• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Balıkların azalmasıyla tüfek sektörüne başlandı
22 Kasım 2012 Perşembe 12:49

Balıkların azalmasıyla tüfek sektörüne başlandı

Konyanın Beyşehir ve Hüyük ilçelerinde bir dönem tek geçim kaynağı balıkçılık olanlar, şimdi balık neslinin giderek bitme noktasına gelmesi üzerine son dönemde iş gücüne ihtiyaç duyulan tüfek...
Konya’nın Beyşehir ve Hüyük ilçelerinde bir dönem tek geçim kaynağı balıkçılık olanlar, şimdi balık neslinin giderek bitme noktasına gelmesi üzerine son dönemde iş gücüne ihtiyaç duyulan tüfek sektörüne geçmeye başladı.
Gölde balık neslinin giderek bitme noktasına gelmesi üzerine senelerdir yaptığı mesleğini bırakmak zorunda kalan işsizlere, son dönemde iş gücüne ihtiyaç duyan tüfek sektörü ardına kadar kapılarını açarak iş imkanı sunmaya başladı. Beyşehir Gölü’nde yasak zamanda ve bilinçsiz olarak yapılan balıkçılık, avcılık faaliyetlerini bitme noktasına getirdi. Balıkçılığın bitmesi ise bu işi yapanları başka iş arayışlarına yöneltmek zorunda bıraktı. Beyşehir Gölü’ne kıyısı olan köyler de bir zamanlar balıkçılık yöre insanının en önemli geçim kaynağıydı. Ancak, artık mazot masrafını bile karşılayamadığı için tekne seslerinin önemli ölçüde sustuğu göle sahili olan yerleşim birimlerinde şimdi avcılar, başka işlerde çalışıyor. Tarım ve hayvancılığa yönelen balıkçıların bir kısmı ise kendilerine ait ekecek bir arazi veya bahçesi olmaması nedeniyle Beyşehir’e bağlı Üzümlü ve Huğlu beldelerinde tüfek sektöründe çalışarak geçimini sağlamaya çalışıyor.
Göle sahili olan Hüyük ilçesine bağlı Budak Köyü’nde de diğer yerleşim birimlerindekine benzer manzaralar görülüyor. Budak Köyü Muhtarı Mehmet Akol, Beyşehir Gölü’nde balıkçılığın bitme noktasına gelmesinin ardından tekne seslerinin tamamen sustuğunu belirterek, “Şu anda köyümüzde bu işi yapan sadece 3 balıkçı kaldı. Diğer tekneler kıyıda artık göle açılmıyor. Balıkçılığı bırakanlar ise bir zamanlar ava çıktığı teknelerini ya da av malzemelerine satışa çıkarmış durumda” diye konuştu.
Gölün diğer kesimlerindeki köylerde de aynı sorunun yaşandığını vurgulayan Akol, geçmiş yıllarda bilinçsiz ve yasak dönemde yapılan av faaliyetlerinin balıkçılığın sonunu getirdiğine dikkati çekti. Gölde halen avcılık yapanların da masraflarını ve mazot parasını çıkarmakta zorlandığını anlatan Akol, “Köyümüzde daha önce çok güzel, düzenli bir avcılık vardı. Ama şimdi avcılık bitmiş vaziyette. Eğer göl koruma altına alınırsa ve belirli bir süre av yasaklanırsa belki o zaman balıklar yeniden ürer ve yöre insanı için balıkçılık yeniden geçim kaynağı olabilir. Ama şu anda bölgemiz insanı için balıkçılık geçim kaynağı olmaktan çıktı. Bu yüzden yıllardır sürdürdüğü mesleğini bırakıp da başka iş arayışına girdiler. Balıkçılığı bırakanların bir bölümü mesleğini değiştirdi, kimisi tarımla ya da hayvancılıkla uğraşıyor. Hatta balıkçılığın bitmesinden dolayı işsiz kalan insanlara son dönemde yurtdışından gelen yoğun talepler üzerine ivme kazanan tüfek sektörü kapılarını açtı. Üzümlü ve Huğlu gibi kasabalara tüfek fabrikasında çalışmaya gidenler arasında köyümüzden de balıkçılığı bırakan işsiz 8-10 vatandaşlarımız var. Gölde ağ sererken şimdi av tüfeği imalatında çalışan bölgemizden çok sayıda insan olduğunu duyuyoruz” dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA