• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bakan açık açık söyledi: Bu çok tehlikeli!
06 Şubat 2015 Cuma 09:51

Bakan açık açık söyledi: Bu çok tehlikeli!

Bakan Bozkır, üyelik müzakereleriyle ilgili olarak, "Bu süreç sona ererse, Brüksel'e giden tren orada olmayacak ki bu çok tehlikeli.'' dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakereleriyle ilgili olarak, "Eğer bu süreç sona ererse, Brüksel'e giden tren orada olmayacak ki bu çok tehlikeli. Hem Türkiye hem Avrupa hem de dünyanın barışı ve istikrarı için tren Brüksel'e gidiyor olmalı" dedi
ABD'nin başkenti Washington'da düşünce kuruluşu German Marshall Fund'da düzenlenen konferansta konuşan Bozkır, Türkiye'nin son yıllarda ekonomik açıdan gösterdiği başarıyı anlattı.
Bugün rakamlara bakıldığında ekonomik açıdan neredeyse üçe katlanmış bir Türkiye'nin görülebileceğini ifade eden Bozkır, Türkiye'nin ekonomik hedeflerini açıkladığında insanların yüzünde oluşan alaycı gülümsenin artık oluşmadığını vurguladı.
Bozkır, "Türkiye'nin 2023 yılında 2 trilyon dolarlık bir ülke olacağını söylediğimizde, '500 milyar dolar ihracatı olacak' dediğimizde, 'kişi başına düşen gelir 25 bin dolar olacak' dediğimizde artık kimsenin dudağındaki alaycı gülümse kalmadı. Buna karşılık Türkiye'nin bunu gerçekleştireceğine olan inanç çok daha fazlalaştı" değerlendirmesinde bulundu.
-"Tren Brüksel'e gidiyor olmalı"-
Türkiye'nin AB'ye girip girmeyeceğini sormaksızın veya AB'nin Türkiye'ye yaklaşımına bakmaksızın Türkiye için gerekli olanı yapmaya çalıştıklarını belirten Bozkır, örneğin bu kapsamda Türkiye olarak tüm fasılları açtıklarını hatırlattı.
Bozkır, AB ile müzakere sürecinde açılan 28 faslın 14'ünü kapattıklarını, geri kalanını da iki yılda bitirebileceklerine inandıklarını dile getirdi.
AB sürecinin Türkiye için önemli olduğunu ifade eden Bozkır, "Eğer bu süreç sona ererse, Brüksel'e giden tren orada olmayacak ki bu çok tehlikeli. Hem Türkiye hem Avrupa hem de dünyanın barışı ve istikrarı için tren Brüksel'e gidiyor olmalı" diye konuştu.
Bozkır ayrıca, "AB'nin Türkiye'yi üye yapmama lüksü olmadığını" söyledi.
-"Türkiye ile işbirliği hayati"-
Bozkır, Trans-Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nın (TTIP) çok önemli bir proje olduğunu ancak bazı kısımlarının Türkiye'yi ciddi anlamda yaraladığını dile getirerek, TTIP konusunda Türkiye açısından çözümün sağlanmaması halinde bunun zararını kaldıramayacaklarını ifade etti. Bozkır, bu süreçten "kazan-kazan" şeklinde bir sonucun çıkmasının herkesin yararına olacağını kaydetti.
Bozkır, bu noktada, TTIP'nin Gümrük Birliği ülkelerinde anında uygulanır hale gelmesi hususunun anlaşmaya eklenmesinin sorunu çözeceğini, bunun yanında Türkiye'nin de AB ile Gümrük Birliği anlaşmasını güncellemekte olduğunu söyledi.
Nüfusunun yüzde 99'u Müslüman Türkiye'nin İslam dünyasında, demokrasi, laiklik ve serbest piyasa ekonomisine sahip, AB ile üyelik sürecini yürüten tek ülke olduğunu anlatan Bozkır, "Bu nedenle İslam ülkeleri Türkiye'ye bakıyor. Türkiye'nin iyi durumda olması bölge ülkeleri için de iyi bir örnek oluşturmaktadır" ifadesini kullandı.
Suriye'deki krize dair bir soru üzerine Bozkır, "Eğer birbirimizi dört yıl önce daha iyi dinleseydik, şimdi daha kolay bir durum içinde olurduk" dedi.
"AB'nin en güney cephesinin sınırını oluşturan Türkiye eğer burada bulunmasaydı bugün Suriyeli sığınmacılar AB'ye akın ediyor olacaktı" yorumunu yapan Bozkır, bölgesindeki önemine işaret ettiği Türkiye ile işbirliğinin "hayati' önemde olduğunu vurguladı.
-"Yanlış bilgilerden kaynaklı imaj sorunu"-
Bozkır, bir süredir AB ve ABD'de Türkiye'nin imajının bazı yanlış bilgilerden kaynaklı olarak zarar gördüğünü belirterek, Türkiye'deki basın özgürlüğü konusuna değindi.
Türkiye'deki tutuklu gazetecilerle ilgili 100, 150 gibi rakamların ifade edildiğini bildiren Bozkır, ancak Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) ile Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu'nun (TGDP), Türkiye'de yaptıkları temaslar sonrasında sadece 11 kişilik liste sunabildiğini söyledi. Listedeki isimlerden örnekler veren Bozkır, bu kişilerin gazetecilik mesleğinden dolayı değil, terörle bağlantı, bombalama olayları gibi suçlar nedeniyle yargılandığını kaydetti.
Bozkır, Türkiye'de 7 bin gazete, 258 televizyon bulunduğunu, her türlü fikrin gazetelerde yazılabildiğini, karikatürler çıktığını, televizyonlarda tartışma olduğunu belirterek, "Böyle bir ortam varken 'Türkiye'de basın özgürlüğü yoktur' denmesi doğrusu benim içime sinmiyor" diye konuştu.
Kaynak : AA

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA