• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakandan Başçıya sert sözler!
03 Şubat 2013 Pazar 12:23

Bakan'dan Başçı'ya sert sözler!

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, Türkiye ekonomisi için 'uçaktan indik, karayoluyla ilerliyoruz' sözlerine tepki gösterdi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ekonomisi için "uçaktan indik karayoluyla gidiyoruz" diyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı yaylım ateşine tuttu.

Başçı'nın hükümetin bir memuru olduğunu belirten Çağlayan, "Herkes yerini ve haddini bilecek. Merkez Bankası hükümetin kararnamesiyle atanan veya görevden alınacak olan biridir. Merkez Bankası kanunu da hükümet yazar değiştirir ya da değiştirmez" dedi.

"Bizim karayolunda hız sınırı var" diyen Çağlayan, "Karayolunda sürat yapılacak alanlar bellidir. Bizim uçmaya ihtiyacımız var. Türkiye karayoluyla 2023 hedeflerine ulaşamaz. Karayolunda en güvenli sürüşü hazırlamamıza rağmen biz karayolunda hedefe varamayız" diye konuştu.

Hürriyet'in haberine göre; 2023 hedeflerini 'aya gitmeye' benzeten Çağlayan, şöyle konuştu: "Aya karayoluyla gidemezsin. Türkiye'nin yüzde 5 büyüme, yüzde 5 enflasyon hedefi var. Ben bunu yaparsam Merkez Bankası başarılı olur. Biz burada Merkez'in değil Türkiye'nin başarısını konuşuyoruz. Bunlar Türkiye'nin başarısına, yazılır Merkez Bankası Başkanı'nın başarısına yazılmaz. Kalkıp da Türkiye'nin başarısını Merkez Bankası Başkanı'na bırakacak halimiz yok. Burada koskoca hükümet var. Merkez Bankası Başkanı kendini başarılı göreceğini söylüyor. Merkez Bankası görevini yapsın."

TAKDİR EDECEK OLAN HÜKÜMETTİR
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın bahsettiği yüzde 5'lik büyümeyle Türkiye'nin 2023'te dünya ekonomisinde ilk 10'a giremeyeceğini söyleyen Çağlayan, şunları kaydetti: "Bizim ortalama yüzde 6-6.5 büyümeye ihtiyacımız var. O sürati karayolunda yapamazsın. Yüzde 6.5 büyümeyi uçarak yaparsın. Türkiye şimdi emniyetli uçabilecek yapıya gelmiş. Her türlü uçuş tekniklerini biliyoruz. Hiç kimse kendini başkasının yerine koymasın. Merkez Bankası Başkanı'nın doğru yapıp yapmadığını takdir edecek olan hükümettir. Merkez Bankası yönetimine başkalarının ödül vermesi, plaket vermesi olabilir. Ama onu değerlendirecek olan, takdir edecek olan hükümetin bizzat kendisidir. Başkan görevini yaparsa biz görürüz başarılı olup olmadığını."

İRADEMİZ OLMASA ENFLASYONU DÜŞÜREMEZ
Enflasyonun düşürülmesinin tek iradesinin hükümet olduğunu kaydeden Zafer Çağlayan, "Merkez de bu konuda hükümete karşı sorumludur. Hükümetin iradesi olmasa Merkez Bankası enflasyonu düşüremez. Merkez enflasyon bandı arasındaki başarı ya da başarısızlığını gelip hükümete açıklamak zorunda. Nitekim bunu yapıyorlar. Enflasyon hedefini tutturamadıklarını açıklıyorlar. Büyüme de Merkez'in işi. Fiyat istikrarı ve finansal istikrara bakacak. Önünü tıkayacak tedbirler almayacak. Büyüme konusunda kusura bakmasınlar. Merkez Bankası organlarımızdan biridir. Bağımsızlık eyvallah ama, başkan bunu yanlış anlamış."

BENİM HEDEFİMLE ÇELİŞMESİN
Gösterilen çabaların 'İyi olunca Merkeze kötü olunca hükümete' mal edildiğini dile getiren Zafer Çağlayan, şunları söyledi: "Enflasyon, Merkez Bankası'nın işi. Enflasyon kötü olsa kime soruyorlar bunun hesabını? Herkes yerini ve haddini bilecek. Merkez kendisine verilen görev çerçevesinde hareket edecek. Ama kendisini kesinlikle hükümetin yerine koymayacak" şeklinde konuştu. Çağlayan şöyle devam etti: "Bir memurumuzdur bizim bir çalışanımızdır. Onun için bu konuda hedefini koysun. O hedefler benim hedefimle çelişecek hedefler olmayacak. O hedefler hükümeti ekonomik hedefleriyle parametreleriyle eşdeğer olacak. Onunla uyumlu olacak. Merkez 'benim hedefim bu ben bununla gidiyorum hükümet ne yaparsa yapsın' diyemez. Yüzde 5'lik cari açık hükümetin hedefi zaten, Merkez'in değil.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA