• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başbakan buçuku kaldıracak!
14 Mart 2010 Pazar 16:33

Başbakan 'buçuk'u kaldıracak!

İstanbul'da bugün renkli bir buluşma vardı. Roman vatandaşlarla Erdoğan bir araya geldi. Erdoğan onlara müjde verdi.

İstanbul'da Roman vatandaşlarla bir araya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Roman vatandaşların ilk kez bir hükümet tarafından muhatap alındığını vurguladı. Erdoğan, "Bu ülkede hiç kimse hiç kimseye buçuk muamelesi yapamaz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Zeytinburnu'ndaki Abdi İpekçi Spor Kompleksi'nde Romanlarla bir araya geldi. Spor salonunu hınca hınç dolduran Roman vatandaşlar, Başbakan Erdoğan'ı sevgi gösterileri ile karşıladı. "Roman Buluşmaları" adlı çalıştaya Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.

KİM NE DERSE DESİN SİZLER CANSINIZ

Sloganlar eşliğinde kürsüye gelen Başbakan Erdoğan, "Ben Kasımpaşa Kulaksız'da, sizlerin içinde doğdum. O günden bilirim kimileri sizlere şopar der, kimileri elekçi, abdal, mırtıp, poşa, gurbet, aşık, zanaatkar, çingan, çingene der. Her ne derlerse desinler, hangi ismi kullanırlarsa kullansınlar sizler insansınız. Yani cansınız, sizler benim Roman kardeşlerimsiniz" diye konuştu.

Romanları suya benzeten Başbakan Erdoğan, "Bin yıllardır bulanmadan, donmadan akıyorlar" diye devam etti.

DERTLERİNİZİN FARKINDAYIZ

Bu dünyada baharın ne olduğunu en iyi Romanların bildiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Toprağın ısındığını, suyun coştuğunu, havaya cemrenin düştüğünü en iyi sizler bilirsiniz. Sizler çalgınızla bu topraklara baharı müjdeliyorsunuz. Gökyüzünü gören her toprak sizlerin şarkıları ile coşuyor. Sizlerin şarkılarıyla, neşesiyle baharı hissediyor, baharı selamlıyoruz. Nice baharları kırgın yaşadığınızı, solgun karşıladığını biliyorum. Biz dudağınızdaki, yüreğinizdeki, gönlünüzdeki o buruk gülümsemenin farkındayız. Dertlerinizin, sorunlarınızın farkındayız. Biz birbirimize inanıyoruz, güveniyoruz. Birbirimize gönül kapılarımızı açtık, kendimize de karşımızdakine de gönül dili ile konuşuyoruz" şeklinde konuştu.

"TÜRKÇE'DEKİ GÖNÜL KELİMESİNİN BAŞKA HİÇBİR DİLDE KARŞILIĞI YOKTUR"

Başbakan Erdoğan, bu topraklarda medeniyetin kaynağını ve ilhamını sevgi ve hoşgörüden aldığını ifade ederek, bu topraklarda hoş görülmeyen yegane şeyin hoşgörüsüzlük olduğunu söyledi. Binlerce yıldır farklı etnik grupların bu topraklarda barış içinde yaşadıklarını anımsatan Başbakan Erdoğan, "Türkçe'deki gönül kelimesinin başka hiçbir dilde karşılığı yoktur. Bu toprakların üstünde yaşayan bizler, binlerce yıldır birbirimize gönlümüzü açtık, gönül tahtımızda ağırladık. Hangi çocuk etnik kökeninden dolayı dışlanabilir. Bu vicdana sığmaz.

MEYVE NE KADAR KOYU RENKLİ OLURSA O KADAR OLGUNDUR

Meyve ne kadar koyu renkli ise o kadar olgundur. Bizim bu topraklarımız tarihin hiçbir döneminde ırkçılığa sahne olmamıştır, antisemitizme prim vermemiştir. Bu topraklarda ırkçılık, antisemitizm barınamaz. Bu topraklar mağdurlara, itilmişlere, yerinden yurdundan atılmışlara kucak açmış topraklardır. Bu millet tarih boyunca nerede mazlum varsa ona sahip çıkmış, ekmeğini onunla paylaşmıştır" ifadelerini kullandı.

SİZİ FATİH SULTAN GÜVENCE ALTINA ALDI

Kuzey Afrika'da soykırım suçu işlenirken oradaki insanların yegane dayanağının bu topraklardaki insanlar olduğunu söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Romanlar Fatih Sultan Mehmet'in fermanı ile İstanbul'da güvence altına alınmıştır. 2. Dünya Savaşı'nda Avrupa'da 1 milyon roman soykırıma tabi tutulmuş. Avrupa'dan akın akın kaçan Romanlara bu topraklar kucak açmıştır. Soykırım utancını, dışlama kusurunu işleyenler esasen kendi suçlarını bize yansıtmak isteyenlerdir. Bu ülkeye atfedilen kirli ithamların hepsini kardeşliğimizle, bütünlüğümüzle boşa çıkaracağız" dedi.

ROMANLARI ARTIK ÇADIRDA GÖRMEK İSTEMİYORUM

Başbakan Erdoğan, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının problemini kendi problemleri olarak gördüklerini söyleyerek, "Ben artık roman kardeşimi çadırlarda görmek istemiyorum. Roman kardeşlerimizi o derme çatma binaların içinde görmek istemiyorum. Onların insanca yaşamasını istiyorum" şeklinde devam etti.

ROMANLARA KONUT MÜJDESİ

Sahnenin iki yanına kurulan dev ekranlardan Roman vatandaşların yaşadıkları yerleri ve hazırlanan konut projelerini gösteren Başbakan Erdoğan, Romanlara 100-120 lira taksitle 20 yıl vadeli konut müjdesi verdi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda proje çalışmalarını bitirdiğimiz konut örnekleri var. Türkiye'mizin inşallah değişik yerlerinde Roman kardeşlerimiz için bu tür konutlardan yapacağız. Benim Roman kardeşim burada yaşamaya mahkum mu? Bu projelerle zemin artı, iki kat, bir diğerinde ise zemin artı bir kat var. Bunların yanında okul, sosyal donatı alanları ve alışveriş yerleri olacak. Bunları peşinatsız ayda 100-120 lira taksitle 20 yıl gibi vade ile vereceğiz. Halkımın önündeki engelleri kaldıracağız, 'ben de insanım, insancayaşamak hakkımdır' diyenlere hakkını iade edeceğiz. Bu bir iade, lütuf değil. Sadece AK Parti iktidarı olarak hakkını vermektir. İnşallah süratle bu çalışmaları başlatıyoruz. 1 yıl ile 16 ay arasında konutların teslimine başlayacağız."

KİMSE KİMSEYE BUÇUK MUAMELESİ YAPAMAZ

Başbakan Erdoğan, çalıştaya katılan bakanların da Roman vatandaşların sorunları ile yakından ilgilendiklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Bütün bunlar bizim birliğimizi, beraberliğimiz, kardeşliğimizi, dayanışmamızı artıracak. On yıllardır ıstırabı duymayan, talepleri gündeme gelmeyen bütün vatandaşlarımızın sorunu bizim sorunumuzdur dedik. Bakanlarımız ve belediye başkanımızla birlikte bu taşın altına gövdemizi koyduk."

"Birlikte futbol oynadık, sokağı birlikte tanıdık, acıyı, hüznü, kederi ve sevinci birlikte yaşadık" diyen Erdoğan, Roman vatandaşlarının sorunlarını kendi sorunu gibi gördüğünü söyledi. Başbakan Erdoğan, "Şimdi menzile ulaşmak için yola çıktık. Sizin değiminizle menzilin bir parçasıyız. Bu ülkenin her bir vatandaşı birinci sınıf vatandaştır. Bu ülke de hiç kimse hiç kimseye buçuk muamelesi yapamaz. Hele Roman vatandaşlarımıza buçuk muamelesi yapılmasına, dışlanmalarına tahammülümüz olamaz" şeklinde konuştu.

"GEÇMİŞİ BİZ HEP BİRLİKTE İNŞA ETTİK, GELECEĞİ DE SİZLERLE İNŞA EDECEĞİZ"
Başbakan Erdoğan, Roman vatandaşların ilk kez bir hükümet tarafından muhatap alındığını vurguladı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile konut projesi için adım attıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, Edirne, Sakarya, Afyon, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Tekirdağ'da 3 bin 408 konutun yapımına başlanacağını söyledi. Gelen taleplerin de değerlendirilip, projelendirileceğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Biz ilk adımları attık sizlerden de destek bekliyoruz. El ele vereceğiz. Kasımpaşa'da ve Kulaksız'da 'hayır' demesinler. Gelelim hemen orayı da projelendirelim, yıkalım ve benim oradaki çocukluktaki arkadaşlarım o konutlara yerleşsin. Yoksulluğu, eğitimsizliği bitireceğiz. Devletin kadrolarında Roman vatandaşlara yer yok diyen ilkel kadrolaşmayı ayaklar altına aldık, alıyoruz. Bu ülke hepimizin. Geçmişi biz hep birlikte inşa ettik, geleceği de sizlerle inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA