• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Ergün Konyada konuştu
13 Haziran 2009 Cumartesi 15:33

Bakan Ergün Konya'da konuştu

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, teşvik paketinin en uygun zamanda çıkarıldığını söyledi.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, teşvik paketinin en uygun zamanda çıkarıldığını söyledi.
Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Konya'ya gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Organize Sanayi Bölgesi 8. Olağan Genel Kurul Toplantısı'na katıldı. Burada sanayicilere seslenen Bakan Ergün, dünyanın büyük bir değişim içine girdiğini belirtilerek, "Artık dünya büyük değişim içinde, artık birinci dünya savaşlarını yaşamıyoruz. O zaman ekonomi modeli olarak devletçilik politika izlenmek zorundaydı. Fabrikaları devlet kuruyor, üretimi devlet yapıyor, satışı devlet organize ediyordu. Bugün ise bu tablo değişti. Devlet artık ülkede asayişi, güvenliği, ülke savunmasını, genel eğitim ve sağlık hizmetleriyle ülkenin dış politikadaki temsilciliği görevini üstleniyor. Geri kalan hizmet ve üretimi ise vatandaş yapıyor. Bugün sanayiyle ticaretle uğraşan ile sanatkarın yeni bir misyonu var. Bir ülkenin kalkınmasındaki en temel güç müteşebbislerdir. Devletin görevi ise müteşebbislerin önündeki engelleri kaldırarak uygun alt yapıyı hazırlamaktır" dedi.
Teşvik paketinin dünyanın küresel krizden sıyrılmaya başladığı zamana denk geldiğine vurgu yapan Bakan Ergün, "Şu an yatırımcılar yatırım yaparken tedirginler. Amerika'da bile devasa şirketler iflas ediyor. Türkiye'de ise Allah'a şükür böyle bir durum yaşanmadı. Tabii ki, üretimde istihdam da ve ihracatta kayıplarımız oldu. Geçen yıl ki, ihracat rakamı 130 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu yıl bu rakamı geçemeyeceğimiz belli oldu. Ama 100 milyar doları geçeceğimiz kesin. Üretimde yüzde 10-15 oranında düşüş yaşandı. İstihdamda kayıplar oldu. Ancak devlet olarak bu konuda bazı tedbirler aldık. Krize rağmen bankalar, şirketler ve KOBİ'ler ayakta durmaya devam ediyor. Teşvikten her il ve ilçenin yararlanması söz konusu olamaz. Ancak teşvik alan iller ülke kalkınmasına maksimum destek sağlayacak ve cazibe merkezi olacak yerlerdir. Bazıları ülkeye karamsarlık pompalamaya çalışıyor. Teşvik için geç kalındı deniliyor. Her şeyin bir hesabı ve zamanı vardır. Teşvik'i 6-7 ay önce yürürlüğe koysak bugünkü kadar etkili olur muydu. Kimse küresel krizin gidiş hattını bilemezken siz en mükemmel teşvikleri de verseniz kim gelir ülkenizde yatırım yapar. Türkiye Mart ayıyla birlikte artık çıkışa geçmiştir. Bu teşvik ile yatırımcıların ülkemizde daha büyük yatırımlar yapmasını umuyoruz" açıklamasında bulundu.
Konuşmaların ardından 2008 yılında vergi üretim ve istihdam alanında başarı gösterin sanayicilere ödül verildi. Bakan Ergün, buradaki programın ardından Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan bazı fabrikaları ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA