• Konya10 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Şahinden Eşkili ufak köfte tarifi
20 Kasım 2011 Pazar 16:01

Bakan Şahin'den 'Eşkili ufak köfte' tarifi

Sahan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan tarafından hazırlanan "Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri" adlı yemek kitabı Sahan Şirehan'da düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı.
Sahan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan tarafından hazırlanan "Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri" adlı yemek kitabı Sahan Şirehan'da düzenlenen bir etkinlikle tanıtıldı.
Tanıtım toplantısına AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, AK Parti Konya Milletvekili Harun Tüfekçi, Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöven, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, AK Parti Gaziantep İl Başkanı Ahmet Uzer, İl Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin, Tiryaki Agro Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Hokey Federasyonu Başkanı Sadık Karakan, Büyükşehir Yardım Gönüllüleri Derneği Başkanı Derya Güzelbey, İstanbul ve Gaziantep basınından ünlü köşe yazarları, TV program yapımcıları ve editörlerle çok sayıda davetli topluluğu katıldı.
Sahan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan, kitabın hikayesinin bir dostunun Gaziantep’te yediği bir yemekle İstanbul’da yediği aynı yemeğin neden farklı olduğu sorusuyla başladığını söyledi. Yemeklerin doğrusunu bulmak için araştırmaya başladıklarını, 100-150 yıllık bilgilere ulaşmak için kütüphaneler ve arşivlerde yapılan aramalar sonuç vermeyince de bu çalışmayı yapmaya karar verdiklerini kaydeden Öztan, şunları söyledi:
"Gaziantep yemeklerini en iyi Gaziantepli kadınlar, analarımız ninelerimiz yapar dedik ve bir ekip kurduk. Önce yakın çevremizden başlayarak yerel medyamızın da desteğiyle tek tek aileleri ziyaret ettik. Her ailenin en iyi yemek yapan kadınını bulduk. İzinlerini alarak biyografilerini yazdık, fotoğraflarını çektik. Bu süreçte 2 bin kadına ve tarife ulaştık. 5 bin kilometre yol kat ettik, 5 bin fotoğraf çektik. Bu çalışma ile 50-100 yıl öncesinin bilgilerine ulaşarak, zaman tünelinde geçmişi yakaladık ve kayıt altına aldık. Daha sonra konuyla ilgili derin bilgileri olan bir komisyon kurarak, saatler süren tartışmalar sonrası 420 tarif seçtik ve şimdi bu kitabın tanıtımı için buradayız.”
Çalışmanın diğer bölge ve şehirlere örnek olmasını isteyen Öztan, bu kitap için emeği geçen başta Gaziantepli kadınlara, ailelere ve destek veren diğer tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey de konuşmasında, Gaziantep'in artık değiştiğini, kültürün ve tarihinin ön plana çıktığını ifade ederek, "Gaziantep'te son zamanlarda çok büyük restorasyon çalışmaları yapıldı. Eskiden sadece lahmacun, kebap ile anılan Gaziantep'te bugün kültürel miras gündeme gelmeye başladı. Bu kültüre miras sadece Türkiye'den değil yurt dışından da yakından izleniyor" diye konuştu.
Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve Oğuzeli Belediye Başkanı Bekir Öztekin de, yaptıkları konuşmalarda, Gaziantep yemeklerinin tanıtılmasıyla ülke ve kent turizmine katkıda bulunulduğuna dikkat çekerek, yaptığı çalışmadan dolayı Sahan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Tekin Öztan ve kitaba emeği geçenlere teşekkür ettiler.
Dünya ve Türk medyasının büyük ilgi gösterdiği tanıtım toplantısına çok sayıda gazeteci katıldı. 5 yıllık bir süre içerisinde 5 bin kilometre yol, 5 bin kare fotoğraf çekimi yapılan kitapta, 2 bin kadından yemek tarifi toplandı ve yapılan değerlendirmeler sonrasında 420 kadına ait lezzet reçetesine yer verildi. Kitapta, Gaziantepli olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in de "Eşkili ufak köfte" yemek tarifi bulunuyor.
Konuşmaların ardından konuklara, unutulmaya yüz tutmuş veya özel günlerde nadiren yapılan yemekler başta olmak üzere Gaziantep mutfağının en güzel yemeklerinden oluşan 150 çeşit yemek ve meze çeşitlerinden oluşan mönü sunuldu.
Lezzet tutkunları “Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri” kitabını, D&R, Remzi Kitapevi ve Sahan Restoran noktalarından satın alabilecekler.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA