• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bankalardan vatandaşa yeni bir şok daha!
12 Mart 2014 Çarşamba 13:33

Bankalardan vatandaşa yeni bir şok daha!

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicilerin, bankalardan kullandığı kredilerden alınan dosya ve yeniden yapılandırma bedelleriyle ilgili Yargıtayın verdiği kararların ardından pek çok kişinin harekete geçtiğini söyledi.

Son aylarda Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan başvurularda adeta patlama yaşandığını dile getiren Ağaoğlu, bu kez de tüketicilerin hiç akla gelmedik bir ücretle karşılaştığını anlattı.

Bazı Tüketici Hakem Heyetlerinin, kendilerine başvuran tüketicilerden, kesintiye dair belge talep ettiğini vurgulayan Ağaoğlu, şöyle devam etti:

"Bunun için bankalara başvuran tüketiciler, yeni bir şok yaşadı. Birçok banka, tüketicilerin Hakem Heyetlerine ya da mahkemelere sunmak üzere talep ettiği hesap hareketlerini gösteren dökümler için sayfa başına 80 liraya varan bedeller istiyor. Bu bedeli duyan tüketiciler şaşkınlık geçiriyor ve birçoğu hakkını aramaktan vazgeçiyor. 600 liralık dosya masrafını geri almak için harekete geçen bir tüketiciden, bankadan almak istediği 10 sayfalık hesap dökümü için 800 lira ücret talep ettiler. Bu tüketici, belgeye 800 lira ödemeyi göze alamadığından mücadeleden vazgeçti."

- "Bu uygulama hukuka aykırı"

Belge ücreti ödemek zorunda kalan tüketicilerin, o bedelleri de geri alabileceğine dikkati çekenAğaoğlu, bankaların, kendileriyle ilgili işlemlerin belge örneğini isteyen tüketicilerin taleplerini karşılamak zorunda olduğunu belirtti.

Bankadan belge alırken ücret ödeyen tüketicilerin, bu ücrete ait makbuzu da dilekçelerine ekleyerek iadesini sağlayabileceği bilgisini veren Ağaoğlu, "Tüketici Hakem Heyetlerinin bin 272 liraya kadar verdiği kararların, mahkeme kararı gibi yaptırım gücü olduğu unutulmamalıdır" ifadesini kullandı.

Tüketici kredilerini düzenleyen Tüketici Kanununun 10'uncu maddesine göre, sözleşmelerin yazılı yapılması ve bir nüshasının tüketiciye verilmesinin zorunlu olduğunu anlatan Ağaoğlu, bu son uygulamanın, bazı bankaların hukuk tanımazlığının bir örneği olduğu öne sürdü.

Ağaoğlu, Bankacılık Kanununun 76'ncı maddesine de dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İlgili yasada, 'Bankalar, müşterilerinin, verilen hizmetlerden kaynaklanan her türlü sorularınacevap verecek bir sistem kurmakla ve bu hizmetle ilgili bilgiyi müşterilerine bildirmekle yükümlüdür. Bankalar, kredi sözleşmelerinin onaylı bir örneğini müşterilerine vermek zorundadır. Talepleri halinde müşteriyle yapılan diğer işlemlere ilişkin her türlü belgenin bir örneği de müşterilere verilir' denilmesine rağmen bankaların, belge talep eden tüketicilerden ücret istemesi açıkça hukuka aykırılıktır."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA