• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakandan halkın sabrını zorlayan açıklama
17 Ocak 2011 Pazartesi 13:20

Bakandan halkın sabrını zorlayan açıklama

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ürünlerin fiyatından fazla hale gelen vergi konusunda akaryakıtta vergi indirimi düşünmediklerini söyledi. Şimşek, 'Bizim vergi indirimine ilişkin çalışmamız yok. Popülizm tuzağına düşmeyeceğiz.' dedi

Maliye Bakanlığı'nda Makroekonomik Gelişmeler ile 2010 Yılı MerkeziYönetim Bütçe Gerçekleşmeleri konulu basın toplantısı düzenleyen MehmetŞimşek, gündeme ilişkin soruları da cevapladı. "Akaryakıt vergi indirimi konusunda bir çalışma başlattınız mı?" sorusuna, "Popülizm tuzağınadüşmeyeceğiz." diyerek karşılık veren Şimşek, şöyle devam etti: "

"Yapılandırmadan gelmesi muhtemel olan kaynak ile 2B arazilerindengelecek gelirler bir defalık. Vergi indirimine gideceksek kalıcıgelirler çerçevesinde bunu yapmamız lazım. Ne zaman Maliye Bakanlığıolarak vergiyi tabana yaymada daha başarılı olursak kalıcı bir şekildeTürkiye'nin üretimini sınırlayan vergilerde tabi ki mükellef lehinedüzenleme yaparız. 2002 yılında alınan 100 liralık benzinin 70 lira 30kuruşu devlete vergi olarak geliyordu. Bugün bu rakam 65 kuruş. Bu dayüksek bir rakamdır. Ama 2011 yılında da düşmeye devam edecektir. Çünküvergilerde 1 kuruşluk artış yapmadık, öngörmüyoruz da."

Akaryakıt ve iletişim üzerindeki vergilerin yüksek olduğunu kabuleden Maliye Bakanı Şimşek, bunları imkanlar el verirdiğindedüşüreceklerini belirtti. Bunun da gelir bazını ciddi şekilde artırarakyapmayı planladıklarını kaydetti. Dolaysız vergilerin yaygınlaştırılması için ciddi çaba içinde olduklarını ifade eden Şimşek, "Ama şu andabizim vergi indirimine ilişkin çalışmamız yok. 2002 yılında petrolfiyatları 20 ile 28 dolardı. Bugün 100 dolara dayanmış durumda. 4 katlık artış var. Seçimlerden hemen sonra Gelir Vergisi reformunu yapacağız ve doğrudan vergiyi artıracağız." diye konuştu.

BENZİNDEKİ KÜLTÜR BAŞKENTİ PAYI

Maliye Bakanı Şimşek, İstanbul'un 'Kültür Başkenti' olmasıçerçevesinde düzenlenecek organizasyonlara finans sağlamak amacıylaakaryakıta konulan 1 kuruşluk ek maliyetin akıbeti ile ilgili ilgili ise şu bilgiyi verdi: "Benzinde ve motorinde 1 kuruşluk artırım olmuştu.İstanbul Kültür Başkenti'nin harcamaları birden bire sıfırlanmıyor. İlke olarak vatandaşımıza dürüst davrandık. Geçici olarak koyduysak,zamanında gözden geçirip gereğini yapacağız." dedi.

Cari açığa ne gibi tedbirler alınacağına dönük soruya, Türkiye içinkırılganlık noktası olan cari açığı AK Parti Hükümeti'nin iyiyönettiğini belirterek karşılık veren Şimşek, petrol fiyatları artıncaTürkiye'nin cari açığının yükseldiğini kaydederek, "Buna karşı tedbirler de alıyoruz. Carı açığı arttıran bir yaklaşım içinde değiliz." şeklinde konuştu.

Tablo bu kadar iyiyken, ulaşılan rakamların ücret gelirlerineyansıtılıp yansıtılmayacağının sorulması üzerine Şimşek, "Artangelirlerimizi, emekli, memur, ve işçilerimizle paylaştık.Emeklilerimizin maaşını en az yüzde 8, en düşük emekli maaşını yüzde 20arttırdık. Memur maaşları ortalama yüzde 13,7 artacak." sözleriylecevapladı.

Borç yapılandırmasında daha önce 31 Temmuz öncesi borçlara afgelirken Meclis'te bunun 31 Aralık'a çıkarıldığının aktarılması üzerineMaliye Bakanı, şunları ifade etti:

"Bu yapılandırmanın af olmaması için Maliye Bakanlığı olarak gerekeni yaptık. Hiçbir şekilde 73 milyonun hakkı olan vergi alacaklarındanvazgeçmedik. Devletin alacağını bir kuruşundan vazgeçmiyoruz. Bu bir afdeğil bu bir kolaylıktır. 31 Temmuz değil de 31 Aralık oldu.Vatandaşımız beklentiye girerek yükümlülüklerini yerine getirmez diyedüşündük. Parlamentodaki görüşmelerde bu hususta bir ısrar oldu. Altkomisyondaki görüşmeler çok uzadı. Yeni sorunların oluşmaması için buyönde gelen talepleri doğru bulduk. Meclis süreci oranın taktirinde.Vergi gelirleri kısmen de olsa etkilendi."

İŞSİZLİK RAKAMLARI

Açıklanan işsizlik rakamlarının sorulması üzerine Şimşek, "İşsizlikyüzde 11,2. Bu yüksek ama kriz öncesine göre en fazla istihdam oluşturan ülkeyiz. İşsizliği en fazla azaltan ülkeyiz. Kaynak ayırdık istihdamıarttırmak için çabalarımız daha da devam edecektir." dedi.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA