• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bağış kurbanların satıldığı daha önce söylenmişti
25 Aralık 2009 Cuma 14:29

Bağış kurbanların satıldığı daha önce söylenmişti

Türkiye'de besiciliğin önemli merkezlerinden olan Konya'daki Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, ''bağışlanan kurbanlıkların satıldığı'' iddiasını bir yıl önce gündeme getirmiş
Türkiye'de besiciliğin önemli merkezlerinden olan Konya'daki Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, ''bağışlanan kurbanlıkların satıldığı'' iddiasını bir yıl önce gündeme getirmişti.
     Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, besi hayvancılığının adeta kalbinin attığı Konya'da faaliyet gösterdikleri, gerek toptan et piyasası gerekse kurban bayramındaki hayvan hareketlerinden mutlaka haberlerinin olduğunu belirtti.
     Konya Kırmızı Et Yetiştiricileri Birliği olarak geçen yıl Kurban Bayramı döneminde, vatandaş adına vekaletle kurban kesen vakıfların, kurbanların bir kısmını kesmiş gösterip aslında bu hayvanları kesmedikleri, tamamını kesen vakıfların da kurban etini fakirlere dağıtmak yerine, tüccarlara değerinden az fiyata sattıklarını tespit ettiklerini anımsattı.
     Tespit ettikleri bu konuyu Anadolu Ajansı aracılığıyla geçen yıl kamuoyuna duyurduklarını anlatan Karabulut, söz konusu haberde, ''Vekaletle kurban kesimi için toplanan paralarla kurban alınmadığı ya da alınan kurbanlıkların düşük fiyattan tüccarlara satılarak paraya çevrildiğini belirledik. Kurban Bayramı ve sonrasında piyasada yaşanan derin durgunluğu araştırdık, altından verdikleri sözleri yerine getirmeyen bazı vakıf ve dernekler çıktı'' şeklinde sözlerinin bulunduğunu hatırlattı. 
     
    
     Kurban yolsuzluğunun işleyişinin çok karmaşık olmadığını vurgulayan Karabulut, şunları söyledi:
     ''Bu işi suistimal eden kuruluşlar, vatandaş adına vekaletle kurban kesmek için önce para topluyor. Bir miktar hayvan alınıyor. Örneğin vekaleti ve parası alınmış olan kurbanların bir kısmı kesilmiyor. Kesilmeyen kurbanların parası bir başka yerde kullanılıyor. Ancak bu konu zaten yasal olmayan bir uygulama olduğu ve kayıt altında bulunmadığı için bu paranın nereye harcandığı bilinmiyor. Bazı vakıfların ise alınan para kadar kurbanı kestiğini, ancak bu kurbanların etlerini hemen orada tüccara sattığını biliyoruz.'' 
     
   
     Karabulut, ismini vermek istemediği Konya'da bir vakfın açık şekilde yolsuzluk yaptığını iddia ederek, ''Küçük çaplı çalışan bu vakıf, bu Kurban Bayramında, vekaletli olarak toplam 35 büyükbaş hayvan kestirdi. Etini özel sektöre sattı. Hem de etin karkas kilo fiyatı 13 lirayken 10 liradan satıp paraya çevirdiler. Dinimizin gereği olarak, bu kurban etlerini, sözde tümüyle fakirlere ve ihtiyaç sahiplerine dağıtacaklardı. Elbette kurban işine girip yolsuzluğa bulaşmamış vakıflar da var ancak, çoğunda bu tür olumsuzlukların yaşandığını düşünüyoruz '' dedi.
     Karabulut, bu yıl kurban kestiren kişi sayısıyla, piyasadan çekilen hayvan sayısı düşünüldüğünde bu durumun ortaya çıktığını, özellikle küçükbaş hayvanların besicinin elinde kaldığını, bu olayın bile bazı vakıfların kurban kesiminde yolsuzluk yaptığını ortaya koyduğunu iddia etti.
     Önümüzdeki kurban bayramında benzer olumsuzluklar yaşanmaması için sıkı bir denetim yapılmasının şart olduğunu belirten Karabulut, bundan önce de büyük oranda kayıt dışı olan kurbanlık satışlarının vergi kaçakçılığı açısından da tümüyle kontrol altına alınması gerektiğini sözlerine ekledi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA