• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bangsomoro devlet olma yolunda Konya’yı örnek alacak
23 Mayıs 2016 Pazartesi 15:44

Bangsomoro devlet olma yolunda Konya’yı örnek alacak

Türkiye’nin garantör devlet olarak yakın takibe aldığı ve bağımsız devlet olma aşamasına gelen Filipinler-Bangsomoro özerk bölgesinden kalkınma ajanslarında uzman olarak çalışan 14 kişilik heyet, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ)’ni ziyaret etti. 

Türkiye’nin garantör devlet olarak yakın takibe aldığı Filipinler-Bangsomoro özerk bölgesi bağımsız devlet olma aşamasına geldi. Bu devletleşme sürecinde hazırlıklarını hızlandıran Moro’nun kalkınma ajanslarında uzman olarak çalışan 14 kişilik bir gurup kurumsal yapılanma ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi konularında inceleme, araştırma ve gözlem yapmak amacıyla Konya’ya düzenledikleri gezi kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesini ziyaret etti. Ziyaret kapsamında üniversitenin bütün birimlerinde detaylı incelemelerde bulunan heyete Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu üniversitenin genel işleyişi, eğitimi, öğrenci ve personel sayıları hakkında bilgi verdi. Kutlu, 25’i yabancı uyruklu olmak üzere bin 601 akademik personel ve 2 bin 772 idari personel sayısı ile hizmet verdiklerinin bilgisini verdi. 70 farklı ülkeden 837’si yabancı uyruklu olmak üzere toplam 33 bin 640 öğrencinin üniversitelerinde eğitim-öğretime devam ettiğini açıklayan Kutlu, üniversite tercihlerinde ilk sıralarda tercih edilir hale geldiklerini vurguladı.
Bangsamoro Liderlik Yönetimi Enstitüsü Koordinatörü ve Bangsamoro Kalkınma Ajansı gönüllüsü Julie Maliga; Bangsomoro Kalkınma Ajansı, Bangsomoro Geçiş Komisyonu ve Bangsomoro Liderlik ve Yöneticilik Enstitüsü olmak üzere üç ayrı kurumdan bu programa katıldıklarını söyledi.

"KONYA’DAKİ DENEYİMLERİMİZ DEVLETLEŞME SÜRECİNDE BİZE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYACAK"
“Burada bizimle heyette bulunan 14 kişilik gurubun amacı Konya’da yerel yönetimlerin işleyişine ilişkin yerinde gözlem yapmak ve farkındalık kazanmak. Bangsomoro’nun genç liderleri olacak bizlerin tecrübe kazanması, yerel yönetimleri yerinde ziyaret etmek ve Konya’nın yerel yönetim idaresine, bu kapsamda insanlara ve topluma yaklaşımlarına ve bu konulardaki tecrübesine ilişkin bilgi edinmek başlıca amaçlarımızdır” diyen Maliga ,15 gün sürecek olan bu ziyaretin sonunda Bangsomoro için çok önemli tecrübeler edinmiş olacaklarını anlattı. Ziyarete katılan uzmanların Bangsomoro’nun devletleşme sürecinde yardımcı olacaklarını ve Konya’daki izlenimlerin önemli olduğunu ifade etti. Maliga: “Konya’da ziyaret ettiğimiz yerel yönetimler, vakıf ve dernekler ile üniversiteler gelecekte inşa edeceğimiz devletimiz ve hükümetimiz için örnek teşkil edecek” dedi.

“BANGSOMORO ANAYASASININ İMZALANACAĞI KONUSUNDA ÇOK UMUTLUYUZ”
Moro’nun bağımsızlık süreci ve gelinen son durum ile ilgili bilgi veren Julie Maliga bu konuda verimli müzakereler gerçekleştiğini; Filipinler Cumhuriyeti Hükümeti, Moro İslami Özgürlük Cephesi ve Bangsomoro vatandaşları arasında bir dostluk inşa edildiğini kaydetti. Maliga, “Bizler bu süreçte çok bekledik ve çok mücadele ettik, inançlarımız ve değerlerimiz gereği sabrettik ve sonunda Bangsomoro halkı için bir çerçeve anlaşma imzaladık. Ayrıca ‘ComprehensiveAgreement of Bangsomoro’ (CAB) adında kapsamlı bir anlaşma da imzaladık. Gelinen noktada bizler Bangsomoro anayasasının imzalanacağı konusunda çok umutluyuz. Bu yasa Bangsomoro Geçiş Komitesini tarafından, Bangsomoro halkından temsilciler, Moro İslami Özgürlük Cephesi temsilcileri ve Filipin Hükümet yetkilileri tarafından ortak hazırlanmıştır. Anayasanın geçtiğimiz Mart ayında imzalanmasını bekliyorduk fakat birtakım sebeplerden henüz gerçekleşmedi. Bizler bu konuda, Müslümanlar olarak kadere sıkı bir şekilde inanıyoruz ki bizim için hayırlı görünen bir durum gerçekte şer, ve şer, kötü görünen bir durumda gerçekte hayırlı ve bizler için iyi olabilir. Bizler burada gördüğünüz gibi insanlarımızı eğitmeye devam ediyoruz, kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz ve hazırlanıyoruz. Konya’dan çok önemli bilgi ve tecrübelerle ayrılacağız” ifadelerini kullandı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA