• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Eroğlu: 2019 yılına kadar...
20 Aralık 2015 Pazar 09:12

Bakan Eroğlu: '2019 yılına kadar...'

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, BAKGEP ile Batı Karadeniz Bölgesine 2019 yılına kadar 18 milyar liralık yatırım yapacaklarını söyledi.

358 milyon TL’lik 25 müjdeyle Kastamonu’ya geldiklerini söyleyen Bakan Eroğlu, ayrıca devlet ormancılığından millet ormancılığına geçtiklerini ve bu kapsamda orman köylüsüne gelir sağlayacak projelere imza attıklarını kaydetti.  Bakan Eroğlu, Atatürk Spor Salonunda Orman Genel Müdürlüğünce organize edilen “Orman Köylülerini Destekliyoruz” projesi kapsamında orman köylülerine kullandırılan ORKÖY Kredileri Sertifika Dağıtım törenine katıldı. Burada açıklamalarda bulunan Bakan Eroğlu, orman teşkilatının orman köylüsünün hasmı değil hısmı olduğunu söyledi. Orman köylülerini kalkındırmak istediklerini aktaran Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Her şey insan için. Bizim anlayışımızda şu var, Şeyh Edebali’nin dediği gibi, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’. İnsan yaşamadıktan sonra devlet yaşamaz. Dolayısıyla bütün milletimizin hizmetkarıyız. Eskiden ormancı denilince az önce genel müdürümüzün dediği gibi, ‘Girme, ağaca dokunma, orman kanunu uygularız’. Adı üstünde Orman Kanunu. Devlet ormancılığından millet ormancılığına geçtik. İnsanı sevmek bu, kırsal kalkınma bu işte” dedi.
Bakan Eroğlu, daha önce arıcıların bile ormanların içine giremediğinden bahsederek, “Şimdi ise bal ormanları kurduk. Bal üretiminde şaha kaldırmak istiyoruz. Yer bizden, kredi bizden, hibe bizden, isterseniz kestane balı mı üreteceksiniz kestane ağaçları bizden, her şey bizden. Üretim, satmak sizden. 238 tane bal ormanımız var” diye konuştu. Bal ormanları konusunda ülke genelinde talepler olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, Kastamonu’nun da bu konuda bir çalışma yapması gerektiğine işaret etti.

2019 yılına kadar Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak BAKGEP ile Batı Karadeniz Bölgesine 18 milyar liralık dev yatırım yapmayı planladıklarını söyleyen Bakan Eroğlu, “BAKGEP kapsamında toplam bin 250 proje ile Batı Karadeniz için büyük düşünüyoruz. Batı Karadeniz’e hizmet getireceğiz, Batı Karadeniz için büyük düşünüyoruz” diye konuştu. Orman ve su projelerinde destan yazdıklarını anlatan Bakan Eroğlu, “BAKGEP kapsamında tamamlanan ve tamamlanacak olan projelerle 2 milyon 80 bin nüfusa içme suyu sağlanarak illerin 2050 yılına kadarki içme suları teminat altına alınacaktır. 653 bin 100 dekar münbit arazi sulanacak, bu bölgemizle yılda 5 milyar 534 milyon kilowatt saat enerji üretilecek. 76 bin arazi taşkınlardan korunacak. 180 bin kişi istihdam edilecek, yıllık olarak 913 milyon TL ekonomiye katkı sağlanacaktır” şeklinde konuştu.
AK Parti hükümeti tarafından son 13 yılda Kastamonu’ya 5,6 milyar TL yatırım ve destek sağlandığını açıklayan Bakan Eroğlu, şöyle konuştu:  “Çiftçilerimize 461 milyon TL zirai destek sağladık. Kastamonu’ya daha birçok yatırım ve destek sağladık. Hayalleri gerçeğe dönüştürdük. İş ürettik, yine de bizler, hizmetlerimizle koşmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“358 MİLYON TL’LİK 25 MÜJDEYLE GELDİK”
358 milyon TL’lik 25 müjdeli projeyle Kastamonu’ya geldiklerini vurgulayan Bakan Eroğlu, “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün 12 adet müjdenin toplam yatırım maliyeti 293 milyon 406 bin TL’dir. Orman Genel Müdürlüğü’nün 7 adet müjdenin toplam yatırım maliyeti 55 milyon 550 bin TL’dir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün 4 adet müjdenin toplam yatırım maliyeti 8 milyon 244 bin TL ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2 adet müjdenin de toplam yatırım maliyetinin 800 bin TL’dir” dedi.
25 müjdenin toplam yatırım maliyetinin 358 milyon TL olduğunu söyleyen Bakan Eroğlu, şunları söyledi:
“Bu yatırımlardan en önemlisi Kırık Barajı’dır. Baraj, temelden 107,8 metre yükseklikte olup, sulama ve içmesuyu maksatlıdır. Kırık Barajı ile 763 bin 690 dekar arazi sulanacak ve Kastamonu’ya yılda 13,82 milyon metreküp içemsuyu sağlanacaktır. Proje tamamlandığında 33 milyon 515 bin TL zirai gelir artışı sağlanacak. Kırık Barajı, yatırım programına alınarak ön yeterlilik ihalesi yapılmıştır. İhale süreci devam etmektedir. Barajın maliyeti, 150 milyon 406 bin TL’dir. Bunların yanı sıra, Araç Barajı, Taşköprü Hasanlı Barajı çalışmaları da devam ediyor. Daha önce 2013 yılında Kastamonu’ya geldiğimizde 28 müjde vermiştik ve bu müjdelerinde toplam maliyeti 116 milyon TL’dir.”

Kastamonu’da orman köylülerini kalkındırmak için seferberlik başlattıklarına dikkat çeken Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:  “İlk Kastamonu’da uygulayacağız. Ormanlık alanlarımızı dikiyoruz. Orman köylüsüne kura çekip eşit şekilde, adaletli bir şekilde taksim ediyoruz. Bunu herkesin huzurunda yapıyoruz. Değerli Kastamonulular, çok sayıda araziniz var. Çok sayıda Kastamonulu, İstanbul’da yaşıyor. Bu arazilerine bakamıyor. Bu araziler boş duruyor. Bu arazileri değerlendirelim. Bizlere gelsinler, arazilerini kontrol edip toprak yapısına göre hangi ağaç türü uygunsa onu dikelim. Ceviz ise ceviz, badem ise badem, masrafı ve bakımları bizden, toplayıp satması da sizlerden olsun. Nasıl olsa, DSİ Bölge Müdürlüğümüzde, suyu bahçenize kadar getiriyor. Bunu da ilk defa buruda söylüyorum. Arazinize biz dikeceğiz, fidanı da bizden, bakımı bizden, aşılaması bizden, eh artık toplaması da artık size ait olsun. Toplayıp, satın.”
Buradaki törenin ardından Bakan Eroğlu, Kastamonu Belediyesini ziyaret ederek, Belediye Başkanı Tahsin Babaş ile görüştü. Başkan Babaş, Bakan Eroğlu'na ziyaretinden ötürü teşekkür ederek, ahşap üzerine nakşedilmiş ayet hediye etti. Belediye ziyaretinin ardından Bakan Eroğlu, AK Parti Kastamonu İl Başkanlığını ziyaret ederek partililerle bir araya geldi. AK Parti İl Başkanı Halil Uluay, Bakan Eroğlu'na dosya sunarak bazı taleplerde bulundu. Bakan Eroğlu, bu talepleri bizzat kendisinin takip edeceğini ve çözüme kavuşturulacağını belirtti. Son olarak Bakan Eroğlu, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünde il koordinasyon toplantısına katıldı.

Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, kura çekerek köylülere sertifikalarını dağıttı. Törende, ayrıca 32 adet su tankeri de köylere teslim edildi. Törene, Kastamonu Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Metin Çelik ve Murat Demir, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, kamu kurumlarının yetkilileri ve vatandaşlar katıldı. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA