• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Batıya çifte uyarı
07 Eylül 2014 Pazar 10:13

Batı'ya çifte uyarı

NATO'nun Rusya'ya karşı askeri tatbikatlara hazırlanarak ve 'Acil Müdahale Gücü' kurarak Kiev'deki neo-faşistlere destek verdiğini kaydeden Kremlin, bunun Ukrayna'daki bölünmeyi körükleyeceğini vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, NATO'nun, ABD ve Barış için Ortaklık ülkelerinin katkıları ile Ukrayna topraklarında gerçekleştireceği tatbikatın bölgedeki gerilimi daha da artıracağını belirtti. Yapılan yazılı açıklamada, Galler'in Newport şehrinde yapılan NATO Zirvesi'nde alınan kararlar değerlendirildi. Ukrayna krizinin Rusya sınırlarında askeri varlık göstermek için bahane olarak kullanıldığının altını çizen açıklamada, şunlar kaydedildi: 'Ukrayna konusunda yapılan açıklamaların tonu ve niteliği, NATO'ya üye ülkelerin Kiev ile Ukrayna topraklarında bu yılın sonuna kadar ortak askeri tatbikat yapma planlarıyla birleşince gerginliğin artmasının kaçınılmaz olduğu görünüyor. Bu adımlar, Ukrayna'daki barış sürecini tehlikeye atacağı gibi, toplumsal bölünmeyi körükleyecektir.'

SOĞUK SAVAŞ ZİHNİYETİ

NATO Zirvesi'nin sonuçlarının hiç kimseyi şaşırtmayacağı belirtilen açıklamada, 'Zirveden çıkan kararlar, NATO'nun ABD ve birkaç Avrupa başkentinin dikte ettiği politikayı yürüttüğünü gözler önünde sermiştir' ifadesi kullanıldı. Rusya'nın NATO Büyükelçisi Aleksandr Grushko ise NATO'nun politikalarını kınayarak ittifakın soğuk savaş zihnyetine saplandığını, NATO ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan ikili ilişkiler, işbirliği ve güvenlik hakkındaki kurucu anlaşmanın çiğnendiğini belirtti. NATO'nun Baltıklar ve Karadeniz'de varlık göstermesinin mevcut güveni yok edeceğinin altını çizdi.

FATURA MÜTTEFİKLERE

Büyükelçi Grushko ayrıca ABD'yi NATO'nun mali külfetini müttefiklerinin omzuna yıkmaya çalışmakla da suçladı. Nitekim NATO zirvesinde üye ülkeler savunma harcamaları için belirlenen yüzde 2 hedefini 10 yıl içinde tutturma taahhüdü altına girdi. NATO Zirvesi'nde alınan karar çerçevesinde, üyeler gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzde 2'sini savunmaya ayırırken bu hedefe ulaşmak için koyulan 10 yıllık sürede de harcamalarda kesintiye gitmeyecek. NATO'nun 28 üyesi arasında savunma harcamaları için koyulan yüzde 2 hedefini yakalamış sadece 4 ülke var. 2013'te bu hedefi tutturan ülkeler, ABD (yüzde 4,4), İngiltere (yüzde 2,4), Yunanistan (yüzde 2,3) ve Estonya (yüzde 2) oldu. Türkiye ise yüzde 1,8 ile bu hedefe çok yakın duran ve hedefi yakalaması sorunlu olmayan ülkeler arasında yer alıyor.

Putin'in hayranıyım

Fransız siyasetçi ve Ulusal Cephe Partisi Başkanı Marine Le Pen, Le Mond gazetesine verdiği mülakatta Putin hakkında 'Ben bu insana bir ölçüde hayranlık duyuyorum. Putin, Amerikalıların bize dikte ettiğinden ciddi şekilde farklılık gösteren yurtsever ekonomik model ileri sürüyor' dedi. Le Pen Ukrayna'daki krizin suçlusunun Avrupa Birliği olduğunu da söyledi. Avrupa Birliği liderlerinin Ukrayna'yı, Avrupa ile Rusya arasında tercih yapmaya zorladığını belirten Le Pen daha önce yaptığı açıklamalarda da Mistral helikopter gemilerinin Rusya'ya teslimini durduran Fransız makamlarını eleştirmiş ve kararın Fransız çıkarlarına aykırı olduğunu, Fransa'nın Washington siyasetine bağlılık gösterdiğini vurgulamıştı.

NATO FAŞİSTLERİ DESTEKLİYOR

Moskova, NATO'nun Ukrayna krizini bahane ederek Rusya sınırlarında askeri varlık gösterdiğini ve Kiev'deki neo-faşistleri desteklediğini söyledi.Acil Müdahale Gücü, Doğu Ukrayna'da barış sürecini sabote edecektir de denildi.

Siber savunmada ortaklık

NATO Zirvesi'nde, siber savunmanın NATO'nun ortak savunma ilkesinin bir parçası olduğu vurgulandı. Bildiride, siber saldırılar ve tehditler ile mücadele için 'Gelişmiş Siber Savunma Politikası'nın onaylandığı kaydedildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA