• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Balyoz kararları açıklandı
09 Ekim 2013 Çarşamba 10:34

Balyoz kararları açıklandı

Balyoz Planı davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti kararını verdi. Yapılan açıklamaya göre 34 kişinin beraat kararı onanırken, 24 sanık ise tahliye edilecek.

Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı "Balyoz Planı" davasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, kararı açıklanıyor.


Yargıtay, Balyoz Darbe Planı davasında 34 sanığa verilen beraat kararını onadı.

Aralarında Halil Helvacıoğlu'nun da bulunduğu 24 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararını, beraatlarına karar verilmesi istemiyle bozdu.

tutuklu sanıkların tahliyesine karar verdi.

63 sanık hakkında tutuklama kararı delil yetersizliği nedeniyle bozuldu, sanıkların beraat etmesi bekleniyor.

Aralarında Çetin Doğan, Özden Örnek, İbrahim Fırtına, Engin Alan ve Ergin Saygun, Dursun Çiçek, Şükrü Sarıışık, İhsan Balabanlı, Mehmet Otuzbiroğlu, Mustafa Korkut Özarslan, Nejat Bek, Süha Tanyeri ve Bilgin Balanlı'nın da bulunduğu 240 ismin cezaları onandı

121 sanığın serbest kalmasına karar verildi

Dava geçmişi

Yargıtay tarihinin en uzun duruşmasında, 9. Ceza Dairesi, 1 ay süren 17 oturumda, 96 sanık avukatının savunmasını dinlemişti.

Savunmalar ağırlıklı olarak dijital verilerin sahteliği iddiası ve delil kabul edilemeyeceği üzerinde yoğunlaşmış ayrıca verilerde zaman çelişkileri olduğu iddia edilerek, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tebliğnamesinde bunlara yeterince açıklık getirmediği öne sürülmüştü.

Savunmaları sırasında sık sık yerel mahkemede savunma hakkının kısıtlandığını iddia eden avukatlar, Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul'un kendilerine hitabı, asla savunmanın kısıtlanmasına izin vermeyeceği yönündeki açıklamaları ve genel tutumu nedeniyle teşekkür ederek, güvenlerini dile getirmişti.

Duruşmaların tamamlanmasının ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyeti, karar gününü 9 Ekim olarak açıklamıştı.

Hafta sonları da mesai

Dosyanın daha güvenli incelenebilmesi için alınan önlemler kapsamında özel güvenlikli oda hazırlanmış, bin 45 klasörden oluşan dava dosyası şifresini sadece dosya üzerinde çalışacak hakimlerin bildiği bu odada tutulmuştu.

Dosya üzerinden inceleme yapan heyetin, çalışmasında duruşmada savunmalar sırasında tuttukları notlardan da faydalandıkları öğrenildi. Heyet, karar günü yaklaşırken, hafta sonları da mesai yaptı.

Yargıtay Başkanlığınca, konferans salonunda yapılacak karar duruşmasına katılacaklar için yaka kartları hazırlandı. Yargıtay girişinde kimlik karşılığı alınacak kartlar, salon girişinde barkod sistemiyle okutulacak. Kartı olmayanlar içeri alınmayacak. Salona girişte, sanık avukatları ve basın mensuplarının ardından sanıkların ailelerine öncelik verilecek. Yargıtay Genel Sekreterliği, Emniyet'e yazı yazarak, duruşmanın yapılacağı gün için ek güvenlik tedbiri istedi.

Tebliğname

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Haziran'da davayla ilgili tebliğnameyi tamamlayarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesine göndermişti. Tebliğnamede, Balyoz Planı Davası'nda, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının onanması istenmişti.

Tebliğnamede, sanıklardan 67'si hakkındaki mahkumiyet kararının bozulması, 2 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının düzeltilerek onanması, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanması ve 1 sanık hakkındaki beraat kararının bozulması talep edilmişti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA