• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başkan Konuk, Sudan İKT Kongresi’ne katıldı
12 Kasım 2010 Cuma 13:57

Başkan Konuk, Sudan İKT Kongresi’ne katıldı

Sudan'da düzenlenen kongreye Tarım Bakanı Mehdi Ekerle birlikte katıldı.
İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Tarım Bakanları 5. Toplantısına katılmak üzere Sudan’a giden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in daveti üzerine, Pankobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk ve beraberindeki heyet Hartum’a bir ziyaret gerçekleştirdi.

Sudan Tarım Bakanı’nın ülkemizi ziyareti sırasında şeker sektörüne ilişkin işbirliği talebi çerçevesinde, Tarım Bakanımız Sayın Eker’in ikili görüşmeler yapmak ve yerinde incelemelerde bulunmak için Pankobirlik ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Recep Konuk’u daveti üzerine gerçekleştirilen ziyarette, Konuk’a Pankobirlik Genel Müdürü Fahrettin Tan ile birlikte bir heyet de eşlik etti.

50’ye yakın ülkenin Tarım Bakanları ile tarım sektöründeki üst düzey bürokratlarının İslam Konferansı Teşkilatı, 5. Gıda Güvenliği ve Tarımsal Kalkınma Bakanlar Konferansına katılmak için Sudan’da bulunduğu dönemde gerçekleşen ziyarette Konuk ve beraberindeki heyet bir yandan konferansı takip etme fırsatını bulurken, öte yandan da hem Sudan’lı hem de diğer ülke temsilcileri ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Sudan Devlet Başkanı Omar Hassan Al-Bashir’in Başkanlık yaptığı ve Pankobirlik heyetinin de izlediği toplantıda, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “İslam Konferansı Teşkilatı üyesi ülkelere teker teker bakıldığında, bazı ülkeler tarımsal kalkınma ve gıda güvenliğinin sağlanması için gerekli kaynaklara fazlaca sahiptir. Ancak, bazı ülkeler ise bundan yoksundur. Bir bütün olarak ele alındığında İKT ülkeleri, farklı coğrafyalarda yer almaları, iktisadi ve siyasi bakımdan büyük farklılıklar göstermelerine rağmen tarımsal üretim için her türlü kaynağa sahiptir. Ayrıca, aynı dine ve kutsal değerlere sahip olmanın sunduğu büyük potansiyelin de değerlendirilmesi gerekir. İmkân ve kaynaklar paylaşımcı, katılımcı ve tamamlayıcı bir anlayışla; hukuki zemin de oluşturularak kullanılmalı. Bunun için cesaret, arzu, istek ve politik kararlılığa sahip olunmalıdır. İKT ülkeleri, gerek kendi aralarında gerek küresel ölçekte tarımsal yatırımları teşvik edici idari ve yasal düzenlemeleri yapmalıdır. İşgücü eğitimi, bilgi ve teknoloji paylaşımı ve özellikle özel sektörün önünü açacak tedbirler alınmalıdır. Özel sektörün İKT üyesi ülkelerde yatırıma ve kamu-özel sektör işbirliğine teşvik edilmesi gerekir” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in teklifi ile bir sonraki Bakanlar Toplantısı’nın 2011 yılının son çeyreğinde Türkiye’de yapılmasına karar verilen toplantı sonrasında bir değerlendirme yapan KONUK şunları söyledi; “Sayın Bakanımız toplantıda potansiyele ve işbirliğine vurgu yaptı. Zaten Pankobirlik olarak biz de bu ziyarete o işbirliği arzusunu hayata geçirmek için dahil olduk. Hem Pankobirlik’teki tarımsal üretim organizasyonuna ait deneyimiz hem de dünyada benzerleri arasında seçkin bir yere sahip Konya Şeker’deki entegre tesis yaklaşımımız ile teknolojik üstünlüklerimiz dikkate alınarak Sudan’a davet edildik. Sayın Bakanımız Sudan’daki potansiyel ve bizim birikimimizden bir sinerji oluşturulmasını ve her iki ülkenin çıkarına bir işbirliğinin gelişmesini arzuladılar. Biz de bu iyi niyeti ve işbirliği arzusunu paylaştığımız için Sudan’a geldik. Son derece verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Mevcut tesisleri ve tarım arazilerini inceleme fırsatı bulduk. Sadece Sudan Tarım Bakanı ve Bakanlık yetki
lileri ile değil diğer İslam Ülkelerinin Bakanları ve bürokratlarıyla da görüşmeler yaptık. Birikimlerimizi paylaştık ve yeni işbirliği davetleri aldık. Bu ziyaretin bize bir diğer faydası ise şu oldu; İslam Coğrafyasındaki 50’ye yakın ülkenin gündemine vakıf olduk. Bizce malum olanların dışında da sorunları ve avantajları tespit ettik. Mesela İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerin en önemli ortak meselesinin, tarımsal üretimin ve verimliğin artırılması olduğu bu toplantıda üzerinde en çok durulan konu oldu. Bu konuda üst düzeyde olan birikimimizi paylaşabileceğimiz istişaresini yapma fırsatı bulduk. Bu işbirliği için de ortak din ve kutsal değerlerin kolaylaştırıcı rol oynayacağını tespit ettik. Mesela bu 50 ülkede 2008 yılında gıda açığının 20 milyar dolar arttığını konferansa sunulan raporlardan öğrendik. Bu gıda açığının kapatılabilmesi için Dünyanın 8’inci büyük tarım ekonomisi Türkiye’nin önemli bir işlev görebileceğini tespit ettik.”

Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in Sudan ile olan Bölgesel İşbirliğinin geliştirilmesi ve özellikle de tarım sektöründe işbirliğinin arttırılması amacıyla, yaptığı davet üzerine Hartum’a giden Pankobirlik ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep KONUK ile beraberindeki heyet, gerçekleştirdiği çok sayıda görüşme dışında Bakan Eker ile birlikte, Sudan Tarım Bakanı Abdülhalim İsmail El Muhtahfi, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Zorlu Töre ve Sudan şeker sektörü temsilcileri ile de detaylı görüşmelerde bulundu.

Sudan Tarım Bakanı El Muhtahfi ile dostane ve kapsamlı bir görüşme gerçekleştiren KONUK, El Muhtahfi’nin Konya Şeker ve Pankobirlik’teki birikim ve teknolojiyi Sudan’da da görmek istediklerini vurgulayan ve bu konuda her türlü işbirliğine açık olduklarını söylemesi üzerine, “Pankobirlik’in konuyu değerlendirileceğini ve gerekli araştırma ve işbirliği imkânlarının tüm yönleriyle ele alınacağını, işbirliği noktasında kardeş Sudan ile çalışmaya ve ortak girişime olumlu” baktıklarını belirtti.

Görüşme sonunda taraflar işbirliği niyetinin somut sonuca ulaşabilmesi için Türkiye’den teknik bir ekibin Sudan’da inceleme yapması konusunda anlaşmaya vardılar.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA