• Konya19 °C

Lokman Koyuncuoğlu

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Baskı merkezinden bildiriyorum

10 Mayıs 2012 02:14

DÜSSELDORF

 

        Yayıncılık ve basım sektörünün dünyada ki en büyük buluşması Almanya’nın Düesseldorf şehrinde gerçekleşiyor. Dört yılda bir dünyanın en büyük  Kağıt ve Baskı Endüstrisi, Medya ürünleri fuarı “Drupa” bu yıl da oldukça görkemli geçiyor.
Konya’dan KTO’nun organizasyonu ile 45 gazeteci ve matbaacı bu fuar için Düesseldorf Drupa fuarındayız.

Önce bu tür fuarların şehirlere neler kazandırdığına bakmak lazım. 600 bin nüfuslu bu şehir Almanya’da ayrıca moda merkezi, gördüğümüz kadarıyla fuarcılıktan elde edilen gelir devasa rakamlara ulaşıyor.

Bir fikir sahibi olmanız açısından söyleyeyim. Bu, baskı endüstrileri fuarına giriş biletini önceden almışsanız günlük 40 Euro, girişte alırsanız günlük 60 Euro ödemek zorundasınız, dikkat edin günlük rakam. Ortalama 500 bin ziyaretçi gelen bu fuarın sadece giriş bedelini hesap edin, karşımıza nasıl bir rakam çıkıyor. Oteller zaten dolu, yakın bölgelerdeki otellerde bile yer yok, mesela bu yazıyı Köln’de sıradan bir otel odasında yazıyorum. Otel fiyatları zaten uçuk.

Fuar havaalanına yakın, başınızı her kaldırdığınızda mutlaka bir uçak görüyorsunuz. Biri iniyor biri kalkıyor derler ya aynen öyle.Müthiş bir hareketlilik var. Fakat insanlar o kadar sakin ki, herkes işini yapıyor. Fuarda dünyanın teknoloji zirvesi basım makineleri, yeni ambalaj teknolojileri ve kağıda model veren sanat abideleri hepsi bir arada. Yaklaşık 1 milyon metrekare bir alanda hemen her şeyi görme şansınız zaten yok. İlgilisi, neyi görmek istiyorsa ona yoğunlaşıyor.

Akşam yemeği için yola çıktığımızda KTO Başkanı Selçuk Öztürk’le bu fuarcılık mantığını konuşuyoruz. Konya için tarım fuarı bu yıl önemli bir sıçrama yaptı. Eksiklerine rağmen bunu sağlam zeminlere oturtabilirsek, Konya için 17 Aralık kadar çok insanın Konya’ya gelmesi demek olacak. Üstelik Tarım Fuarı çok nitelikli bir kitleyi şehre çektiği için ekonomik döngüsü çok daha yüksek olacak. Sanırım ışığı görmeye başladık!

Köln’de akşam bizi karşılamaya gelen Hannover Ticaret Ateşesi Kudret Ceran,250 km.lik yolu sadece Konyalı olduğumuz için değil, Anadolu sanayicisini Almanlarla buluşturmak, başka neler yapabileceğimizi paylaşmak için kat etti.

Geçtiğimiz hafta da Kuzey Ren, Hannover Bölgesel Ekonomi Bakanını Konya’ya getiren ateşe Kudret Ceran, Türkiye’nin yeni dönemde ki çalışkan diplomatlardan birisi. Konya’da AYD ve Erkon Döküm gibi önemli sanayi kuruluşlarını ziyaret eden Alman Bakan bu yatırımlara şaşkınlığını ve takdirini gizlememişti.Şimdi bu ilişkilerin meyvelerinin alınma zamanı geliyor. Ticaret Ateşesi Ceran, bunun için var gücüyle asılıyor.

Drupa Fuarı Alman ekonomisi için önemli belki ama hayati değil. Ancak yatırımları çeşitlendirip şehirlere yayan Alman modeli Türkiye için çok iyi bir örnekleme olabilir. 2023 hedefleri konuşulurken üretimin bu boyutunu da es geçmemek gerekir.Yani, yatırımları şehirlere göre çeşitlendirmek, tek merkezde toplamamak…

Diğer taraftan Almanya’da sosyal hayatla ilgili, reklam repliği gibi olacak ama “Gittim gördüm bizim çocuklar işlerini yapıyorlar, Almanya’da problem yok.”

Öyle ki, Köln’de Mevlana Lokantasında etliekmek yedim, Konya’dan farkını göremedim!

 

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA