• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Barzani - PKK Karşı Karşıya
27 Kasım 2012 Salı 12:06

Barzani - PKK Karşı Karşıya

Suriye PKK'sı PYD; bir bildiri yayımlayarak bölgenin hakimiyetinin kendilerinde olduğunu belirtti, Kürt birliğini reddetti.
Peşmergeler tek tip kıyafetlerle Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Kamışlı'da Molla Mustafa Barzani'nin posterleriyle yürüdü.
Suriye PKK'sı PYD ise bir bildiri ile bölgenin hakimiyetinin kendilerinde olduğunu belirtti, Kürt birliğini reddetti.
Suriye'de Esed rejimi ile Özgür Suriye Ordusu arasındaki çatışmalar yayılırken Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı kentlerde Suriye PKK'sı PYD ile Suriye ordusundan kaçan Kürtlerden oluşan peşmerge güçleri arasındaki huzursuzluk gün yüzüne çıktı. Kamışlı'da, peşmergeler tek tip üniformaları ile askeri düzende 'Kamışlo Peşmergesi' şarkısı eşliğinde yürüdü. Bu görüntü terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD ve silahlı kanadı YPG'yi rahatsız etti. PYD, peşmergelerin yürüyüşü sonrasında Arapça bir bildiri yayımladı.
Bildiride, bölgede tek hakimiyetin kendilerinde olduğu belirtilerek, "PYD kesinlikle başka bir Kürt siyasi parti, birlik veya grup ile ortak hareket etmeyecek. Bölgede meşrutiyeti olmayan diğer siyasi partiler bize katılabilir" dedi.
ASKERİ DÜZEN YÜRÜDÜLER
Peşmergeler kalabalık bir grup halinde Kamışlı'da yürüdü. Marşlar ve şarkılar eşliğinde sokaklardan geçen peşmerge güçlerine karşı halk da sevgi gösterilerinde bulundu. Peşmergelerin ellerinde Molla Mustafa Barzani'nin posterleri dikkat çekti. Bu gelişme üzerine terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD harekete geçti. Daha önce PYD, Kürt siyasi partilerinin katıldığı toplantıya katılarak Hewler mutabakatı olarak bilinen antlaşmaya imza atmıştı. Bu metne göre Kürt siyasi hareketi birlik içerisinde hareket ederek rejimin Kürtlere ve Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı kentlere zarar vermesine ortak şekilde karşı koyacaktı. Ancak bölgede Kürt muhalefetine izin vermeyen daha önce birçok Kürt siyasetçiye karşı kanlı eylemler düzenleyen PYD, bir bildiri ile bölgenin hakimiyetinin yalnız kendilerinde olduğunu duyurdu.
'İSTEYEN BİZE KATILIR'
Hewler'deki mutabakatta muhalifleri bir araya getirme çabalarını boşa çıkartan açıklamada, "Kesinlikle başka bir Kürt siyasi partisi, birlik veya grubuyla ortak hareket etmeyeceğiz. Gruplar ve isteyen siyasi hareketler bize katılabilir. PYD dışındaki siyasi partilerin meşrutiyeti ve bölgede bir meşguliyeti yoktur" ifadeleri dikkat çekti. Böylece PYD'nin Hewler mutabakatına da uymayacağı ve bölgede tek güç olmak için diğer güçleri kabul etmediği ortaya çıktı.
HALİT HOCA: 3 AY ÖNCE YERLEŞTİRİLDİ
Suriye Ulusal Koalisyonu üyesi Halit Hoca, peşmergelerin 2-3 ay önceden itibaren Kamışlı'ya yerleştirildiğini söyledi. Erbil'de eğitilen 2 bine yakın Suriyeli Kürdün Kamışlı'nın güvenlik gücü olarak lanse edildiğini belirten Hoca, devrim süresince Suriye rejiminin PYD'ye karakollar ve önemli yerleri devrettiğini hatırlatarak şöyle devam etti: "ÖSO rejimle savaşırken ayrıca Kürtlerle savaşmayayım stratejisi izledi. Ama PKK bayrağının asılmasıyla da çatışmalar başladı. Afrin'de, Kamışlo'da bunu yapmaya çalıştılar.
Rasulayn'da da aynı şeyi yapmaya kalkışınca Hama, Humus, Halep'ten gelen ÖSO PKK bayrağını indirdi. Kamışlı'da var olan gücü ortaya çıkartıp ÖSO'ya karşı bir gövde gösterisi ve biraz da korkutma amaçlı yapıyorlar. Rejimin görevini şimdi PYD ve bu silahlı varlıklar yürütüyor. Kürt Ulusal Konseyi PYD ile hareket ediyor. Kürt Ulusal Konseyi bölgedeki diğer varlıklar bizimle hareket eder şantajı yapıyor. PYD self determinasyon, ademi merkeziyetçilik istiyor ama olmaz. Daha rejim devrilmeden bunun dile getirilmesini Kahire'de PYD'nin olduğu toplantıda vurguladık. ÖSO'nun sayısı 120 bine ulaştı ve bu tarz silahlı gruplara meydanı bırakacak bir yapıda değil."
TEMO: AMAÇLARI KÜRT HALKI DEĞİL
PYD tarafından katledilen Suriye Kürt hareketinin önemli temsilcilerinden Mişel Temo'nun oğlu Faris Temo, PYD ve silahlı kanadı YPG'nin Kürt halkı için savaşmadığını söyledi. "YPG de Kandil'den ve Türkiye'den geldi" diyen Temo, "PYD, Kürt milletini savunsun ama Esed rejimini çıkarsın istiyoruz. Fakat bunun tersini yaparak Esed rejiminin elini güçlendiriyorlar. Muhaberat ile ortak Kürtleri öldürdüler. Ne istediklerini bilmiyoruz silah onların elinde. Eğer onların sorumluluğu olan bölgede biri öldürülüyorsa sorumluk tabii ki onlardadır. Ancak PKK, rejimi bırakmayacak. Partilerimizden de artık bir beklentim yok. Kağıtta yazıyor ama her şey havada kalıyor. PYD Esed rejiminden kurtarmak yerine halkını Esed'e hapsediyor. Artık devrime karşı insanlar da sessiz kalıyor. Tek isteğimiz Kürtlerin haklarının eşit olduğu bir ülke" ifadelerini kullandı.
PYD’NİN KANLI EYLEMLERİ
PYD, Suriye’nin kuzeyinde kendisine muhalefet eden Kürtleri kanlı bir şekilde bastırıyor. Örgütün silahlı kanadının birçok suikasta da imza attığı belirtiliyor. Bu arada Barzani’nin Kürdistan Demokrat Partisi’ne yakınlığıyla bilinen Peyamner Haber Ajansı peşmergelerin Kamışlı’daki yürüyüşüne yer verdi. Halkın peşmerge kuvvetlerini coşku ile karşıladığı belirtilirken Kamışlı’daki güçlerin Suriye’deki birimlere değil Tahsin Memo, Mele Mustafa Barzani, Şeyh Maşuk ve Şehit İdris Barzani tugaylarına bağlı olduğu kaydedildi.
BARZANİ'DEN BİRLİK ÇAĞRISI
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Suriyeli muhalif Kürtlerden güçlerini birleştirmelerini istedi. IKBY'nin internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Barzani, Suriyeli Kürt parti ve gruplarla Selahaddin kentinde biraraya geldi. Barzani, toplantıda "Sizleri ayrılık değil birlik içerisinde görmek istiyorum. Birlik olduğunuzda daha güçlü olacaksınız, böyle bir durumda sizleri desteklerim" dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA