• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başbakandan seçim ve anayasa açıklaması
13 Ocak 2011 Perşembe 09:11

Başbakan'dan seçim ve anayasa açıklaması

Başbakan Erdoğan, Katardan ayrılmadan önce Türk gazetecilerle bir araya geldi.
“Ucube” diye nitelendirdiği Kars’taki İnsanlık Anıtı yapılmaya başlandığında, dönemin belediye başkanını uyardığını belirten Erdoğan, “Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ‘yıkılsın’ kararı verdi” dedi ve ekledi: Başkan kararı uygulamalı...

Türk işadamlarıyla Körfez ülkeleri Kuveyt ve Katar'a çıkarma yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gezinin son gününde Türk gazetecilerle bir araya gelerek gündemdeki konuları değerlendirdi. Katar'ın başkenti Doha'daki Four Season Otel'de gerçekleşen görüşmeye genel yayın yönetmenleri ve köşe yazarları katıldı. Başbakan Erdoğan, heykel tartışmasından, yargıdaki tahliye skandalma Kürt sorunundan yeni Anayasa'ya kadar birçok konuda gazetecile rin sorularını yanıtladı.

Seçim haziranda olacak

Genel seçim tarihi mayısa alınacak mı?


Asla. Hiç öyle bir planımız yok. Haziran'da yapmayı planlıyoruz. Arkadaşlarımız çalışıyor. Şubat sonu ya da mart başında ka rarı alacağız.

Ucube ifadesini heykel için mi çevre sindeki gecekondular için mi kullandınız?


Sağa sola çekmeye gerek yok. Heykel için kullandım. Oradaki olayı değerlendirenler, TV'lere çıkanlar, o heykeli ve yere gidip görmemişler. Belediye Başkanı sıfatıyla söylüyorum. Heykelin olduğu yerde tarihi eserler var. Heykelin içeriği ile ilgilenmiyorum. Heykelin ne olduğunu az çok bilirim. Heykel ile ilgili takdir yetkisi kullanmak için illa güzel sanatlar mezunu olmak şart değil. Şarkı, türkü için yoldan geçen vatandaşa "Beğendin mi" diye soruyorlar. "Konservatuar mezunu musun" diye sormuyorlar. O arkadaş (Kars AK Parti eski Belediye Başkanı) neden yeniden aday yapılmadı? Çünkü aradığımız vasıflar o arkadaşta yoktu. Muhafazakar demokrat anlayışımıza uymadığı için bir daha aday gösterilmedi.

Başkan uygulamakla sorumlu


O heykelin bulunduğu yeri biz iktidara geldiğimizde temizlemeye başladık. Kamulaştırmalarla Seyyit Hassan el Harakani türbesi ve camii ortaya çıkarıldı. Caminin kubbesi ile heykelin bulunduğu tepenin yüksekliği adeta eşit. Üzerine bir de 48 metrelik heykel var. Tarihi eseri gölgeleyecek bir inşaata izin veremezsiniz. O heykel yapılmaya başlandığında belediye başkanını uyardım. Nitekim Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu "yıkılsın" kararı verdi. Belediye başkanı uygulamakla sorumlu.

Bize sanat dersi vermesinler


Bugün konuşanların tarihe, sanata saygıları yok. Bize sanat dersi vermeye kalkıyorlar. Ama ben belediye başkanıyken Karacaahmet'te 106 tarihi mezar ve mezar taşı söküldü. Ben yapılmak istenen cemevi için 46 ayrı yer gösterdim. Ama dediler ki, "Bizi mezara gömersiniz, ama engelleyemezsiniz."

İnşaatı dozerlerle yıkmaya başladık. O dönemin başbakanı, İstanbul Valisi'ni aradı ve durdurdu. Allah'tan resimleri çekmiştik. Başkanlıktan sonra cezaevindeyken, "Tarihi eserleri yıktırmaktan hakkımda dava açıldı." Avukatım resimleri dosyaya koydu, beraat ettim.

Ne heykel ne de eser yıktım

Yabancı basın heykelin yıkılması ile ilgili "Taliban" göndermesi yapıyor ne diyorsunuz?


Hedef saptırmaya hiç gerek yok. Ben 4 buçuk yıl İstanbul Belediye Başkanlığı ve 7 buçuk yıl da Başbakanlık yaptım. Bir tane ne heykel ne de eser yıktım. Yasaya uygun olduğu sürece bir eseri yıkma gayretine girmem. Birileriyle yakıştırma gayretine girmesinler. Ayrıca kendileri de söylüyorlar. Binlerce Atatürk heykeli var. Sanat değeri olan 5'i 10'u geçmez. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu...

Kaldı ki Kars halkı da hizmet bekliyor. Altyapı üstyapı bekliyor. 1 milyon 200 bini o heykele harcadı. Halk onu yeniden başkan seçmedi. Ben halkımın iradesine ve tasarrufuna katılıyorum. Halk da bunu bekliyor.

Daire sayılarını artıracağız

Hizbullah tahliyeleri tepki yarattı. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Neden hep Hizbullah'a takılıp kaldık?


Çünkü halay çekildi?


Bazen halaylı olur bazen alaylı olur. Bu iktidarın değil yargının tasarrufudur. Bu bizden, o değil mantığı ile olaya yaklaşmak yanlış. Asıl soru 10 yıldır bunlar neden orada duruyor. İster ilk mahkeme ister Yargıtay olsun, karar neden sonuçlandırılamıyor.

Çözümkonusunda neler planlıyorsunuz?


Yargıtay ve Danıştay'da daire ve üye sayısını artırmak için çalışmalar sürüyor. Geçmişte talepleri vardı, onları yerine getireceğiz. Ayrıca İstinaf Mahkemeleri'ni devreye soktuğumuzda, Yargıtay'ı rahatlatacağız. Aşağıdan gelen dosya sayısı azalacak. Seçime kadar ilerleme olacak.

Yüksekyargınınbazı dosyaları hükümeti zora sokmak için öne almadığı iddiaları var. Katılıyor musunuz?


Ben öyle düşünmek istemiyorum ama bu dediğinizden öyle anlaşılıyor. Mecelle'de var "Ehemm mühimme tercih olunmalı" neden önemli dosyaları öne almıyorlar. Ben bizzat yaşadım. Benim dosya mı bir günde Diyarbakır'dan getirtip, karar alıp, beni seçime sokmadılar. Madem o kadar mahirdiniz, neden şimdi yapmıyorsunuz.

Başörtüsü hak ise biz de vermeliyiz


Üniversitelerde başörtüsü bu sene fiili olarak serbest. Ama başörtülü mezunlar akademisyen olmak ya da kamuda çalışmak isterse ne olacak?


İleri demokrasi, özgürlük diyorsak, bu sorunu ele almalıyız. Batı'da hak ise biz de bu hakkı vermek zorundayız. ABD'de var. Japonya'da var. Avrupa'da var. Türkiye'de yok. Çünkü kendine özgü şartları var deniliyor. Bu çok zorlama, dürüst ve samimi bir savunma değil. Şimdi Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı geliyor. Anayasa Mahkemesi nasıl yasal olmadığı halde bir engel koyduysa, bireysel başvuru da yeni bir süreç başlatacak. Bu hak mücadelesinde er ya da geç bir noktaya varılacak.

YSK, sandık kurullarına dikkat etmeli


Kürt sorunu konusunda seçime doğru tansiyonun yükselmesini bekliyor musunuz?


Bu konuyu adeta tabu haline getiriyorlar. Benim Kürt vatandaşlarımın sorunu var. AK Parti Cumhuriyet tarirmcte görülmedik ilgi gösterip hiç kimsenin cesaret edemediği adımları attı OHAL'i kaldırdık. Çekiç Gücü gönderde Ara dilde öğrenmenin yolunu açtık. 24 saat Kürtçe yayın yapan devlet kanalı TRT şeş var Doğu ve Güneydoğu'ya 20 milyar dolara civarında alt yapı yatırımı yaptık. Bunlar görülmüş şeyler değil. Benim Kürt kökenli kardeşlerim yaptıklarımızı zaten değerlendiriyorlar. Ama benim Abhaz Roman kardeşlerimin de sorunları var.

Onları da bir bir çözmeye çalışıyoruz. Bunlar bizim zenginliğimizdir. Kesrettir. Tek bayrak, tek dil, tek vatan üst kimliğinde vahdettir. Millet ya da kavim ya da ırk değildir. Tansiyon yükselmesin diye gerekli tedbirleri alıyoruz. Kolluk kuvvetleri gerekeni yapıyor. Yüksek Seçim Kurulu'na da düşen görevler var Özellikle sandık kurulları konusunda tedbii" almaları lazım. Geçmişte oy kullanmayan herkesin oylarını bu kurulların kullandıkları tespit edilmişti.

Yapacağımız yeni anayasa kısa ve öz olacak


Yeni anayasada son durum ne?


Yeni anayasayla ilgili çalışmalar yapılıyor. 12 Eylül'de ileri demokrasi ve özgürlükler dedik. Şimdi daha geniş ele alınmalı. Bu anayasayı anayasacılar yapmayacak. Toplumun geniş katmanları yapacak. Anayasacılardan son aşamada teknik yönden istifade edeceğiz. STK'lar, gençler, kadınlar, sendikalar, ekonomistler ve sosyal bilimciler anayasayı yapacak. En geniş anlamda katılım sağlayacağız. Toplumun anayasayı anlamak için tercümana ihtiyacı olmayacak. Seçimden sonra bunu gerçekleştirebileceğimiz bir Meclis tablosu arzu ediyoruz. Şu anda STK'larda başlayan çalışmalar var. Bundan gurur duyuyor ve teşvik ediyoruz.

Anayasa kısa öz ve ileri demokrasiyi hedefleyen, özgürlükleri ve temel hakları teminat altına alan anlaşılabilir bir metin hayal ediyorum. Kadın hakları konusunda çok adım attık ama bu anayasa kadın haklarını teminat altına alacak. Aile yapımızı muhafaza altına alacak anayasa olacak. Mevcut anayasada da bu koruma var ama daha somut bir teminat olması gerekiyor. Aile yapımızı bozmak isteyenler var.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA