• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Balyozun ses kaydını dinledim
11 Kasım 2014 Salı 09:38

Balyoz'un ses kaydını dinledim

Yeniden görülen Balyoz davasında Hilmi Özkök ve Aytaç Yalman ikinci kez tanık kürsüsüne çıktı. Özkök ifadesinde, 'Seminer CD'si geldi. İçerisinde Çetin Doğan'ın ses kaydı vardı. Tamamını dinledim. Aytaç Yalman'a incele talimatını verdim' dedi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin Balyoz Planı davasında haklarındaki mahkumiyet kararlarının bozmasının ardından 62 kişinin yargılandığı davada eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ikinci kez tanık olarak dinlendi. Mahkeme Başkanı'nın "Balyoz Planı davasıyla ilgili olarak ne biliyorsunuz?" sorusu üzerine Özkök, "Balyoz ve benzeri planlarının hiçbirini duymadım, hiçbir şey bilmiyorum" diye konuştu.

CD GELDİ TAMAMINI DİNLEDİM

Mahkeme başkanı, duruşmada sanık Çetin Doğan'ın dava önceki davada verdiği ifadesini okudu. Ardından, 'Çetin Doğan sizle bir görüşme yaptığını ve sizin 'Orduda kıpırdanmalar var diye duydum. Bu nedir?' diye soru yönelttiğinizi söylüyor. Bu görüşme doğru mudur?' diye sordu. Özkök bu soruya ise, 'Olay doğrudur. Benzer bir konuşma yapıldı. Kendisine kulağıma duyumlar geldiğini, ihbar mektupları geldiğini söyledim. Açıkça sordum 'Böyle bir şey var mı?' diye. Arkasından konuşmaktansa direk yüzüne sordum. O da doğru olmadığını söyledi. Elimde meşru belge olsaydı yasal işlemi yapardım' cevabını verdi.

ÖZKÖK: ARAŞTIRIN TALİMATI VERDİM

Mahkeme Başkanı, 'Çetin Doğan'a söylediğiniz bu duyumları nereden aldınız?' diye sordu. Özkök, 'Bir kısmı sivillerden geliyordu. Çoğu imzasız mektuplardı. Bunlar hep olurdu. Dedikodu mahiyetinde değerlendirdim' diye yanıtladı. Hilmi Özkök'ün 2012'de Ergenekon davasında verdiği ifadedeki, 'Bana bir CD geldi. Kaynağını bilemediğim bu CD'de amacını aşmış ifadeler tespit ettim. Kara Kuvvetleri Komutanından incelemesini talep ettim' sözleri de mahkemede okundu. Özkök, bu sözlerini 'CD ses kaydıydı. Seminerde Çetin Doğan'ın konuşması olduğu iddia edilen CD'ydi. Tamamını dinledim. Meşru bir tarafı yok. Sıradan bir CD ama kuvvet komutanına inceleyin dedim' diye açıkladı. Seminer konusunda bir bilgisi olmadığını ifade eden Hilmi Özkök, ' Sadece CD geldi' diye konuştu.

Özkök'ten incele talimatı gelmedi

Hilmi Özkök'ün ardından dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman da tanık olarak dinlendi. Duruşma savcısının, 'Tanık Özkök semineri incelemesi için Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na talimat verdim dedi. İnceleme yapıldı mı?' sorusuna 'Hayır yapmadım. Ben kendi duyumlarım ve tespitlerimden sonra inceleme yaptım. Genelkurmay Başkanı bana emir vermedi. Ancak bazı konularda bilgilendirdi. Benim belli temaslarım oldu seminer sonrasında. Ses kayıtları ile ilgili değil, seminerin tamamı ile ilgili incelemelerim oldu. Hilmi Özkök, seminer kayıtlarının geldiğini ve rahatsız edici hususlar olduğunu belirtti. Ben de bilgi almıştım. Seminerin emirlere ne kadar uygun olup olmadığı hususunu inceledim. Bazı farklılıklar olduğunu gördüm. Gereğini yaptım. İkaz ettik ilgili arkadaşları. Hukuka itaatin esas olduğunu söyledim. Disiplin ihlali ile karşı karşıya olduğunu gördüm. Ben seminerin içeriğini 2010 yılında basından öğrendim' dedi.

Gazetenin düzmecesi

Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman, ilk ifadesinde olduğu gibi Balyoz'u basından duyduğunu yineledi. Mahkeme heyeti Yalman'a daha önceki açıklamalarını sordu, Yalman, 'Darbeyi engellemem söz konusu değildir. Seminerde, senaryonun görüşüldüğünü 2010 yılında öğrendim' dedi.

ENGELLESEM SUÇ OLURDU

Mahkeme Başkanı, Yalman'a 'Gazetelere beyanlarda bulundunuz mu?' sorusunu sordu. Yalman bu soruya, 'Bu tamamen düzmecedir. Yalan bir haberdir. Ben darbeyi engellemiş olsam ve işlem yapmasam suç işlemiş olurum. Bir gazetecinin düzmece algısıdır. Ben darbeyi engelledim demedim' diye cevap verdi. Yalman'a sanık avukatları da soru sordu. Avukatların, "Seminerdeki planın Balyoz'la ilgilsi var mı" sorusuna Yalman, " Balyoz Planı'nı bilmiyorum. Benim o gün Emasya Planı'nın onanmaması emrim o günün siyasi ve sosyal şartları ile alakalı. Balyoz Planı ile bunun alakası yok Balyoz ile ilgili bilgiye sahip değilim" cevabını verdi.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA