• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başvurular cuma günü sona eriyor
26 Mart 2014 Çarşamba 22:58

Başvurular cuma günü sona eriyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nca (MEB) 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıflara yönelik 22 Haziran'da yapılacak 2014 yılı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) başvuruları, 28 Mart Cuma günü sona erecek.
2014 PYBS Başvuru ve Uygulama e-Kılavuzuna göre, 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. sınıflara yönelik PYBS, 22 Haziran saat 10.00'da, tüm il merkezleri ile başvuru sayısına göre gerekli görülen ilçe merkezlerinde yapılacak. Sınav yurt dışında ise sınava girecek en az 10 öğrenci olmak kaydıyla; Lefkoşa, Riyad, Medine, Cidde, Tebük, Kuveyt, Aşkabat, Taşkent, Bakü ve Bişkek'te gerçekleştirilecek.
 
5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11. sınıfların sınav başvurusu, 28 Mart Cuma sona erecek. Başvuru iş ve işlemleri http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinden yapılacak.
 
Ancak, 8. sınıf öğrencileri ayrıca PYBS'ye katılmayacak; sadece başvuru şartları ile ilgili belgelerini bu tarihler arasında okul müdürlüklerine ibraz edecekler.
 
Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak için sınava giren öğrenciler, 6-15 Ağustos 2014 tarihleri arasında okul müdürlüklerine başvurarak tercihlerini yapacaklar. Tercih yapmayan öğrenciler bu haklarından yararlanamayacak. 8. sınıf öğrencileri için ayrıca PYBS yapılmayacak; bu öğrencilerin ortak sınavlardan aldığı puanlar kullanılarak parasız yatılılığa ve bursluluğa yerleştirme işlemleri yapılacak.
 
Parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8. sınıf öğrencileri, başvuru şartlarını öğrenmek üzere halen eğitim gördükleri okul müdürlüklerinden bilgi alarak, başvuru için gerekli belgeleri hazırlayacaklar. Tercih döneminde ise tercihlerini okul müdürlüklerinden yapacak.
 
Öğrenciler PYBS Kılavuzuna http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr internet adreslerinden ulaşabilecek. Sınav başvurusunun yapılabilmesi için öncelikle öğrencinin e-Okul sisteminde kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması gerekiyor. Açık öğretim lisesi, mesleki açık öğretim lisesi ve açık öğretim ortaokulu öğrencileri parasız yatılılık ve bursluluktan yararlanamayacak. Tutuklu ve hükümlü öğrenciler parasız yatılılık ve bursluluk sınavına başvuramayacaklar.
 
Özel öğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler PYBS'ye müracaat edebilecekler; ancak sınavı kazananlar MEB'e bağlı resmi okul/kurumlarında (ortaokul, imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim kurumları) öğrenimlerine devam etmeleri halinde bu haklarından yararlanabilecekler.
 
Parasız yatılılık ve bursluluk kaydını kılavuzda belirtilen kayıt süresi içerisinde yaptırmayan öğrenciler bu haklarından vazgeçmiş sayılacak. Parasız yatılılığa hak kazandığı okula süresi içinde parasız yatılı kaydını yaptırmayan öğrencilerin ilgili yönetmelik gereğince parasız yatılılıktan bursluluğa geçirilmesi mümkün olmayacak. Parasız yatılı olarak öğrenimine devam eden öğrencilere ayrıca burs verilmeyecek.
 
Başvuru yapabilmek için diğer koşulların yanı sıra ailenin 2013 yılı yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın 2014 Mali Yılı için tespit edilen 6 bin 150 TL'yi geçmemesi şartı gerekiyor. Geliri bu rakamı geçenlerin, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında yer alanlar hariç hangi kontenjan grubunda olursa olsun PYBS başvuruları kabul edilmeyecek.
 
Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin sınavlarda engel durumlarına uygun hizmet alabilmeleri ve bu öğrencilerin bilgilerinin sisteme işlenmesi amacıyla; okul müdürlüğünün/velinin, bağlı bulunduğu Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğüne müracaat etmesi zorunlu olacak. Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinin adreslerine ilişkin bilgilere http://orgm.meb.gov.tr/alt_sayfalar/kurum.asp internet adresinden ulaşılabilecek.
 
Tek oturum olarak yapılacak sınavda 100 soru sorulacak, sınav süresi 120 dakika olacak. PYBS sonuçları, 21 Temmuz 2014'de açıklanacak.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA