• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Baharı hapşırarak geçirmeyin
16 Mart 2010 Salı 15:06

Baharı hapşırarak geçirmeyin

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. İlker Yiğit, baharda alerjik nezle (saman nezlesi), astım ve göz nezlesi gibi alerjik hastalıkların diğer mevsimlere göre daha çok ortaya çıktığını belirtti.
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. İlker Yiğit, baharda alerjik nezle (saman nezlesi), astım ve göz nezlesi gibi alerjik hastalıkların diğer mevsimlere göre daha çok ortaya çıktığını belirterek, "Gerekli korunma yöntemleriyle bu hastalıkları en hafif şekilde atlatabilirsiniz." dedi.
 
Havaların ısınması, atmosfer basıncındaki değişiklikler, havadaki nem miktarındaki farklılıklar ve havaya karışan bitkilere ait polenler alerjik hastalıkları tetikliyor. Sık hapşırık, burun tıkanıklığı, kaşıntısı ve akıntısı şikâyeti ile baş gösteren polen alerjisi ihmal edildiği takdirde birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Tıpta 'mevsimsel alerjik rinit' halk arasında 'saman nezlesi' veya 'polen alerjisi' olarak bilinen bu rahatsızlık, her yaşta kronik olarak görülebiliyor.
 
Özel Konya Farabi Hastanesi KBB Uzmanı İlker Yiğit, alerjik burun nezlesi olan kişilerde astım gelişme riskinin yüksek olduğunu belirtti.
 
Toplumlarda alerjik nezle görülme sıklığının yüzde 10 ile 25 arasında değiştiğinin tahmin edildiği bilgisini veren Yiğit, "Batı'da bu oran doğu ülkelerinden daha yüksektir. Ülkemizdeki araştırmalar bu oranın doğudan çok ancak batıdan az olduğunu göstermiştir. Son yıllarda alerjik hastalıklardaki artışa sigara, egzoz dumanı, hava kirliliği ve sağlıksız ortamlarda yaşamamızın rolü olabileceği düşünülmektedir." dedi.
 
Alerjik nezlelerin burunda neden olduğu yakınmalarla iş ya da okul başarısının düşmesi, dikkat dağınıklığı, uyku bozuklukları gibi yaşam kalitesinde bozulmalara yol açabildiğini ifade eden KBB Uzmanı Op. Dr. Yiğit, "Alerji, vücudumuza solunum, mide-barsak veya deri teması ile giren bazı yabancı maddelere karşı gereğinden fazla aşırı tepkiler vermesi olarak tanımlanır. Bu alerji sinüzit, orta kulak iltihabı ve astım hastalığının kötüleşmesi gibi etkileri de olabilir." uyarısında bulundu.
 
Polen alerjisinin şiddetini polenin boyutları, solunan havadaki miktarı ve havada kalma sürelerinin belirlediğini söyleyen KBB Uzmanı Yiğit, şu bilgileri verdi: "Bitkilerin türlerine göre polen zamanları farklılaşıyor. Örneğin, bazı ağaçların ilkbaharda, otlar ve çiçeklerin çoğunun haziran ve temmuz aylarında, geç açan ağaçlar ve yabani otlar ise yaz sonunda polen veriyor. Ülkemizde en sık polen alerjisi sebebi ise çayır polenleridir."
 
Çayır poleninin ilkbahar başından sonbahar sonuna kadar havada bulunduğunu, alerjik sağlık problemlerinin en sık görüldüğü dönemin nisan-mayıs-haziran ayları olduğunu ifade eden Op. Dr. İlker Yiğit, şunları kaydetti: "Sıcak, kuru, rüzgârlı ve fırtınalı günlerde atmosferdeki polen sayısı çok fazla, rutubetli ve yağmurlu günlerde ise azalmaktadır. Bitkilerin çoğunun polenlerini gün doğumu ile sabah saat 8 arasında ortama salmaktadır. Polenler, rüzgârın etkisiyle kilometrelerce uzaklara taşınabilir. Ağaç polenlerine göre, çayır ve çimen polenlerinin çok daha uzak mesafelere yayılabilmektedir."
 
POLEN ALERJİSİNDEN NASIL KORUNULUR
 
Kişilerin polen alerjisi varlığının cilt testleriyle (deri prick testi) ve kanda bazı oranlara bakılarak tespit edilebileceğini söyleyen Özel Konya Farabi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. İlker Yiğit, "Alerjik nezle tedavisinde bazı ilaçlar kullanılabilir hatta bir ileri basamak immunoterapi denilen aşılama yöntemi de yapılabilir. Ancak en önemli yapılması gereken şey alerjenlerden nasıl korunacağını bilmek ve önlemleri alabilmektir." şeklinde konuştu.
 
Yiğit, tavsiyelerde bulunarak; alerjik olunan bitkilerden olabildiğince uzaklaşılmasını istedi. Alerjisi olunan mevsimde evin ve otomobilin kapı ve pencerelerinin kapalı tutulmasını isteyen Yiğit, şöyle devam etti: "Evde ve arabanızda polen filtreli klimalar kullanın ve klimalarınızın filtrelerini sık değiştirin. Eviniz bahçeli ise hava temizleyicilerden yararlanın. Radyo, televizyon, gazete, internet v.b yayın organlarında yayınlanan günlük polen durumu hakkında bilgi edinin ve polenlerin atmosferde yoğun olarak bulundukları zamanlarda (sabahın erken saatleri 05.00 - 10.00 arası ve akşamüzerleri sıcak, kuru ve fırtınalı havalarda) dışarı çıkmamaya özen gösterin. Mutlaka dışarı çıkmak zorunluluğunuz varsa ağzınızı ve burnunuzu koruyan maskelerden yararlanın. Polen mevsiminde açık havada spor ve egzersizden kaçının, ağaçlık, çimenlik yerlere seyahat etmek yerine, deniz kenarlarını tercih edin. Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü kullanın, eve gelince gözlüğünüzü bol su ile yıkayın. Dışarıda şapka takmayı unutmayın, şapka takmıyorsanız, saçlarınızı yatmadan önce mutlaka yıkayın çünkü saçlarınıza çok miktarda polen yapışmış olabilir. Günlük kıyafetlerinizi eve gelir gelmez, yatak odası dışında bir yerde hemen değiştirin ve zaman kaybetmeden duş alın. Sık çamaşır değiştirin ve çamaşırlarınızı açık havada kurutmayın."
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA