• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başkan Oğul:Nasrettin Hocamızı şenlik ile anmak doğru değil
24 Şubat 2014 Pazartesi 14:18

Başkan Oğul:''Nasrettin Hocamızı şenlik ile anmak doğru değil

Konya’nın Akşehir İlçe Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, Akşehir’in 1959 yılından bu yana Nasreddin Hoca’yı andığını belirterek, Nasreddin Hoca’nın şenlik ile anılmasının doğru olmadığını söyledi.
Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, yaptığı açıklamada, “Nasreddin Hoca Şenlikleri kaldırılmadı. Hiçbir şekilde de başka bir şehre de kaptırılmadı. Nasreddin Hoca ve Şenlikler ile ilgili hiçbir şehir ile mahkememizde yok ve olmadı da. Hiçbir şehir Nasreddin Hoca Şenliği düzenlemiyor. Sadece Sivrihisar’ın Nasreddin Hoca Kasabası 1 günlük Nasreddin Hoca Doğum Şenliği düzenliyor. Bu bir günlük şenliklerinin programını da Açılış-konuşma-halk oyunları gösterisi ve konser ile tamamlıyorlar” dedi.
Akşehir’in 1959 yılından bu yana Nasreddin Hoca’yı andığını belirten Başkan Oğul, “Nasreddin Hoca’mızı şenlik ile anmak doğru değildir. Mevlana Anma Törenleri, Hacı Bektaşi Anma Törenleri, Yunus Emre Anma Törenleri gibi Nasreddin Hoca’da onun yaşamına, fıkralarına uygun törenlerle ve kültürel etkinliklerle anılmalıdır. Akşehir Belediyesi 3 yıldır 5-10 Temmuz günleri arasında Nasreddin Hoca’yı Anma ve Mizah Günleri düzenlemektedir. Bu Anma ve Mizah Günleri’nde konser, halk oyunları, panayır gibi Nasreddin Hoca’yla bağdaşmayan etkinliklere yer verilmedi. Konserler, halk oyunları, resim sergileri, panayırlar ve eğlenceler farklı günlerde düzenlenen Kiraz Şenliği, Bahar Şenliği, Kış Şenliği, Hıdrellez Şenliği, Hasat Sonu Şenliği gibi şenlikler içinde yer alması gerekir. Şenlikler içe dönük, Akşehir halkının eğlenmesi, hoş vakit geçirmesi ve halkın kardeşliğinin kaynaştığı etkinliklerdir. Anma Törenlerinde ise dışa dönük olarak kültürel etkinliklere yer verilerek, tanıtım ve turizmi ön planda tutmak amaçlanmalıdır” diye konuştu.
Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, Nasreddin Hoca Anma Törenlerinin amaçları olması gerektiğine vurgu yaparak, “Akşehir halkı Nasreddin Hoca Anma Törenlerinin amaçlarını ortak akılla belirlemelidir. Bu amaçlara uygun törenler yapıldığında ise Nasreddin Hoca Akşehir’in olur. 5-10 Temmuz günleri arasında Nasreddin Hoca Şenliği düzenler, bu şenlik programı içine konser, halk oyunları, eğlenceler, panayırlar, Nasreddin Hoca ile ilgili olmayan sergiler, etkinlikler konulursa o zaman Nasreddin Hoca’ya başka şehirler sahip çıkar. 2011-2012 ve 2013’teki 3 yıllık Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri programlarına bakınız” dedi.
Başkan Oğul, “Akşehir Turizm Vadisi’ndeki Nasreddin Hoca’nın eşeğe ters ve düz binmiş heykelleri ile 25 fıkrasının canlandırıldığı heykeller sayesinde Akşehir Nasreddin Hoca şehri oldu. Bu Turizm Vadisi üzerindeki Nasreddin Hoca fıkra heykellerinin sayısını 100’e çıkaralım. Nasreddin Hoca’mızı kültürel etkinlik ve yarışmalarla analım. Akşehir turizm sektöründe hak ettiği yeri alacak, turizm sektörü Akşehir’de gelişecek, Akşehir’e para girecek ve istihdam yaratılacaktır” şeklinde konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA