• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Şahinden bitkisel gaz açıklaması
15 Ağustos 2012 Çarşamba 10:03

Bakan Şahin'den bitkisel gaz açıklaması

Başan Şahin, polisin toplumsal eylemlerde kullandığı biber gazının insan sağlığına zararlı olmadığını açıkladı.

CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu’nun gaz kullanımı ile ilgili soru önergesini yanıtlayan Şahin şu ifadeleri kullandı:
MODERN ÜLKELERDEKİ GİBİ
“Kanunlar doğrultusunda, göz yaşartıcı gaz silahları ve mühimmatı, bütün modern ülke güvenlik teşkilatlarında olduğu gibi Teşkilatımızda da gerek kanuna aykırı olarak düzenlenen, gerekse sonradan kanuna aykırı hale dönüşen toplantı ve gösteri yürüyüşleri, özel maharet gerektiren operasyonlar ile benzeri eylemlerde toplulukları dağıtmaya zorlamak, belirli istikametlere yönlendirmek, güvenlik güçlerine karşı yapılan direnişi kırmak ve saldırganları etkisiz hale getirmek gibi amaçlarla kullanılmaktadır.
TAMAMEN DOĞAL BİR BİTKİ
“Göz yaşartıcı OC gazı tamamen doğal bitki olup, insan sağlığı üzerinde kalıcı hiçbir etkisi olmadığına dair İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı tarafından verilmiş rapor mevcuttur. CS gazı ise üretici firma tarafından ‘Uygun eğitim almış personel tarafından kullanıldığında insan sağlığına zararlı olmadığına’ dair verilen kalite güvenlik belgesiyle kullanılmaktadır. Bu çerçevede kayıtlarımıza göre ülkemizde, Emniyet Teşkilatı tarafından kullanılmakta olan gaz mühimmatlarından kaynaklanan bir ölüm vakası yaşanmamıştır.”
Kesimoğlu, önergesinde Mayıs 2012’de Yalova’da arkadaşlarının kavgasını ayırmaya çalışan Çayan Birben’in, astım hastası olduğunu söylemesine rağmen polisin yüzüne biber gazı sıktığını ve öldüğünü de iddia etti. Bakan Şahin, Yalova Valiliği’nden aldığı yazıyla iddiayı şöyle yanıtladı:
GAZDAN SONRA ‘SIKMA’ DEDİ
“Halen Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı’nda işlem gören kasten yaralama olayının taraflarından alınan ifadelerinde ve polis tutanaklarının incelenmesi sonucunda Birben isimli şahsın biber gazı kullanıldıktan sonra ‘Sıkmayın astımım var’ dediği tespit edilmiştir. Olayla ilgili İçişleri Bakanlığı’ndan konunun araştırılması yönünde müfettiş görevlendirilmesi talep edilmiş, görevlendirilen Polis Başmüfettişleri olaya müdahale eden polislerle ilgili idari yönden gerekli soruşturmaya başlamışlardır. Ayrıca Yalova Cumhuriyet Başsavcılığı’nca adli yönden tahkikat başlatılmış ve her 2 tahkikat da devam etmektedir.”
KESİMOĞLU: TEKLİF YASALAŞMALI
CHP’li Kesimoğlu, Bakan Şahin’in yanıtlarına şu tepkiyi gösterdi: “Bakanın sözleri ‘Biber gazı zararlı değil, personelimiz eğitimsiz’ anlamına mı geliyor? Bu kadar tehlikeli olan ve kimyasal silah sayılan bir maddenin, eğitimsiz kişilerin eline verilmesi bizzat Sayın Bakan’a aittir. Biber gazı kullanımının sınırlandırılması ve zorlaştırılması için daha önce vermiş olduğum kanun teklifi derhal gündeme alınmalı ve yasalaşmalıdır.”
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA