• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bardakta mısır sektörü %50 küçüldü
11 Ocak 2012 Çarşamba 12:09

Bardakta mısır sektörü %50 küçüldü

Edinilen bilgiye göre ilk olarak 2006 yılında Malezya'dan ithal edilen, işlek cadde üstlerinde ve alışveriş merkezlerinde satılan bardakta mısır kısa sürede yaygınlaştı.
2006 yılından Türk gıda sektörüne giren, tüketiciler tarafından beğenilen ve kısa sürede yaygınlaşan bardakta mısır sektörünün GDO'lu ürün tartışmaları ve dolardaki artış nedeniyle yüzde 50 oranında küçüldüğü bildirildi.
Edinilen bilgiye göre ilk olarak 2006 yılında Malezya'dan ithal edilen, işlek cadde üstlerinde ve alışveriş merkezlerinde satılan bardakta mısır kısa sürede yaygınlaştı.
 
2011 yılı başına kadar büyümeye devam eden sektör özellikle GDO'lu ürün tartışmaları ve dolardaki yükseliş nedeniyle küçülmeye başladı.
Pazarın önemli temsilcilerinde kendisini hissettiren küçülme yüzde 50'lere ulaştı.
   
Mısır ithalatı yapan bir firmanın Genel Müdürü Mehmet Daniş, bardakta mısır sektöründe önemli bir küçülme yaşandığını belirtti.
 
Piyasada lider konumunda olduklarını anlatan Daniş, bardakta mısırın GDO'lu olduğuna dair çıkan haberlerle birlikte dolarda yaşanan yükselişin düşüşe neden olduğunu bildirdi.
Mısırı ithal ettikleri Malezya'da GDO'lu ürünlerin satılmasının yasak olduğunu savunan Daniş, ithalat sürecinde de ürünlerin Türkiye'ye girmeden önce denetlendiğini aktardı.
 
Kendilerinin daha çok alışveriş merkezlerinde faaliyet gösteren bir şirket olduğunu vurgulayan Daniş, ''Biz bardakta mısıra Türkiye'de 2006 yılında başladık. 2008'de 140 noktada hizmet verirken şu anda 96 noktada hizmet vermekteyiz. 2011 yılında 10 yerde bardakta mısır mekanı açmışız. Ekonomik koşullar değişti ve sektörde yüzde 50 oranında bir küçülme oldu. Geçmiş yıllarda aylık ithalatımız 50 ton iken bugün 30 ton mısır ithal ediyoruz'' diye konuştu.
   
Mısır ithalatı yapan bir başka firmanın Genel Müdürü Ercan Tosun ise sektörde kayda değer bir küçülme olduğunu mısırın dövizle ithal edilmesinin küçülmede önemli rol oynadığını söyledi.
 
Türkiye'de 60 bayiyle hizmet verdiklerini anlatan Tosun, piyasanın küçülmesinde sağlıksız koşullarda satılan mısırlarla birlikte GDO'lu ürün tartışmalarının da etkili olduğunu vurguladı.
Geçmiş yıllarda aylık 25 ton ithalat yaptıklarına dikkati çeken Tosun, ''Sektörde çok önemli bir düşüş var. Bugüne kadar biz her ay 25 ton mısır ithal ediyorduk. Artık iki ayda bir 25 ton ithal ediyoruz. Sektörde yüzde 50 oranında bir küçülme var'' dedi....
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA