• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bağıştan ABye Suriyeli sığınmacılar için yardım çağrısı
16 Temmuz 2013 Salı 21:46

Bağış'tan AB'ye Suriyeli sığınmacılar için yardım çağrısı

Bakan Bağış, Suriyeli sığınmacılar için 1,5 milyar dolardan fazla harcama yapan Türkiye'ye dış kaynaklardan sağlanan 116 milyon dolar yardımın yalnızca 6,9 milyon dolarının AB'den gelmesinin ...

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay’ı AB Bakanlığı'nda kabul etti. Bağış, burada yaptığı konuşmada, son dönemde tüm dünya kamuoyunun Mısır'daki kabul edilemez darbeye yoğunlaştığını, ancak Suriye'de yaşanan vahşetin sürdüğünü belirtti. Bağış, "Suriyedeki eli kanlı diktatörün, Şam'ın canisinin maalesef vahşeti devam ediyor ve uluslararası kamuoyu hala Suriye konusunda atması gereken adımları tam olarak atamadı" ifadesini kullandı.

"Toplam yarım milyon Suriyeli şu anda ülkemizde huzur içerisinde, barış içerisinde, en azından can ve mal güvenliğini garanti altına almış durumda" diye konuşan Bağış, Suriyeli sığınmacılar için yapılan harcamalara ilişkin şunları kaydetti:

"Bugüne kadar devletimizin Suriye'den gelen bu kardeşlerimize, misafirlerimize harcadığı fonun toplam miktarı 1,5 milyar dolar. Bu 1,5 milyar doların sadece 116 milyonu dışarıdaki birtakım kaynaklardan ülkemize sağlanmış, geriye kalan yaklaşık 1,4 milyar doları ülkemizin kendi kaynaklarıyla, devletimizin, derneklerimizin, kuruluşlarımızın, vakıflarımızın çabalarıyla seferber edilmiş. Daha da acısı ve düşündürücüsü, AB Bakanı olarak beni ilgilendiren kısmı, bu 116 milyon doların sadece 6,9 milyonu AB ve AB üyesi ülkelerden gelmiş.

Lafa gelince demokrasiden, özgürlükten, ifade özgürlüğünden, insan haklarından her türlü demi vuran Avrupa'daki bazı muhataplarımızın Suriye konusunda da ellerini biraz daha ceplerine atmaları gerektiğini, mümkünse biraz daha ellerini taşın altına koymaları gerektiğini hatırlatmak için sayın Başkanımızın da bizden bir ricası oldu. Biz de bu önemli misyonu memnuniyetle kabul ettik. Başbakanlığımızla koordineli bir şekilde, inşallah AB üyesi ülkelerle yaptığımız temaslarda da Suriye konusuna ve Suriye'den ülkemize sığınınan insanların ihtiyaçları konusuna da tekrar dikkat çekmeye çalışacağız."

Suriye'den dün yine ciddi sayıda ölümler olduğuna dair haberler geldiğine işaret eden Bağış, "Bir yandan Suriye'ye diplomatik birtakım çözümlerle bu vahşeti durdurmamız gerektiğini AB'ye hatırlatacağız, öte yandan da AB'yi bir samimiyet imtihanına daha davet edeceğiz. İnşallah Mısır'da çuvalladıkları samimiyet imtihanını Suriye'de bir kez daha yinelemezler. İnşallah Suriye'nin, Suriye'den gelen kardeşlerimizin yardımına yetişmek için çabalarını ortaya koyarlar" diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA