• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başbakandan Barzaniye flaş çağrı
22 Eylül 2017 Cuma 14:36

Başbakan'dan Barzani'ye flaş çağrı

Başbakan Binali Yıldırım, IKYB'de yapılması planlanan referandum için Ankara anlaşmasını işaret ederek 'gereği' yapılacak dedi.

Başbakan Binali Yıldırım Türk İş ziyareti, sonrasında açıklama yaptı. Kuzey Irak'ın yapmayı planladığı bağımsızlık referandumuna değinen Yıldırım, "Bu referandum kararı ve referandumun gerçekleşmesi Türkiye'nin ulusal güvenlik meselesidir. Türkiye, ulusal güvenlik meselesi konusunda uluslararası anlaşmalardan, ikili anlaşmalardan doğan haklarını kullanmakta kararlıdır, tereddüt göstermez." diyerek Ankara Anlaşması'nı işaret etti. Başbakan  Barzani'ye "IKYB  bu sevdadan, bu inattan vazgeçmelidir. Bu referandum Kürt kardeşlerimiz için de hayırlı olmaz" çağrısında bulundu.

İşte Başbakan'ın konuşmasından satır başları

"Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetimi 8 Haziran itibari ile referanduma gitme kararı aldı. Bu kararın dünya kamuoyuna açıklanmasından itibaren Türkiye olarak bunun çok yanlış olacağını defalarca ifade ettik ve kendilerine de bu yanlış karardan vazgeçmeleri gerektiğini defalarca kez söyledik.

BU KARAR HİÇ BİR DESTEK YOK

Geldiğimiz noktaya baktığımızda bu karara hiç bir destek yok. Hemen hemen bütün ülkeler bu referandumun yanlış olduğunu yapılmaması gerektiğini söylediler. Şu ana kadar burada herhangi bir değişiklik yok. Meselenin kaynağı olan IKYB yönetimi ile Irak yönetimi arasındaki hakların tam olarak uygulanmadığı yönünde şikayet var. Biz bu konuda gerekli yarımı yapar aranızdaki sorunu çözeriz diye teklif götürdük.

ANKARA ANLAŞMASINI İŞARET ETTİ

Şunu açıkça söyleyeyim. Bu referandum kararı ve referandumun gerçekleşmesi Türkiye'nin ulusal güvenlik meselesidir. Türkiye, ulusal güvenlik meselesi konusunda uluslararası anlaşmalardan, ikili anlaşmalardan doğan haklarını kullanmakta kararlıdır, tereddüt göstermez. Nedir bu anlaşmalar, Lozan, Ankara anlaşması, Türkiye Irak sınır güvenliği anlaşması. İşin özü şudur, Gerek Irak,gerek Suriye'de değişikliğe gidecek herhangi bir girişim anlaşmalardan doğan haklarımız içinde Türkiye'nin kabul etmeyeceği bir sonuçtur.

BARZANİ'YE ÇAĞRI

Burada bir çağrı daha yapmak istiyorum. Henüz zaman bitmiş değil. Kuzey Irak yönetimi, Barzani, bu sevdadan, bu inattan vazgeçmelidir. Bütün dünyanın karşı çıktığı ve açık olarak ikili ve uluslararası hukuka aykırı olarak inatla yapmaya çalıştığı bu referandum, bölgedeki Kürt kardeşlerimiz için de hayırlar getirmez. Bölge için hiç hayırlı olmaz.

MECLİS'E GELECEK TEZKERE

Gelen tezkere, Türkiye'nin güney kara hudutları ötesinde ve mücavirinde olabilecek her türlü ülkemiz aleyhine, ülkemiz milli güvenliğini tehdit edecek gelişmelere karşı müdahale hakkını veriyor. Asker gönderme hakkını veriyor.Bu da yine uluslararası sözleşmeler ve BM kararları çerçevesinde geçtiğimiz yıl 1 yıllığına uzun yıllardan beri bu yenileniyor, bu kez de 30 ekimden geçerli olmak üzere tekrar yenilenmiş olacak."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA