• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Banka soygunlarına son!
25 Mayıs 2010 Salı 15:07

Banka soygunlarına son!

Konya'nın Ilgın ilçesinde iki vatandaş, banka, döviz bürosu ve kuyumcu soygunlarını önlemek amacıyla Güvenlik Kalkanı adı verilen bir keşfe imza attı.

Konya'nın Ilgın ilçesinde iki vatandaş, banka, döviz bürosu ve kuyumcu soygunlarını önlemek amacıyla Güvenlik Kalkanı adı verilen bir keşfe imza attı.

Ilgın'da ikamet eden Mustafa Tarik İnan (59) ile Hüseyin Akpınar (67), banka, döviz bürosu ve kuyumcu soygunlarını önlemek amacıyla Güvenlik Kalkanı isimli çalışma gerçekleştirdi. Banka, kuyumcu ve döviz bürolarında bulunan bankolarda kullanmak amacıyla tasarlanan çalışmada, soygun ya da tehlike anında bankonun altında bulunan pedala basılmasıyla, bankonun ön tarafından havaya doğru 1 saniye içinde kurşungeçirmez çelik bir levha fırlıyor. Bu sayede soyguncu ve bankodaki görevlinin arasına kurşungeçirmez bir perde oluştuğundan hem soygun, hem de can kaybının önlenmesi amaçlanıyor.

Keşfin fikir babası olan ve çizdiği tasarımlarla bunu gerçekleştiren Mustafa Tarik İnan, evinde otururken cama birisinin taş attığını ve dışarıya baktığında bunun evi soymak amacıyla evde kimsenin olup olmadığını anlamak için cama taş atan hırsız olduğunu gördüğünü anlatarak, bu olayın ardından birkaç gün sonra da İstanbul'da bir kuyumcunun soygun amaçlı olarak dükkanında öldürülüşünü televizyonlardan izlediğini anlattı. Her iki olaydan da etkilenen İnan, kafasında bir proje geliştirdiğini ve bu projeyi de ustası olan Hüseyin Akpınar'a anlattığını belirterek, "Yaptığım çizimleri torna ustası olan Hüseyin Akpınar ağabeyime gösterdim ve bu proje üzerinde 6 ay gibi bir zaman çalıştık. Keşfettiğimiz makine ile bankaların, kuyumcu ve döviz bürolarının ve PTT Bank soygunlarının önlenmesini amaçlıyoruz" dedi.

Kuyumcu, döviz büroları ve bankalardaki bankolarda kullanılabilecek sistem sayesinde istediği kadar bankoyu yan yana getirerek tamamen kale gibi bir sistem yapabileceklerini vurgulayan İnan, her bankonun1 metreile1.40 metrearasında yapılabileceğini ve her bankoda ayrı bir pedalın bulunacağını ama tehlike anında hangi pedala basılırsa tüm bankoların da aynı anda çelik kurşun geçirmez levhayı kaldırarak koruma yapabileceğini belirtti. Mustafa Tarık İnan, sistemlerini daha da geliştirilerek devlet
büyüklerinin konuşma yaptıkları kürsüler için de uygulama çalışmalarını başlattıklarının altını çizdi.

Sistemi Mustafa Tarık İnan'ın çizimleri ve fikirlerinden esinlenerek hayata geçiren torna ustası Hüseyin Akpınar ise, yaptıkları sistemde yüzde 90 çelik malzeme kullandıklarını, mekanizmada ise çelik halat, kurma sistemi ve makas kullandıklarını belirterek, sistemi daha da geliştireceklerini kaydetti. Yaptıkları keşifle ilgili olarak noterden onay aldıklarını ve patent için başvuru yaptıklarına değinen Mustafa Tarık İnan, projesinin desteklenmesi sayesinde seri üretime geçmeyi hedeflediklerini belirtti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA