• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Başbakan bana da söyledi
05 Mart 2014 Çarşamba 17:24

Başbakan bana da söyledi

Cumhurbaşkanı Gül, "Benim makamım ve odalarımla ilgili günlük çok düzenli tedbirler alınır. Ama bazı ortam dinlemelerinin olduğunu doğrusu Sayın Başbakan bana da söyledi" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yasa dışı dinlemelere ilişkin olarak "Benim makamım ve odalarımla ilgili böyle bir şey söz konusu değil. Onlarla ilgili günlük çok düzenli tedbirler alınır. Ama bazı ortam dinlemelerinin olduğunu doğrusu Sayın Başbakan bana da söyledi" dedi.
 
 
Gül, Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlediği anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
 
 
Polonyalı bir gazetecinin Ukrayna'da yaşanan olayların ardından Kırım'da yaşanan gelişmelere yönelik sorusu üzerine Gül, Ukrayna ve Kırım'da yaşananların uluslararası camiadaki en sıcak olaylardan biri olduğunu belirtti.
 
 
Gül, Kırım'ın yanı sıra Suriye'de de çok büyük bir insanlık dramının devam ettiğine işaret ederek, "Bu ziyaret vesilesiyle iki Avrupa ülkesi, iki NATO üyesi ülke olarak tabii ki Ukrayna'da olup bitenleri de istişare etme imkanı bulduk. Şunun da bilinmesini isterim, Türkiye gerek Rusya, gerek Ukrayna ile Karadeniz'de komşu olan, üçümüz de Karadeniz ülkesiyiz. Dolayısıyla bölgemizdeki istikrar, güvenlik, gelişmeler hepimizi birinci derecede ilgilendirmektedir. Bu anlamda Türkiye, olup bitenleri yakından takip etmekte aktif bir şekilde" diye konuştu. 
 
 
Parlamentodaki yönetim değişikliğinden sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Ukrayna'ya gittiğini anımsatan Gül, "İlk giden ve ilk teması kuranlardan birisi olduk. Biz, Türkiye olarak stratejik işbirliği içerisinde olduğumuz Ukrayna ile Ukrayna'nın siyasi birliğinin, toprak bütünlüğünün, egemenliğinin önemli olduğunu ve bugün karşılaşılan problemlerin uluslararası hukuk çerçevesi içerisinde muhakkak çözülmesi gerektiğine inanıyoruz" değerlendirmesini yaptı. 
 
Barış içerisinde yaşamalarını temin edecek muhakkak yol vardır
 
Gül, özerk bir cumhuriyet olan Kırım'ın, Ukrayna'nın siyasi birliği ve toprak bütünlüğü içinde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:"Kırım'ın nüfusuna baktığınızda, Rus asıllı çok sayıda  Ukrayna vatandaşları, aynı şekilde Müslüman Tatar Ukrayna vatandaşları ki, Türkiye ile çok özel ilişkileri vardır. Bütün bunlar da Kırım'daki etnik, dini ve kültürel farklılığın da bir gerçek olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Dolayısıyla hepsinin oradaUkrayna vatandaşı olarak kendi etnik, dini, kültürel farklılıklarına saygı gösterilecek şekilde, huzur içerisinde ve herhangi bir tehditle karşılaşmadan barış içerisinde yaşamalarını temin edecek muhakkak yol vardır ve bunun sağlanması için de herkesin özen göstermesi gerektiğine inanırız. Bu olayların daha çok gerginlik taşımadan, görüşmelerle ve diyalogla neticelenmesini Türkiye olarak çok arzu ederiz, ediyoruz. Çünkü yeni bir soğuk savaş döneminin, ikinci bir soğuk savaş döneminin başlaması herkes için de tehlikelidir ve hiç kimsenin de çıkarına değildir. Bundan muhakkak kaçınmak gerekir bunun için de uluslararası hukuka riayet etmek şarttır."
 
Yasa dışı dinlemeler
 
Yasa dışı dinlemelerle ilgili kendisine ulaşan bir tespit bulunulup bulunmadığı, Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) harekete geçmesinde bunun bir etkisi olup olmadığı ve bu süreçte Çankaya Köşkü'nde ilave önlem alınmasına gerek görülüp görülmediğine dair bir soru üzerine Gül, "Türkiye'nin gündeminde olan önemli konularla ilgili daha önce de DDK'ya talimat verip, o konularla ilgili çalışmalar yaptırmıştım. Onlar bitince de kamuoyuyla paylaşılmıştı" ifadesini kullandı. 
 
Gül, DDK'nın araştırmalarının kamuoyu tarafından çok büyük takdirle karşılandığına da dikkati çekerek, şunları kaydetti:
 
"Gördüğünüz gibi hepimiz yaşıyoruz. Gerek telefon dinlemeleri, gerek yolsuzluklar, gerek imar rantları, gerek bürokrasinin temeli olan meslek memurlarının yetiştirilmesi ile ilgili konular çok tartışılıyor. Dolayısıyla bu konularla ilgili de DDK'ya talimat verdim. Çalışmalar yapmaları, hukukumuzu gözden geçirmeleri, gerekirse kuralları incelemeleri, noksanlıklar, eksiklikler var mı, bunlarla ilgili ne tip tedbirler alınmalı, gerekirse ne tip yasalar çıkmalı, ne tip kurallar ortaya konmalı ki, bu şikayetlerden kurtulabilelim ve bunlar yaşanmasın. Bununla ilgili yapılan çalışmalar."
 
Gül, Çankaya Köşkü'nde yasa dışı dinlemelere karşı ise tedbirler alındığını belirterek, "Benim makamım ve odalarımla ilgili böyle bir şey söz konusu değil. Onlarla ilgili günlük, çok düzenli tedbirler alınır. Ama bazı ortam dinlemelerinin olduğunu doğrusu Sayın Başbakan bana da söyledi" dedi.
 
Dünyada çok az rastlanan dostluk
 
Cumhurbaşkanı Gül, Polonya Cumhurbaşkanı Komorowski'nin ziyaretine ilişkin de bilgi verdi.Türkiye ile Polonya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 600'üncü yıl dönümü dolayısıyla gerçekleşen ziyaretin ayrı bir anlam ifade ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Türkler ile Lehler arasında 1414 yılında başlayan dostluk 600 yıldır güçlü bir şekilde devam etmektedir. Bu, tahmin ediyorum ki dünyada çok az ülke arasında gerçekleşen bir dostluktur" dedi. 
 
Cumhurbaşkanı Komorowski'nin ziyareti dolayısıyla düzenlenecek kültürel ve ticari etkinliklere birlikte katılacaklarını ifade eden Gül, iki ülke arasında 600 yıllık geçmişi olan bu dostluğun yeni nesillere taşınması için ilişkilerin güçlü bir şekilde devam ettiğinin altını çizdi. Türkiye ile Polonya'nın NATO'da müttefik olduklarını hatırlatan Gül, her alanda yakın işbirliği yürütüldüğünü kaydetti.
 
Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde hem ikili ilişkilerin gözden geçirildiğini hem de bölgesel gelişmeler konusunda geniş istişarede bulunulduğunu aktaran Gül, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Mükemmel olan ilişkilerimizin ticari boyutunu daha da geliştirebileceğimize inandık ve bu yönde iş adamlarımızı, yatırımcılarımızı daha çok teşvik edeceğiz. Özellikle savunma sanayi ve turizm alanında büyük bir potansiyelin olduğunu gördük.
 
AB konusunu ve Türkiye'nin müzakere sürecini geniş bir şekilde konuştuk. Polonya, bu müzakere süreci içerisinde Türkiye'ye daima destek vermektedir, bundan dolayı sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ettim. Özellikle müzakere süreci içerisinde yargı ve temel haklar fasıllarının hemen açılmasını, enerji ve dış güvenlik savunma politikalarının muhakkak açılmasını, bu fasılların açılmamasının izahının mümkün olmadığını sayın Cumhurbaşkanı ile paylaştım, kendileri de hak verdiler. Zaten Polonya, Türkiye'nin Dostları Grubu içerisinde Türkiye'ye desteklerini devam ettirmektedir. Bu desteğin süreceğinden de eminiz." 
 
Türkler ve Polonyalılar dost ve bu dostluğun farkında olan iki halktır
 
Ukrayna ve Kiev'de yaşananların bölgedeki en önemli gelişme olduğuna dikkati çeken Gül, "Bu ziyaret vesilesiyle çok geniş bir istişarede bulunduk. Türkiye olarak Ukrayna'nın siyasi birliğinin, egemenliğinin, toprak bütünlüğünün zedelenmeden korunmasının ve Kırım'daki gerginliğin sükunetle çözülmesinin doğru olduğu düşüncemizi sayın Cumhurbaşkanı ile paylaştım" dedi. 
 
Görüşmelerde kültürel ilişkilerin de gözden geçirildiğini belirten Gül, sözlerini "Türkler ve Polonyalılar birbiriyle dost ve bu dostluğun farkında olan iki halktır. Bu dostluğu daha da güçlü bir şekilde yeni nesillere taşıma konusunda güçlü iradelerimizi ortaya koyduk" değerlendirmesiyle bitirdi. 
 
Polonya Cumhurbaşkanı Bronislaw Komorowski de Türkiye ile Polonya'nın, Ukrayna’nın siyasi ve ekonomik bağımsızlığını desteklemeleri gerektiğini belirterek, "Kırım’ın durumu konusunda da hemfikiriz. Kırım’ın Ukrayna toprakları, sınırları içinde kalması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
 
Türkiye ile Polonya arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Bizim ülkelerimiz arasındaki ilişkiler, Avrupa ülkelerinin tarihinde gerçekten emsali olayan ilişkiler. Burada sadece diplomatik ilişkilerden bahsetmemek gerekiyor. Bu aynı zamanda 600 yıldır süren bir dostluğun hikayesidir" diye konuştu.
 
Kutlamalar çerçevesinde iki ülkede pek çok etkinlik düzenleneceğini ve bu etkinliklerin hem kültür alanındaki hem toplumlararası ilişkiler anlamındaki zenginliği ortaya koyacağını kaydeden Komorowski, "600 yıllık ortak tarihimiz ve ilişkilerimiz bir nevi taahhüttür ve dilerim ki önümüzdeki 600 yıl için de aynı şekilde ilişkilerimiz gelişsin, aynı derecede iyi olsun" dedi.
 
Türkiye'yi AB'de görmek istiyoruz
 
İki ülke arasında çok sayıda işbirliği alanı olduğuna dikkati çeken Komorowski, "NATO'da yan yana, omuz omuzayız. Türkiye'yi AB'de de görmek istiyoruz" ifadesini kullandı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA