• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Barut fıçısı
12 Nisan 2014 Cumartesi 06:51

Barut fıçısı

Ukrayna'nın Rusya ile komşu olan güneydoğu bölgelerindeki kentlerde siyasi ve sosyal tansiyon had safhaya ulaştı.

AB ve ABD'nin siyasi krize yol açtığı Ukrayna'daki bölünme ve iç savaş riski son safhaya ulaştı. Ülkenin Rusya ile komşu olan güneydoğudaki kentlerinden Odessa'da Batı ve Rusya yanlıları arasında çatışma çıktı. Bölgedeki Harkov, Luhansk ve Donestk kentlerinde ise, Rusya'ya katılmak isteyen göstericilerin hükümet binalarındaki işgali sürüyor. Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya'ya katılmasının ardından ülkenin doğusundaki diğer kentlerden de halkoylaması talebi yükseliyor.

ÇATIŞMALAR HIZLA YAYILIYOR

Rusya sınırındaki Donetsk, Luhansk ve Havrov kentlerinde günlerdir devam eden gerginlik son olarak Karadeniz kıyısındaki Odessa'ya sıçradı. Ukrayna ve Rusya yanlıları arasında çatışmalar çıktı. Taraflar birbirine yumruk, taş ve sopalarla saldırdı. Güvenlik güçleri olayları önlemekte güçlük çekti. Donetsk ve Luhansk kentlerinde de gerilim had safhada. Rusya yanlıları, bu iki kentteki hükümet binalarını günlerdir işgal altında tutuyor.

LUHANSK HER AN PATLAYABİLİR

Özellikle Rus kökenlilerin yoğun yaşadığı Luhansk kentinde küçük bir kıvılcımın büyük olaylara yol açmasından korkuluyor. Kırım gibi bu bölgelerde de halkoylaması düzenlenmesini talep eden Moskova yanlıları, Ukrayna ordusunun müdahalesine karşı da hazırlık yaptı. İşgal edilen hükümet binalarının çevresinde barikatlar oluşturuldu.

 

Kırım'dan yeni anayasaya onay

Kırım Parlamentosu 11 Nisan Cuma günü (dün) yeni Kırım Cumhuriyeti Anayasasını kabul etti. Geçen ay aldığı karar ile referandum yaparak Rusya'ya bağlanma kararı alan 100 sandalyeli Kırım Parlamentosu'ndaki vekillerden 88'i, yeni anayasa için "evet" oyu kullandı. Oylamadan önce Kırım Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım Başbakan Yardımcısı Rustam Temirgaliyev birer konuşma yaparak Rusya'nın talepleri doğrultusunda hazırlanan ve Tatarlara siyasi değil daha çok kültürel haklar tanıyan yeni anayasa hakkında olumlu konuştu. Bu arada Batılı ülkeler, gelişmeleri endişeyle izlediklerini açıklarken NATO ise Rusya'nın Ukrayna sınırında savaşa hazır 40 bin asker bulundurduğunu uyduyla tespit ettiklerini vurguladı.

Ülke şimdiden bölündü

Avrupa Birliği (AB) ve ABD'nin krize sürüklediği Ukrayna, ikiye bölünmüş duruma geldi. Kırım'ı Rusya'ya kaptıran Kiev, şimdi de güneydoğu bölgelerinin Rusya'nın işgal tehdidi altında bulunduğunu ileri sürüyor. Rusya kökenlilerin çoğunlukta yaşadığı Donestk, Luhansk, Harkov kentlerinde Pazar günü başlayan gösterilerde protestocular Kırım gibi referandum ile Rusya'ya bağlanmak istiyor. Olayların Karadeniz kıyısı'ndaki Odesa'ya sıçraması ve kentte Rus ve AB yanlılarının çatışması ise Ukrayna'da iç savaş riskini tetikledi.

Yine tehdit savurdu

ABD Başkanı Obama, Kırım'ı ilhak eden ve Ukrayna'nın güneydoğu sınırına asker yığan Rusya'yı yeni yaptırımlarla uyardı.

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna kriziyle ilgili önceki akşam Almanya Başbakanı Angela Merkel'le bir telefon görüşmesi yaptı. Obama-Merkel görüşmesinin ana konusunun, Ukrayna'nın güneydoğusundaki karışıklık olduğu belirtildi. Moskova'nın Ukrayna'nın doğu sınırına konuşlandırdığı askerlerini çekmesi için baskı yapılması konusunda Obama ve Merkel'in görüş birliği içinde olduğu ifade edildi. Rusya'nın bölgede şu an 40 bin askeri bulunuyor.

Ukrayna'nın doğusunda birçok kentte ise, hükümet binaları hala Rus yanlısı göstericilerin kontrolünde.

BÜYÜK İŞGAL KORKUSU

ABD ve AB, Moskova'nın Kırım benzeri bir müdahale ile Ukrayna'nın doğusunu da işgal etmesinden endişe ediyor. Ukrayna'daki krize çözüm bulmak için önümüzdeki hafta Cenevre'de ABD, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları ile AB temsilcilerinin bir araya gelmesi bekleniyor.

Başbakan kriz üssünde

Ukrayna'daki geçiş hükümetinin başbakanlık görevini yürüten Arseniy Yatsenyuk, Rusya yanlısı protestocuların 'halk cumhuriyeti' ilan ettiği doğudaki Donetsk bölgesini ziyaret etti. Rusya yanlısı hükümetin devrilmesinden sonra göreve gelen Yatsenyuk, Rusya yanlılarının kalesi olarak nitelenen Donestk valisi ile görüştü ve Rusya'nın ülkesini ilgal planları yaptığını ileri sürdü. Rusya yanlısı protestocular Pazar günü Donetsk'in yanı sıra Luhansk ve Harkov kentindeki hükümet binalarını da basmıştı.

Odessa kentinde karşı karşıya gelen Rusya ve AB yanlıları yumruk, taş ve sopalarla birbirlerine saldırdı. Güvenlik güçleri olayları önlemekte büyük güçlük çekti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA