• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Baharın erken gelmesinin tarıma yan etkisi
15 Mart 2010 Pazartesi 10:15

Baharın erken gelmesinin tarıma yan etkisi

Tarım bölgelerinde tarla bitkilerinin yeşerip, meyve ağaçlarının çiçek açması çiftçiyi endişelendiriyor.

Türkiye'nin önemli bölümünde hava sıcaklıklarının şubat ayından itibaren mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle birlikte doğanın uyanması, özellikle tarım bölgelerinde tarla bitkilerinin yeşerip, meyve ağaçlarının çiçek açması çiftçiyi endişelendirirken, uzmanlar nisan ayına kadar ani soğuk ve don olaylarının yaşanmaması halinde tarım sektörünün fazla bir zarar görmeyeceğini bildirdi.
    

Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Gülümser, Türkiye'nin önemli tarım bölgesi olan Yozgat'ta son 50-60 yıldır görülmemiş bir kışın yaşandığına dikkat çekti. Her mevsimin kendine has bir güzelliğinin bulunduğunu hatırlatan Gülümser, belirli rakımın üzerindeki yerlerde kışın kar örtüsünü tarım açısından gerekli olduğunu vurgulayarak, bu yıl baharın erken geldiğini, baharın müjdecisi çiğdemler, sert çekirdekli kayısı, erik, badem, vişne gibi meyvelerin ağaçlarının çiçek açtığını hatırlattı. Gülümser, ''Rakımı çok düşük yerlerde erken baharın mahsurunun olmamasıyla birlikte, önümüzdeki günlerde gelebilecek soğukların oluşturacağı don, sert çekirdekli dediğimiz meyvelere zarar verebilir, bu bakımdan bu ürünleri bu yıl yiyemeyebiliriz'' dedi.
    

Kar örtüsünün tarım açısından, tarla bitkileri açısından çok önemli olduğunun altını çizen Gülümser, açıklamasını şöyle tamamladı:''Çünkü açıkta kalan ve ani don olan mevsimlerde bitkiler sararır ve kıştan çıkışta büyük hasar görür. Kar bir yerde bitkiler için özellikle tarla bitkileri için yorgan örtüsü görevini yapmaktadır. Ama bu sene beklediğimiz soğuklar olmadı. Martın 15'ini geçiyoruz, yöremizin insanlarının baba hesabı dediği 21 Marta kadar da soğuklar olmazsa, kışı atlattık demektir. Yağışta gayet güzel bu sene, kar şeklinde olmasa da yağmur şeklinde, mevsim normallerinin üzerinde yağış aldık. Umut ederim, tarım açısından önemli olur.''
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA