• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başbakandan büyük müjde
14 Haziran 2012 Perşembe 16:19

Başbakan'dan büyük müjde

Yıllardır kornea sırası bekleyen genç bir kızın şikayeti, Başbakanlık'ı harekete geçirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki kornea yetersizliğine el attı.

Yıllardır kornea sırası bekleyen genç bir kızın şikayeti, Başbakanlık'ı harekete geçirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki kornea yetersizliğine el attı. Konya Görmeyenleri Koruma Derneği Başkanı Veli Özağan Başbakan’ın bu konularda duyarlı davranmasını takdirle karşıladıklarını söyledi.
Başbakan talimat verdi. Gözleri görmeyen 10 bin hasta için Amerika'dan kornea ithal edilecek. Başbakan'a yazılan bir mektuptan görme engellilere büyük bir müjde çıktı. Görme engelli 10 bin hasta Amerika'dan ithal edilecek kornealarla ışığa kavuşacak. Nakilde hastanın cebinden beş kuruş para çıkmayacak, bütün masrafları SGK karşılayacak.
Yıllardır kornea sırası bekleyen genç bir kızın şikayeti, Başbakanlık'ı harekete geçirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Sağlık Bakanlığı Türkiye'deki kornea yetersizliğine el attı. Özel hastanelerde 10 bin liraya mal olan kornea naklini artık devlet hastaneleri de yapacak. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de kornea nakli bekleyen 10 bin hasta için Amerika'nın Alabama eyaletinden bir göz bankasıyla anlaştı. Proje kapsamında Alabama'dan 2 bin 500'ü bu ay, 2 bin 500'ü yıl sonuna kadar, 5 bini de gelecek yıl ortasında teslim alınmak üzere toplam 10 bin kornea ithal edilecek. Bu sayede bakanlığın listesinde olan 10 bin kişi görme şansına kavuşacak. Kornealar, ABD standartlarına uygun, SDA ve ISO 9000 gibi kalite belgeleri almış bir vakfın kornea bankasından alınacak. Vakıf korneaları, kayıtları alınmış, hastalığı olmadığı belli olan bağışlarla dünyanın farklı ülkelerinden topluyor. Kornealar özel sıvı içerisinde ve bozulmaya dayanıklı, canlılığını koruyan özel kargo kutularında gemi ve konteynerler ile gelecek. Görmeyen 5 bin hastaya hangi gözü görmüyorsa ona göre nakil yapılacak. Tek göze de çift göze de nakil yapılabilecek. Bakanlığın listesinde nakil bekleyenlerin büyük bir kısmı doğuştan, ilerleyen yaşa bağlı gözünde problemler oluşmuş ya da kaza sonucu gözünü kaybetmiş kişilerden oluşuyor. Getirilen kornealarla görmeyen vatandaşlar yüzde 100 görme duyusunu kazanacak. Devlet, korneaların çiftine 2 bin 500 dolar ödeyecek. Vatandaşın cebinden beş kuruş çıkmayacak. Nakillerin ve hastanenin bütün masraflarını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılayacak. Sigortası olmayanlar ise sadece ameliyat masrafını ödeyecek. Projenin hayata geçmesine neden olan kornea sıkıntısındaki gerçekler akıllara durgunluk veriyor. Şu an Türkiye'de bazı doktorlar morga gidip ölen kişilerin yakınlarından habersiz cesetten korneayı alıyor ve para karşılığında hastasına naklediyor. Bu işlerin yüzde 80'i korsan yapılıyor.
Konya Görmeyenleri Koruma Derneği Başkanı Veli Özağan, organ naklinin önemine dikkat çekerek, ‘‘Herhangi bir organında sıkıntı yaşamayan insan organ naklinin önemini, değerini bilmez, fakat organ nakli çok önemlidir. Sayın Başbakanımızın bu tür çalışmaları önem arz ediyor. 10bine yakın kornea’nın ülkemize gelmesi bizim için çok güzel bir duygu. Binlerce görme engelli kardeşimizin gözlerinin görmesi paha biçilemez bir hediyedir. Başbakanın ‘Her şey insan için’ şeklindeki söylemini bu yaptığı çalışmalar doğruluyor. Organ nakli gibi önemli konularda Sağlık Bakanlığımızın da bu tür çalışmaların içerisinde bulunması bizleri sevindiriyor. Görme engelli kardeşlerimize de şimdiden gözünüz aydın diyebiliriz’’ dedi.
Özellikle engellilerin organlarının kıymetini çok iyi bildiğini söyleyen Özağan, ‘‘bu vatandaşımız görmenin ne kadar değerli, kıymetli bir olgu olduğunu anlamaktadır. Fakat engelsiz olanlar organlarının değerini bilememekte kaybettiği zaman anlamaktadırlar. Organ bağışı noktasında herkesin bilinçli olmasını istiyoruz.’’ Şeklinde konuştu.

Kornea, gözün en ön kısmında bulunan saydam dokudur ve gözün en önemli kırıcı merceğidir. Kornea, dış ortamdan gelen ışığın etkin bir şekilde retinaya odaklanmasını sağlar. Kornea da tüm canlı dokular gibi hastalık yapan nedenlerin tümünden etkilenir. Doğumsal kusurlar, yaşlılık, hastalıklar veya kaza gibi nedenlerle kornea işlevini kaybedebilir.  SAMİ GEDİZ

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA