• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Baklavalar artık tatlıcıdan
28 Ağustos 2011 Pazar 11:55

Baklavalar artık tatlıcıdan

Bayram sofralarının değişmez tatlarından baklavalar kentleşme ile birlikte tatlıcıdan alınır oldu.
Bayram sofralarının değişmez tatlarından baklavalar kentleşme ile birlikte tatlıcıdan alınır oldu. Geçmişte bayram yaklaştıkça bayanları saran baklava telaşı artık yerini tatlıcılara siparişe bıraktı.
 
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, bayramda tüketilen baklavanın yüzde 80'inin sipariş olduğunu belirtti. Baklava siparişi veren Arife Kemik ise çalıştığı için baklavayı sipariş verdiğini belirterek, "Çalışıyoruz, uğraşmak zor. Ayrıca evden daha ucuza ve daha güzelini buralardan alabiliyoruz. " dedi.

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice, ülke genelinde bayramda 5 bin tona yakın baklava tüketimi beklediklerini anlattı. Yenice, bunun yüzde 80'inin ise sipariş verildiğini aktardı. Özellikle Ramazanda tatlı tüketiminin arttığını belirten Yenice, "Bayramların vazgeçilmezi baklavalar artık annelerimizin değil, ustaların elinden yeniyor. Zaten son zamanlarda Türk mutfağındaki en büyük sıkıntı annelerimizin mutfaktan kopması. " diye konuştu. Evde tatlı yapımlarının azaldığını bildiren Aykut Yenice, "Artık bayram baklavaları sipariş veriliyor. Bu bizim için iyi, ama geleneklerimizin unutulması adına üzücü. " şeklinde konuştu. Federasyon Başkanı Yenice, bunda kadınların çalışmasının da etkili olduğunu belirterek, "Bayram yaklaştıkça artan siparişlerin karşılanması amacıyla son bir haftadır hummalı bir şekilde çalışıyoruz. " ifadesini kullandı.

"BAYRAM BAKLAVASININ YÜZDE 80'İ SİPARİŞ"

Bursa Pastacılar, Tatlıcılar Süt ve Süt ürünleri Şekerciler Esnaf ve Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı Necip Daş, Ramazanda Bursa'da yaklaşık 100 ton civarında tatlı tüketildiğini dile getirdi. Daş, şunları söyledi: "Bayramda da baklava tüketiminin iyi olmasını bekliyoruz. Bayram baklavaları artık sipariş veriliyor. Çünkü evde bayanların uğraştığına değmiyor. Evde de yapsa kilosu 12 - 13 TL'ye geliyor. Siparişle ise 15 TL'ye alıyor. Ayrıca herkes baklavanın tadını tutturamıyor. Bayramda yaklaşık 40 ton baklava tüketimi bekliyoruz. Bu sadece esnaftan talep edilen miktar, tüketilen tatlının yüzde 20'si ise evde yapılıyor. "

Gülümoğlu Baklavaları'ndan Mustafa Savaşeri, Ramazanda baklava satışlarında yoğun bir artış yaşandığını aktarırken, "Bayram için baklava satışlarında yoğun bir artış yaşanıyor. Çalışan kesim evinde baklava yapmakta zorlanıyor. Bu yüzden vatandaşlar daha çok baklavalar sipariş veriyor. " dedi. Daha çok Cevizli baklavanın tercih edildiğini anlatan Savaşeri, şunları kaydetti: "Ramazan için kampanya yaparak 20 TL olan baklavanın kilosunu 15'e düşürdük. Tepsiyi bazen vatandaşlar kendileri getiriyor, bazen bizden alıyorlar. Bir tepsi baklava 3 -4 kilo geliyor. Yani baklavanın tepsisi 50 -60 civarında oluyor. "

"BAKLAVA YAPAN BAYAN SAYISI AZALDI"

Fıstıklı baklavanın daha pahalı olduğunu anlatan Mustafa Savaşeri, şöyle devam etti: "Baklavanın tepsisi kalitesine göre 50 TL ile 70 TL arasında değişiyor. Evde yapılan baklava ile bizden aldığı fiyat arasında büyük bir fark yok. Ayrıca biraz da zaman meselesi, Ramazan ayında bununla uğraşmak hanımlara zor geliyor. Yine eskiden bayanlar bu konuda biraz daha deneyimli idi. O yüzden kendileri yapıyordu. Ama şimdi baklava yapan bayan sayısı da azaldı. "

TEPSİ İLE BAKLAVA SİPARİŞİ DAHA HESAPLI"

Ev baklavası yapan Kırmızı Fırı'ndan Emre Konyagil, bayram yaklaştıkça siparişlerin arttığını vurgulayarak, "Baklava eskiden bayanlar tarafından evde yapılırdı. Ancak şimdi daha çok kentleşme ve bayanların çalışmasından dolayı pastanelere sipariş veriliyor. Daha çok ev baklavası tercih ediliyor. " dedi. Tepsi ile satılan baklavanın daha hesaplı olduğunu anlatan Konyagil, şunları söyledi: "Baklavanın kilosu şu anda 15 TL. Kilo ile alındığında bu rakam 75 TL'yi buluyor. Ancak ortalama 5 kiloluk tepsiler ile satılan baklavalar ortalama 50 TL'yi buluyor. "

"SİPARİŞLERE YETİŞEMİYORUZ"

Hacı Hasan Oğulları Baklavacısı'ndan Sebahattin Salin, Ramazanda yoğun bir baklava tüketimi olduğunu anlatarak, "Bayram yaklaşınca baklava siparişi arttı. Eskiden evlerde bayanlar yapardı, ancak şehirleşme ile birlikte baklavada hazır olarak sipariş veriliyor. " ifadesini kullandı. Ramazana yönelik baklavada indirim yaptıklarını anlatan Salin, "Geçen sene 20 TL'ye baklavanın kilosunu satıyorduk, ancak bu sene 15 TL'den satıyoruz. Bu nedenle yoğun bir sipariş var. Siparişleri yetiştirmek için yoğun olarak çalışıyoruz. " şeklinde konuştu. Son 15 gündür yoğun bir sipariş aldıklarını belirten Sebahattin Salin, "Özellikle bayram yaklaştıkça siparişler arttı. Biz de vatandaşa en iyi hizmeti verebilmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. " sözlerini kaydetti.

Bayram için 3 tepsi baklava siparişi veren Arife Kemik, "Bayram hazıklıklarımız tamamladık. Bayram temizliklerimizi yaptık, çocuklarımıza bayramlıklarını aldık, şimdi sıra geldi baklavaya geldi. Onu da sipariş verdim. " diye konuştu. Çalıştığı için baklavayı sipariş verdiğini anlatan Kemik, şöyle konuştu: "Eskiden baklavayı evlerde yapardık, ancak şimdi zamanımız yok, çalışıyoruz, uğraşmak zor. Ayrıca evden daha ucuza ve daha güzelini buralardan alabiliyoruz. Bu nedenle sipariş veriyoruz. Cevizli baklava sipariş verdim, hem güzel, hem kesemize uygun. "

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA