• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başbakan Yıldırım açıkladı: 161 şehit, 1440 yaralı
16 Temmuz 2016 Cumartesi 12:30

Başbakan Yıldırım açıkladı: 161 şehit, 1440 yaralı

Başbakan Binali Yıldırım "Kalkışmanın bastırıldı. Toplam 161 şehidimiz mevcuttur 1440 yaralımız vardır. Bu olaya kaşışan 2839 çeşitli rütbeli ve asker gözaltına alınmıştır" ifadelerini kullandı. Başbakan Yıldırım ayrıca, 'İdam cezasını Meclis'te görüşeceğiz' dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin engellenmesinin ardından Çankaya Köşkü'nde açıklamalarda bulundu.
Yıldırım, yaptığı konuşmada, "15 Temmuz Cuma gecesi Türk demokrasisi için kara bir lekedir. Akşam darbe girişiminde bulunan paralel terör çetesinin demokrasi çetesine karşı demokrasi nöbeti tutan sabah da normal hayatına dönen asil milletin adı Türk milletidir. Milletimin bütün fertlerine bayraklarıyla meydanlara koşan bu paralel terör örgütü çetesine karşı dimdik ayakta duran bütün vatandaşlarımın alnından öpüyorum, ay yıldızlı bayraklarını dalgalandırarak terör çetesine verilecek en güzel cevabı vermişlerdir. 15 Temmuz, artık demokrasimizin bayramı olmuştur. Bu darbe girişiminde hayatını kaybeden güvenlik güçlerimiz, polisimiz, sivil vatandaşlarımızın rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyorum. Kahramanca savaşan güvenlik güçlerimizin alnından öpüyor, milletimizle beraber büyük bir belayı defettik. Tabii sevindirici olan bu kalkışma, Türk Silahlı Kuvvetlerinin emir kumanda hiyerarşisi ile olan bir kalkışma değil, silahlı kuvvetler içerisindeki paralel terör yapılanmasının bir kalkışmasıdır. bu vesileyle vatanın, milletini bayrağını seven, bu alçakça girişime asla prim vermeyen değerli komutanlarımızı, subaylarımızı tebrik ediyorum. Ayrıca, olayın olduğu ilk andan itibaren meydanları dolduran STK'lar vatandaşlarımızın siyasi parti taraftarlarına teşekkür ediyorum. Hayatlarını ortaya koyarak bu belayı def eden tüm emniyet mensuplarımızı kutluyorum" ifadelerini kullandı. Başbakan Yıldırım, konuşmasında şunları kaydetti:
"Bu yaşadığımız olay, bir şeyi ortaya koymuştur. Türk milletinin demokrasi konusunda ne kadar engin bir tecrübeye sahip olduğunu demokrasinin ve milli iradenin ne kadar ülkemizin bağımsızlığı için önemli olduğunu bir kez daha bütün dünya gördü. Hele hele köprüyü kesen, yolları kesen, binalara girmeye çalışan,tankların elinde bayrakla önüne yatan, o tankların üzerine çıkan o aziz vatandaşlarımız, canını bu uğurda veren o şehitlerimizi bu büyük millet asla ve asla unutmayacaktır. Bu zor günümüzde arayan dost ülkelere de ve dayanışma isteklerini ortaya koyan dost ülkelere teşekkür ediyoruz."
Paralel çete mensuplarının yüce Türk adaletinin elinde olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Müstehak oldukları her türlü cezayı, karşılığı göreceklerdir. Milletimiz bu olayda çok büyük bir basiret göstermiştir ve bu basiret Türkiye'de milli iradenin, demokrasinin kesintiye uğramasının önüne geçmiştir. Dolayısıyla bu kalkışmayı yapanlar bir kez daha şu gerçeği anlamalıdır, hiç kimse bu milletin iradesiyle oyun oynayamaz, demokrasi aşkıyla ve özgürlük umdesiyle asla ve asla boy ölçüşemez. Vatandaşlarımızın bugün normal hayata dönmüş olması erdeminin bir göstergesidir. Devletin silahıyla, parasıyla, tankıyla, bombasıyla uçağıyla, helikopteriyle bu ülkenin vatandaşlarının üzerine ateş açanlar, PKK teröründen daha da aşağılık bir terör örgütüdür. Asla ve asla bu millet, bu hain çeteyi unutmayacaktır. Bazı dostlarımız bu konudaki hassasiyetimizi anlamakta zorluk çekiyorlardır. Ama anlamalarının bize çok büyük maliyeti oldu. Tankların önüne çıkarak hayatını ülke, bayrak için, bağımsızlık için veren bütün kardeşlerimi, bütün şehitleri tekrar rahmetle anıyorum. Bu kalkışma bastırılmıştır ancak şehitlerimiz vardır. Toplam 161 şehidimiz mevcuttur. Bin 440 yaralımız vardır. Bu aşağılık kalkınmaya, olaya karışan 2 bin 839 çeşitli rütbede subay, asker gözaltına alınmıştır, üst düzey rütbeliler de mevcuttur.Bir belayı büyük millet bir kez daha basiretiyle defetmiştir. Olayın başından beri başkomutanımız, Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu memleket sevdası ve basiretiyle bütün hükümetimizin üyeleri ve vatansever komutanlarımızla birlikte halkımızla bir olarak, kenetlenerek bu belanın üstesinden geldik" şeklinde konuştu.
Yıldırım, "Belki dünyanın emsali bu kadar orantısız güce karşılık emsali görülmemiş büyük bir başarıyı bu millete yaşatan Rabbime hamd ediyorum. Ayrıca, basın, medya kuruluşlarımız bu olayda çok büyük bir vatanseverlik ve basiret örneği ortaya koymuşlardır. Başından beri çetelerden yana değil, ülkeden, milletten yana net bir tutum almışlar ve halkımızın anında en doğru şekilde bilgilendirilmesini sağlamışlardır. STK'lar da görüş farklılıklarını, bir tarafa bırakarak meydanlara akmış ve ayyıldızlı bayrağı tankların tepesine dikmeyi başarmıştır. Dolayısıyla, basına, STK'lara, siyasi partilerimize örnek vatanseverlik davranışlarından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
"Milletimizin, akşam tekrar bayraklarla meydanlara akmasını bekliyorum"
İşin birinci safhasının burada sona erdiğini anlatan Başbakan Yıldırım, "Bundan sonra yapılacak işlemler ve çalışmalarda bir yandan vatandaşlarımız normal hayatlarının sürdürürken bir yandan da ülkemizi dünya ülkelerine karşı itibarsızlaştırmaya çalışan güruhlara karşı gereken işlem gecikmeden yapılacaktır. Milletin bunu bilmesinde fayda vardır. Biz, yolumuza aynı kararlılıkla devam edeceğiz. Tekrar bütün milletimize geçmiş olsun diyoruz. Milletimiz, gündüz işini gücünü bıraktıktan sonra akşam tekrar bayraklarla meydanlara akmasını bekliyorum. Bir kez daha aziz milletime şükranlarımı iletirken, parti genel başkanlarının bu olayda gösterdiği üstün dayanışmadan dolayı teşekkür ediyorum. Bugün saat 15.00'te Meclisimiz de toplanacak ve bu olay bütün detaylarıyla ele alınacak" diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, açıklamaları sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Haber alınamayan başka kuvvet komutanlarının olup olmadığına ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Görevlerinin başındadır" dedi.
Darbe girişiminde bulunanlar için yapılacak hukuki işlem
Bu girişimde bulunanlar için yapılacak hukuki işleme ilişkin soruya Yıldırım, "Malum, vahim bir olayın daha sıcaklığı devam ediyor. Tutuklamalar, gözaltılar devam ediyor, henüz tamamlanmış değil. İkincisi de tabii bu işlenen bu suçun karşılığı hukuk sisteminde yargı sisteminde adalet sistemimizde açık seçik tanımlanmıştır. Bilindiği gibi idam cezası Türk anayasasından çıkarılmıştır, bugün Yüce Meclisimiz toplanacak ve burada ülkenin bu ve buna benzer çılgınlıklarla karşı karşıya kalmaması için ilave ne gidi tedbirler alınacaksa bunları diğer parti liderleri ile değerlendireceğiz. İlk bilgilere göre darbecilerden de 20 civarında ölen var, 30'a yakın da yaralı var. ilerleyen saatlerde gerçek rakamlar ortaya çıkacaktır. Rakamlar bağlayıcı değil. Tespit edilenler ifade edilmiştir" karşılığını verdi.
Yıldırım, bir soru üzerine, "Fethullah Gülen'in bir terör örgütünün başı olduğu zaten bizim bildiğimiz bu konuda MGK kararı da dahil her türlü hukuki altyapısı olan iade talebini de yaptığımız birisidir. Hele hele dün akşam yaşanan olaydan sonra bu çete liderinin bu terör örgütü başının arkasında duracak ülke göremiyorum. Bunun arkasında duracak ülke Türkiye'ye dost değildir. Gerçek dostluk bütün bu yaşananlardan sonra, bu işin müsebbibi olan bu çete reisinin gereken şekilde hak ettiği cezayla buluşmasıdır" diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterinin alıkonulduğu iddiaları
Başka bir gazetecinin, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın da alıkonulduğu iddialarını sorması üzerine Yıldırım, "Cumhurbaşkanlığımızın genel sekreteri evine gitmek üzere yoldadır. Bu büyük bir olaydır, Türk demokrasi tarihinde milli iradeye karşı yapılmış en büyük darbe girişimidir. Başka darbe girişimlerinden en önemli farkı da vatandaşın bu darbe girişimine karşı darbe girişimidir. Vatandaşın bu darbe girişimini yapanlara adeta linç edecek şekilde büyük bir hiddetle üzerine gitmektir. Vatandaş kolluk kuvvetlerini beklemeden gözaltına aldılar. Bu millet Türk milletidir, Türk vardır, Kürt vardır, bin bir mezhep vardır ama değişmeyen tek şey ay yıldızlı bayrak. Bir kez daha millet, devletinin değerini bilmiş yanında yer almıştır" diye konuştu.
Yurtta Sulh Komitesi'nde olup da gözaltına alınan kişi sayısının çok fazla olduğunu anlatan Yıldırım, "İşin omurgasını oluşturan bütün isimler, beynini oluşturan isimler alınmıştır, kontrol altına alınmıştır. Kolluk kuvvetleri savcılarımızla güzel bir koordinasyon içinde çalışmıştır. Gece boyunca titiz bir çalışmayla darbe girişimine yeltenenler hakkında gerekli adli işlemleri yapan bütün savcılıklarımıza teşekkür ediyorum. Çok güzel bir çalışma örneği gösterilmiştir" dedi.
Darbe girişiminde bulunan kişilere ilişkin soru üzerine Yıldırım, "Rütbesi ne olursa olsun bunlar haindir. Hainliğin de rütbesi olmaz" şeklinde konuştu.
Bir soru üzerine Yıldırım, "Paralel terör çetesi, bölücü teröristler bu ülkenin bölünmesi, parçalanması, birliği, beraberliğinin zarar görmesi adına kim ne faaliyette bulunmuşsa bunların hepsinin hesabı sorulacak. Hiçbir kişi dışarıda kalmamak üzere bunların hepsi biliniyor" açıklamasında bulundu.
Basın mensuplarının görevinin olayları millete aktarmak olduğunu hatırlatan Yıldırım, toplumun psikolojisinin idare etmenin o anda kolay olmadığını belirtti. Yıldırım, millete çağrıda bulunarak, " Bugün ayrışma günü değildir, birleşme günüdür, Kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla ihtiyarıyla birlikte Türkiye olma günüdür" dedi.
Konuyla ilgili istihbaratın alınıp alınmadığına ilişkin soruya Yıldırım, "Evet, bunların hepsi değerlendiriliyor" karşılığını verdi.
"İstihbari açıdan sistem değişikliği gerekir mi" şeklindeki soruya Yıldırım, "Bu konunun bütün boyutları ele alınacak. Hiçbir şey atlanmayacak. Nerede zaaf, ihmal var, bütün yönleriyle değerlendirilecek. Şu anda biz bu belayı defetmiş olmakla meşgulüz" cevabını verdi.
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Savunma Bakın Fikri Işık, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da toplantıya katılan isimlerdendi. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA