• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan Bedelliye son noktayı koydu
11 Mart 2014 Salı 21:53

Bakan "Bedelli"ye son noktayı koydu

İsmet Yılmaz, bedelli askerlikle ilgili olarak 'Bu bedelliyi her gün dile getirmek askere gitmek isteyen insanlarımızı caydırır, şuanda böyle bir çalışmamız yok' dedi.

Bir takım ziyaret ve incelemeler için geldiği Artvin'de ilk olarak DSİ Sosyal Tesisleri'nde sabah kahvaltısı yapan Bakan İsmet Yılmaz, ardından Deriner Barajı'nı gezdi. Deriner Barajı gezisinin ardından Artvin Garnizon Komutanlığı'na geçen Yılmaz, buradaki temaslarının ardından AK Parti İl Başkanlığı'na gelerek partililer ile buluştu. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Yılmaz, bir gazetecinin, "Her ile bir acemi birliği kurulacağı söyleniyor. Bu doğru mu" şeklindeki sorusuna, "Biz iktidara geldiğimizde askerlik süresi 18 aydı. Biz önce bunu 15 aya, daha sonra 12 aya düşürdük. Her düşüş askerlik sayısının da düşmesi demek. Bu arada bakaya durumundaki arkadaşlarımızın bireysel başvuruları sebebiyle halen 370 bin civarında Mehmetçiğimiz var. Hem bir yandan askerlik sayısını azaltırken hem de her ilçeye veya ile bir askerlik yayma, asker sayısını artırmak demektir" yanıtını verdi.

Kendilerinin büyükşehirlerde askeri birliklerin olmasını uygun bulmadığını ifade eden Bakan Yılmaz, "Mümkünse bu askeri birliklerimizin, nüfusu az olan ve bölgesel kalkınma ihtiyacı olan illerimize taşınması lazım. Bu illerimizden biri Sinop. Eğer siz buraya askeri birliğinizi göndermezseniz başka türlü ticaret olmaz. Bir diğeri de Artvin ve Yozgat. Artvin, Sinop, Yozgat gibi illerimize acemi birlikleri ve usta birlikleri kurulabilir" diye konuştu.

Artvin'in de bu açıdan en ideal yerlerden biri olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz; "Genelkurmay Başkanlığımızın bir çalışması var, master planı yapıyor. O master planı yapıldıktan sonra inşallah bize sunulacak. Muhtemelen askeri şuraya da getirilir. Bu master planının tamamlanmasının ardından Artvin, Yozgat ve Sinop gibi bölgesel kalkınmışlık durumunda diğer yerlerden ayrı bir pozitif ayrımcılığa tabi tutulması gereken illerin de yer alacağını ümit ediyorum. Münasip görülen nasipse olur. Düşüncemiz bu, niyetimiz bu, inşallah nasipse olur" şeklinde konuştu.

Bedelli askerlikle ilgili hükümetin bir çalışması olup olmadığı sorusuna Bakan Yılmaz; "Böyle bir çalışmamız yok ancak halkta da böyle bir talep var. Halkta talep olduğu için bazı siyasetçilerimiz dile getiriyor. Onların dile getirmesinin yanlış olduğunu söylemiyorum. Onlar da halktaki talebi iletebilir ancak biz askerliği 15 aydan 12 aya indirdik. Dolayısıyla süreyi kısalttık. Ülkemizin güvenliğinin gerektireceği asker sayısı ile mevcut imkanlarımızı en iyi şekilde değerlendirip bir süre ile bunu optimum hale getirmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Yılmaz, daha önce bazı kişilerin bedelli askerlikten yararlandığını hatırlatarak "Geçmiş dönemde, 450 bin civarında, 30 yaşın üstünde olup da bu haktan faydalanma hakkına sahip insanlarımız vardı. Bir yasa çıkardık 2011'in sonunda ve 2012'de uygulama oldu. Başvuru süresini de 2012'de uzatmıştık. Dolayısıyla 2012 yılında bu yasa çıktı. Her yıl çıkarsa o zaman askere gidecek kimseyi bulamayız" dedi.

Bakan Yılmaz, bazı kişilerin bedelli askerliğin çıkacağı yönünde beyanları olduğuna değinerek "Birçokları bedelli çıkacak diyor. Silahlı kuvvetlerimizin doktor ihtiyacı var. Doktorlarımızdan 130'u askere gitmek için başvurdu. Fakat gidip de birliğine teslim olan sayısı 30. Biz düşünüyoruz ki bu 100 arkadaşımız herhalde bedelli çıkacak diye vazgeçti. Dolayısıyla bu bedelliyi her gün dile getirmek askere gitmek isteyen insanlarımızı caydırır. Şu anda böyle bir çalışmamız yok" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Bakan İsmet Yılmaz basın açıklamasının ardından Artvin'deki programını tamamladıktan sonra Şavşat'a hareket etti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA