• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Balıkçılıkta misina yerine ip ağ kullanılacak
07 Ocak 2010 Perşembe 15:48

Balıkçılıkta misina yerine ip ağ kullanılacak

peki bu uygulama beyşehir gölünde balıkşılığı nasıl etkileyecek?
    Konya'nın Beyşehir İlçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, Türkiye'de denizler ve iç sularda su ürünleri avcılığını düzenleyen sirküler uyarınca 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren avcılık faaliyetlerinde misina ağ yerine iplik ağ kullanımı uygulamasının yürürlüğe geçirileceğini belirterek, “Eğer bu uygulama hayata geçirilecek olursa Beyşehir Gölü'nde avcılık tamamen sona erecek” dedi.

    Erdoğan, yaptığı açıklamada, 8 ay sonra yürürlüğe girmesi beklenen uygulamanın Türkiye'deki iç sularda ve özellikle birçok sıkıntının yaşandığı Beyşehir Gölü'ndeki balıkçılık faaliyetlerini zor duruma düşüreceğini ifade ederek, "Beyşehir Gölü'nde eskiden binin üzerinde olan avcı sayısı son yıllarda balık neslinin tükenmesi ile bitme noktasına geldi. Şu anda gölde faaliyet gösteren balıkçı sayısı 150'yi geçmez. Beyşehir Gölü'nde balıkçılık bu noktada iken, avcılık yaparken misina yerine iplik ağ kullanımına zorunluluk getirilmesi beraberinde birçok sıkıntıyı gündeme getirecektir. Özellikle Beyşehir Gölü gibi otlanma ve kirlilik sorunlarının yaşandığı tatlı sularda uygulanması güçtür. Bu karar alınırken, tatlı su kaynaklarında avcılık faaliyetleri içerisinde olan su ürünleri kooperatiflerinin de görüşü alınmalıydı. Özellikle tatlı sularda mesai yapan balıkçı camiası kararla ilgili ciddi anlamda endişeler yaşıyor. Bu kararın yürürlüğe girmeden yeniden gözden geçirilmesini, sözkonusu tarihte yeniden misina ağ kullanımının serbest hale gelmesini istiyoruz” dedi.
AĞLAR ÇÖPE GİDECEK
Erdoğan, Beyşehir Gölü'nde balıkçıların yaklaşık 15 yıl önce ip ağ kullandığını ancak yaşanan otlanma sorunu ve kirlilik nedeniyle misina ağ uygulamasına dönüş yapıldığını da belirtirken, “Şimdi balıkçılarımızın elindeki ağların toplam maliyeti 3-4 milyon liraya ulaşıyor. Yeni uygulamanın hayata geçmesi bunca milli servetin çöpe gitmesi anlamı taşıyor. Şimdi balıkçılar av malzemeleri arasına iplik ağları da dahil etmeleri halinde yine bu kadar bir serveti ceplerinden ödemek zorunda kalacaklar. Üstelik, bu uygulamanın hayata geçeceğini duyan ağ imalatçıları ise misina ağ fiyatları ile eşdeğerken, ip ağ yapımını fahiş fiyatlara yükseltmiş durumda. Beyşehirli balıkçılar zaten balık neslinin tükenmesi nedeniyle zor günler yaşıyor. Birçoğu mazot yaktığı tekneleri ile çoğu zaman balık tutamadan evine dönüş yapmak durumunda kalıyor. Şimdi bir balıkçının en az 10 takım ağının olması gerekiyor. Bunun maliyeti balıkçıya 3 bin lira demek. Beyşehir Gölü'nden geçimini temin eden hiçbir balıkçı bu mali külfetin altından kalkacak durumda değildir. Uygulama bu şekliyle 8 ay sonra yürürlüğe girecek olursa, meslektaşlarımızın birçoğu misina ağ kullanımını devam ettirmek isteyecek. Bu durumda ise ister istemez cezalar yazılacak, yeni mağduriyetler ortaya çıkacak. Beyşehir Gölü'nde böylece balıkçılık tamamen tarihe karışacak. Yetkililerimizin bu mağduriyetlerin yaşanmaması için bu kararı yeniden gözden geçirmelerini bekliyoruz” diye konuştu.
YORUMLAR
çok uyanıksın
cengiz özdemir
İç sularda yaşamı bu aglarla sonlandırdınız.bırakında biraz balık çogalsın.yamyamlık yapmayın.
92.45.30.234
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA