• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Baş ağrısı nasıl geçer?
09 Temmuz 2011 Cumartesi 11:39

Baş ağrısı nasıl geçer?

Yorgun bir günün ardından ya da kötü bir haber veya uykusuz bir gecenin ertesinde beliren baş ağrısı hayatı çekilmez hale getirir çoğu zaman.
Yorgun bir günün ardından ya da kötü bir haber veya uykusuz bir gecenin ertesinde beliren baş ağrısı hayatı çekilmez hale getirir çoğu zaman. Gözleriniz yeşerir, görmekte zorlanır, hiçbir şey düşünmek veya yapmak istemez ve en önemlisi de başınızı koparmak istersiniz. Aslında baş ağrıları vücudun verdiği birer işarettir. Çoğu zaman fiziksel veya ruhsal bir yükün ifadesidir. Ağrının nasıl ve nereden başladığına göre de çeşitlere ayrılır; Basit baş ağrısı, baş bölgesine darbeler vurarak ve artarak belli eder kendisini. Beynin içinde sanki sesler yankılanır. Basit baş ağrısının nedeni daha çok stress, hava durumu, tansiyon ve kanda oksijenin azalmasıdır. En sık görülen baş ağrısı tipi, gerilim tipi baş ağrısı'dır. Sabit olmaktan çok zonklayıcı bir ağrı sözkonusudur. Ağrı genellikle boyundan veya alın bölgesinden başlayarak yukarı doğru çıkar ve tüm başa yayılır. Bu baş ağrısına etken daha çok gerilimli ortamlar ve strestir.
Küme baş ağrısı, en ağır ve nadir görülenidir. Yılın belirli zamanlarında, sonbahar veya ilkbahar gibi ve kümeler halinde ortaya çıktığı için küme baş ağrıları denilir. Oldukça delici bir ağrı türüdür. Genellikle tek göz çevresinde veya alnın sadece bir tarafında belirir. Gözde belirdiği takdirde, kızarıklık, göz yeşermesi veya göz bebeklerinin küçülmesi gibi belirtiler oluşabilir. Nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Migren, tek taraflı bir ağrıdır. Yani başın tüm bölgesinde hissedilmekten çok sadece bir bölgesinde hissedilir. Bir migren krizi, geleceğini bazı öncü işaretlerle haber verebilir. Örneğin yorgunluk, sinirli olmak veya yerinde duramama migren krizinin belirtileri olabilir. Migren ortaya çıkarken de kusma, bulantı, gürültü ve ışığa karşı aşırı hassasiyet tepkiler ortaya çıkabilir. Kusma durumundan sonra ağrıda bir azalma olması migrene has bir belirtidir. Migreniniz tuttuğu sırada karanlık ve sessiz bir odada yatarak krizin atlatmayı tercih etmelisiniz.
 
Tedavi olanakları
 
Baş ağrısıyla savaşırken mümkünse ilaç kulanmamaya ya da olabildiğince geç ilaç almaya çalışın. Baş ağrısını yenmek için doğal yöntemleri deneyin. Gevşeme hareketleri, masajlar ve bitki kürleri en etkili yöntemlerdir.

Çok önemli; ağrı ne oranda ve nasıl ortaya çıkarsa çıksın onu ciddiye alın! Bunun vücudunuzdan gelen bir işaret olduğunu ve bir şeylerin eksikliğini haber verdiğini unutmayın. Bu eksiklik sadece kısa bir süre dinlenmek bile olsa önemsemez ve hayatınıza aynı şekilde devam ederseniz baş ağrınız kronikleşebilir.

Gevşeme: Gerilimden uzak bir ortamda dinlenmeye çalışın. Odanızı iyice havalandırın, ardından tüm ışıkları kapatın. Gürültüden olabildiğince uzaklaşarak sessiz ve karanlık odanızda yoga yaparak gevşeyin.

Masaj: Her iki kulak memenizi de iyice ovun. Baş ve işaret parmağı ile burun deliklerinin üzerinden başlayarak göz kenarlarına kadar cildi gererek masaj yapın.

Ayak banyosu: 35°C sıcak suda ayaklarınızı dinlendirin. Ayaklarınızı suda 5 dakika kadar tutun ve ardından su ılık olana kadar soğuk su ekleyin. Ayak banyosundan sonra yün çoraplar giyip, en az 20 dakika kadar dinlenmek üzere yatın. Beyinde yükselen kan akışı bu şekilde ayaklara aktarılır. Bu da baş ağrısının sonu olabilir.

Serinletici kompres: Bir bezi soğuk suyla hafifçe ıslatın ve üzerine 2 damla nane yağı damlatıp, 15 dakika kadar ağrıyan bölgenin üzerinde tutun. Ya da bez olmadan sadece nane yağını ağrıyan bölgeye damlatmak da ağrıya iyi gelebilir.

Dayanıklı midelere: Acı kahveye bir iki damla taze limon suyu damlatıp, karıştırıp için. Her ne kadar kötü bir tadı olsa da büyük ihtimalle ağrınızın geçmesinde faydalı olcaktır.
 
HaberKonya
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA