyla devriye gezmesini kabul edilemez olduğunu kaydetti. Kırımoğlu, yeni Ukrayna hükümetinin Kırım'da kararlı adımlar atması gerektiğini söyledi. Gerilimin giderek tırmandığı Kırım'da sokaklarda güvenlik son derece zayıf. Polis, sadece önemli bölgelere güvenlik şeridi çekmekle yetiniyor. 25 Mayıs'taki referandumda halka 'Kırım, Ukrayna'ya bağlı özerk cumhuriyet midir?' sorusu sorulacak.

Şaibeli hükümeti tanımıyoruz

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, 'şaibeli' bir şekilde oluşturulan Kırım Hükümeti'ni tanımadıklarını bildirdi. Çubarov, kimliği belirsiz silahlı kişilerin işgali altında kurulan yeni hükümetin kendisine yasal statü kazandırmak için Kırım Tatar halkını temsil eden milletvekillerine çeşitli devlet görevleri teklif ederek satın almaya çalıştığını belirtti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA