• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başörtüsü inancın bir gereğidir!
20 Eylül 2013 Cuma 16:29

Başörtüsü inancın bir gereğidir!

Konya Sivil Toplum Kuruluşları (STK) İcra Heyeti Başkanı, Memur-Sen Konya İl Temsilcisi Latif Selvi, "Başörtüsü ideolojik bir simge değil inancın bir gereğidir.
Konya Sivil Toplum Kuruluşları (STK) İcra Heyeti Başkanı, Memur-Sen Konya İl Temsilcisi Latif Selvi, "Başörtüsü ideolojik bir simge değil inancın bir gereğidir. Başörtüsü sorunu bir demokrasi ve insan hakları sorunudur " dedi.
 
Selvi, bir otelde düzenlenen toplantıda, kamusal alandaki başörtüsü yasağıyla ilgili Konya'daki sivil toplum kuruluşları (STK) ile çeşitli kurum ve kuruluşlarla bir yıldır sürdürdükleri çalışmalar sonunda, yasağın sonuçları, oluşturduğu olumsuzluklar, çözüm önerileriyle ilgili rapor hazırlandığını söyledi.
 
Çalışmanın temel amacının, başörtüsü yasağının siyasal, sosyal, psikolojik ve ekonomik maliyetini tespit etmek, yasağın sonlandırılması için karar alıcılara önerilerde bulunmak olduğunu belirten Selvi, şunları kaydetti:
 
"Başörtüsü ideolojik bir simge değil inancın bir gereğidir. Başörtüsü sorunu bir demokrasi ve insan hakları sorunudur. Siyaset kurumu bu sorunu görmezden gelemez. Yeni anayasa yapım sürecine girildiği bu dönemde, tüm siyasi partiler başörtüsü sorunuyla yüzleşmek ve soruna kalıcı bir çözüm bulmak durumundadır. Yasak belli alanlarda halen en katı biçimde uygulanmaktadır. Türkiye'deki kadınların en az yüzde 60'ı başörtüsü takmasına rağmen, parlamentoda tek bir başörtülü kadın milletvekili yoktur. Türkiye'de bugün başörtülü kadınların siyasi hayatta temsil edilememesinden kaynaklanan ciddi bir demokrasi açığı vardır. Yüksek bir büyüme oranı yakalamak için Türkiye, atıl duran kadın iş gücünden faydalanabilecekken, başörtüsü yasağı gibi anlamsız ve irrasyonel uygulamalarla önemli insan potansiyelini ekonomik süreçlerin dışına bırakmaktadır. Türkiye bu tür anlamsız ve onur kırıcı yasaklardan bir an önce kurtulmalıdır."
 
 Raporda, başörtüsü yasağının sonuçlarının, insan hakları, siyasi temsil, demokrasi, ekonomik hayata yansımaları, çalışmalar üzerindeki sosyo-psikolojik etkileri bakımından objektif veriler kullanılarak bilimsel bir temelde değerlendirildiğini vurgulayan Selvi, raporu; iktidar, muhalefet partileri ve siyasi partilere sunacaklarını sözlerine ekledi.
 
Memur-Sen Konya Şubesi, Konya'daki sivil toplum kuruluşları, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve akademisyenlerce hazırlanan raporda, "İnsan Hakları ve Dini Özgürlükler Bağlamında Başörtülü Kadınlar, Ülkemizde Başörtülü Kadınların Siyasal Temsil ve Katılım Meselesi, Eğitim ve Çalışma Hayatında Başörtüsü Yasağının Kaldırılması İçin Öneriler" gibi başlıklar yer alıyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA