• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başbakan yargı reformunda kararlı
22 Şubat 2010 Pazartesi 08:31

Başbakan yargı reformunda kararlı

Anayasa değişikliği ve yargı reformu konusunda çalışmaların başladığını ifade eden Başbakan Erdoğan muhalefetten katkı istedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan HSYK'nın ateşlediği yargı krizine son vermek için hükümetin yol haritasını açıkladı. Muhalefetin de katkısıyla yargıda reform için adım atmak istediklerini belirten Erdoğan, CHP ve MHP'nin destek vermemesi durumunda referanduma gitme sinyali verdi. Erdoğan, İspanya'ya hareketinden önce havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

HER KESİMİN BEKLENTİSİ

Bir gazetecinin yapılacak anayasa değişikliğinde yüksek yargıyla ilgili bir düzenleme olup olmayacağı yönündeki sorusuna Erdoğan, 'Yargı reformu şu anda Türkiye'deki her kesimin beklentisi, arzusu' dedi. Arzularının tüm siyasi partilerin bir araya gelerek Anayasa çalışmalarına katılmaları olduğunu ifaden eden Erdoğan, şunları kaydetti:

MHP VE CHP AYNI DÜŞÜNÜYOR

'Yargı reformu konusunda yapılacak böyle bir değişikliğin boyutu ne olur, o ayrı bir konu. Uzlaşı Komisyonu oluşturmak... Böyle bir komisyon olur mu, olmaz mı? Bundan önce gördük maalesef olumlu cevap alamadık. Muhalafet anayasa ile ilgili bir çalışmaya temsilci vermeyeceğini söylemişti. Şimdi ana muhalefet yine aynı şeyi söylüyor. Diğer muhalefet partisine bakıyorsunuz aynı şeyi söylüyor. Veya en iyi şekliyle 'İktidar partisi hazırlasın, bize göndersin, bakalım, ama en erken seçimden önce bunu görüşebiliriz' diye..."

BU ADIMI ATMAKTA KARARLIYIZ

"Türkiye'nin şartları buna elverir durumda değil. Şu anda arkadaşlarım bu çalışmanın içindeler. Neticesinde de diğer siyasi partileri ziyaret etmek suretiyle bu görüşmeleri yapacaklar. Bu konuda 'Beraber yürüyelim' derlerse biz suretle bu adımı atmanın gayreti içinde olacağız. Gerekirse referanduma gidebilecek şekilde bir adımı da atmanın gayreti içindeyiz. Halkın beklentini karşılıksız bırakmak istemiyoruz. Fevkalade bir durum olmaması halinde bu adımı atmakta kararlıyız. Arkadaşlarımız bu çalışmaları yapıyorlar. Bu çalışmalardan sonra bunu Meclis gündemine getirmeyi düşünüyorlar. '

AB KONUSUNU GÖRÜŞECEĞİZ

Başbakan Erdoğan toplantıda İspanya ziyareti konusunda da bilgi verdi. İspanya Başbakanı Zapatero ile birlikte iki ülke ilişkilerinin kurumsal yapıya kavuşmasını arzuladıklarını kaydeden Erdoğan, İspanya'nın AB Dönem Başkanlığı nedeniyle ikili zirve düzenlememe kararını Türkiye ile bozduğunu vurguladı. Erdoğan, "AB'ye müzakere sürecimiz konusunda görüş alacağız. Beklentilerimizi dile getireceğiz. Fasılların bu dönem açılması konusunu ifade edeceğiz" dedi.
 
Kimi kurumlar hukuku zorluyor

Başbakan Erdoğan, HSYK'nın, Erzincan soruşturmasını yürüten savcıların "özel yetkilerini" budamasıyla başlayan tartışmalar konusunda sert mesajlar verdi. Partisinin Rize İl Başkanlığı'nca İstanbul'da düzenlenen kaynaşma yemeğinde konuşan Başbakan, "Kimi kurumlar yetkilerini aşarak hukuku zorluyor, hukukun tarafsızlığını zorlayacak yorumlar

yapıyorlar. Siyasi bir dil kullanıyorlar. Eğer siyaseti çok seviyorsanız hodri meydan çıkın ortaya" dedi. Erdoğan şunları kaydetti: "Bizim Allah'tan başka kimseye can borcumuz yok. Halkımızdan başka kimseye hesabımız yok. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir ilkesi ölçümüzdür. Hukuku zorlayanlara boynumuzu eğmedik. Çünkü emanet şereftir. "
 
2. randevu beyaz perdeyle

Başbakan Erdoğan, açılım çerçevesinde sanatçılarla buluşmaya devam edecek. Önceki gün İstanbul'da ses sanatçılarıyla bir araya gelen ve sanatçılardan ellerini taşın altına koymasını isteyen Erdoğan, Mart ayında da sinema ve tiyatro sanatçılarını ağırlayacak. Sinema, dizi ve tiyatro oyuncularının yanı sıra senaryo yazarlarının da katılacağı buluşmanın en dikkat çekici isimleri arasında Kurtlar Vadisi'nde 'Polat Alemdar' rolündeki Necati Şaşmaz ve Ezel'deki rolüyle dikkatleri üzerine çeken Kenan İmirzalıoğlu yer alıyor. Hüseyin Çelik'in organize ettiği buluşmaya Haldun Dormen, Ayten Gökçer, Cüneyt Arkın, Kenan Işık, Yılmaz Erdoğan, Sinan Çetin, Osman Sınav gibi isimler de katılacak. Üçüncü buluşma ise yazar ve edebiyatçılarla.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA