• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Özlü, Konyalı sanayicilerle buluştu
07 Ağustos 2016 Pazar 13:22

Bakan Özlü, Konyalı sanayicilerle buluştu

Konya’ya gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Konya Sanayi Odası (KSO)’nda düzenlenen istişare toplantısına katıldı. 
Sanayicilerin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan KSO Başkanı Memiş Kütükcü, Konya’nın Türkiye’nin savunma sanayi ihracatında ilk 5 şehir arasında yer aldığının altını çizerek, “Ülkemizin yüzde 100 yerli savunma hedefinde daha güçlü bir paydaş olmak istiyoruz” dedi. Ayrıca yerli otomobil yatırımının Konya’ya yapılması çağrısını da yineleyen Kütükcü, “Biz, ülkemizin bugününe de geleceğine de yatırım yaparız. Yeter ki sanayicilerimizin, iş dünyamızın önündeki engeller kaldırılsın” ifadelerini kullandı.

“Konya, sanayici kimliği kazandı”
Kütükcü, Konya’nın ihracatının yüzde 73’ünü sanayi sektörünün oluşturduğunu vurgulayarak, “Şehrimiz özellikle son 15 yılda, çok ciddi kazanımlar elde etti. 2001 yılında sadece 107 milyon dolar olan ihracatımızı, 15 yılda 12.6 kat artırmayı başardık. Türkiye’de ihracatı 1 milyar doları aşan 16 ilden biri haline geldik. Yine son 15 yılda, ihracatçı firma sayımızı 3.5 kat artırdık. Geçtiğimiz yıl 1.635 firmamız, 179 ülkeye ihracat yaptı. Sanayicilerimiz tarımın başkenti olarak bilinen Konya’ya yeni bir kimlik kazandırdı. Bugün ihracatının yüzde 73’ünü sanayi sektörünün oluşturduğu tam bir sanayi şehriyiz” şeklinde konuştu.

“5. OSB’de sona yaklaşıldı”
Konya Organize Sanayi Bölgesi’nden de bahseden Kütükcü, 4. kısım genişleme alanında tahsis edilen 105 parselden 50’sinde üretimin başladığını, bölgede 55 fabrika inşaatının ise devam ettiğini bildirdi. Kütükcü, 4. genişleme alanında sanayi yatırımları devam ederken, 5. genişleme alanını da yatırıma açmak için çalıştıklarını belirterek, “Hedefimiz bu yılsonunda, 7 milyon metrekareden oluşan 5. genişleme alanını yatırıma açmak. Ancak sanayicilerimizin yatırım alanı talebini karşılamakta zorlanıyoruz. 5. genişleme alanında henüz tahsise başlamamış olmamıza rağmen, sanayicilerimizden yoğun talep alıyoruz. Bunun için 6. kısmı yatırıma hazırlamak istiyoruz. Başvuru çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Yer seçimi konusunda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın desteklerini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

-Bakan Özlü, Konya sanayisinden övgüyle bahsetti-
Konya’nın güçlü sanayisiyle dikkat çektiğini vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise, Girişimci Bilgi Sistemine göre Konya’daki firmaların cirosunun geçtiğimiz yıl 25 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. Bakan Özlü, Konya sanayisinden övgüyle bahsederek, “Konya’da istihdam edilen her üç kişiden biri sanayi sektöründe çalışıyor. Sanayideki bu gelişmeler, Konya’nın ihracatına da çok olumlu yansıyor. Konya’nın 2002 yılındaki ihracatı sadece 130 milyon dolardı. 2014 yılında ise Konya tam 1 milyar 490 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. İhracat açısından istediğimiz kadar parlak olmayan 2015 yılında dahi, çalışkan Konyalılar, 1 milyar 354 milyon dolar ihracat yaptılar. Yani Konya’nın ihracatı 13 yılda 10 katına yükseldi. Çok daha önemlisi, Konya, 2015 yılında, ithalatından daha fazla ihracat yapan bir şehir haline geldi” şeklinde konuştu.
Çok daha fazla ve nitelikli yatırımlar yapılması için çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Özlü, bakanlık olarak Konya’da yürüttükleri en önemli projelerin başında Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi projesinin geldiğini ifade ederek, Karapınar’ın zengin güneş potansiyelini ekonomiye kazandırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
“Üretimin ve sanayicinin üzerindeki yükü kaldıracağız”
Sanayicileri daha fazla Ar-Ge merkezi kurmaya davet eden Bakan Özlü, Üretim Reform Paketi hakkında da bilgi verdi. Bakan Özlü, “Üretim Reform Paketi çok önemli. Bu paketle sanayicilerimize yeni üretim alanları oluşturacağız. Üretimin üzerindeki birçok yükü ve sanayicinin önündeki birçok engeli bu reform paketiyle ortadan kaldıracağız” dedi.

“Konya, dönüşümde lokomotif”
İstişare toplantısında konuşan AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız ise, Konya sanayisinin Türkiye’nin üretimine ve ihracatına çok önemli katkılarda bulunduğunun altını çizdi. Yerli otomobil yatırımın Konya’da yapılmasını yürekten istediklerini ve bu yatırımın neden Konya’ya yapılması konusunu rasyonel bir şekilde ortaya koyduklarını aktaran Altunyaldız, “Biz sanayideki değerlerimizi daha fazla üretime dönüştürmek istiyoruz. Ayrıca Konya, Türkiye’deki sanayinin dönüşümünde lokomotif bir rol oynuyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından istişare toplantısına geçildi. Bakan özlü, Konyalı sanayicilerin sorularını yanıtladı. Toplantıya sanayici ve işadamlarıyla birlikte Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ile çok sayıda protokol üyesi katıldı. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA