• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başkan Toru ‘Yerel Yönetimler ve Kadın’ı anlattı
15 Nisan 2016 Cuma 16:33

Başkan Toru ‘Yerel Yönetimler ve Kadın’ı anlattı

Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, KADEM Konya Temsilciği tarafından düzenlenen “Yerel Yönetimler ve Kadın” aldı söyleşide; kadının sosyal, siyasal ve ekonomik hayattaki yeri konusunda açıklamalarda bulundu.

Son yıllardaki artışa rağmen kadın belediye başkanlarının sayısının hala çok düşük olduğuna dikkat çeken Başkan Toru, “Türkiye genelinde kadın meclis üyesi oranı yüzde 4 seviyelerindeyken kadın belediye başkanı oranı ise yüzde 1’in altındadır. Toplumda kadın nüfusun oranı ise yüzde 50’nin üzerindedir. Kadınların da birçok sorunları var. Bir anne, bir kadın ve bir eş olarak onları en iyi anlayan bizleriz ve bu sorunlara da çözüm üretmemiz lazım. Ülkemizde şu an kadınlarımız her alanda eğitim alıyorlar. Akademik olarak kendilerine bir yol çiziyorlar ve bunun değerlendirilmesi gerekiyor. Siyasal anlamda, ekonomik olarak ve toplumsal olarak kadınların daha aktif rol almaları gerekiyor. İnşallah bizler bu alanda başarılı olarak genç kızlarımızın da önünü açmak istiyoruz” dedi.
“KONYA KABUĞUNU KIRDI”
Toplumun kadın yöneticileri ve siyasetçileri kabullenme anlamında belli bir sürece ihtiyaç olduğunu vurgulayan Toru, “Toplumumuz biraz daha erkek egemen bir toplum yapısına sahip olduğu için hanımlarımızın ön planda olması, yönetici ve idareci konumunda olması, toplumun alışması ve kabullenme sürecinde zaman istiyor. Ama hamdolsun Konya bu anlamda kendini kanıtladı. 7-8 ay kadar önce İstanbul’da yaptığımız bir toplantıda; ‘Siz aday olduktan sonra Konyalı kadına oy vermez, kadını başkan olarak seçmez diye düşünmüştük. Siz bizi şok ettiniz’ dediler. ‘Demek ki Konya çok değişmiş, kabuğunu kırmış ve Konya merkez ilçeden kadın bir belediye başkanı seçip o koltuğa oturtabiliyor’ dediler. Aslında bu bakış açısı bile Konya’nın sanayisiyle, tarımıyla ve endüstrisiyle değil aynı zamanda kadına verdiği önemle, kadına verdiği destekle de gündeme gelebilmesine katkı sağlıyor. Şu anda toplumsal, mekansal, fiziksel ve zihinsel anlamda bir dönüşüm sürecinden geçiyoruz. Bu süreçlerin bir sonucu olarak da kadınlarımız hem siyasal alanda, hem bürokraside, hem de eğitim ve toplumsal alanda daha aktif yer almaya başladılar” ifadelerini kullandı.

baskan-toru-‘yerel-yonetimler-ve-kadin’i-anlatti.jpg
“EŞİMİNİN ÇOK BÜYÜK DESTEĞİ OLDU”
Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, bir soru üzerine belediye başkanı seçildikten sonra çocuklarına çok fazla zaman ayıramadığını belirterek şunları söyledi: “Belediye başkanı seçilene kadar daha otoriter bir yapım vardı. Başkan seçilmeme en çok çocuklarım sevindi. Çünkü daha özgürler şu anda. Daha önce biraz daha sıkı kontrol ediyordum ama şimdi bu şansım yok. Çocuklarıma ve aileme ayırdığımız zaman azaldı. Çocuklarım yetişkin oldukları için onun da avantajı var. Eşim de sağ olsun her zaman destek oldu ve hatta belediye başkanlığına aday olmam konusunda onun çok büyük etkisi oldu.”
Kadın ve Demokrasi Derneği Konya Temsilcisi Kübra Solak, söyleşiden sonra Başkan Toru’ya hediye takdim etti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA