• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bağış ABnin tutumunu eleştirdi
15 Temmuz 2013 Pazartesi 22:00

Bağış AB'nin tutumunu eleştirdi

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, AB'nin Mısırda ordunun yönetime el koymasına karşı net bir tavır alamadığını belirterek, Vahşete vahşet diyemediler dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, 24 TV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Mısır’da ordunun yönetime el koymasına ilişkin soru üzerine Bağış, darbenin ayak seslerini duyduktan sonra yoğun bir diploması trafiği yürüttüklerini söyledi. Bağış, “Olası darbeyi engellemek için Türkiye olarak çok uğraştık. Yeterli bulmadığımız mesajlar bile tamamen Türkiye’nin baskısı sonrası ortaya çıkan mesajlardır” dedi.

Darbenin ortaya çıkmasından sonra ilkesel bir tepki koyan Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden de aynı tepkiyi koymasını beklediğini belirten Bağış, Avrupa Birliği  Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’un yaptığı açıklamalar ile AB’nin de olayları görmeye başladığını söyledi.

“Avrupa Birliği ilkeleriyle bağdaşmayacak şeyler”

AB üyesi ülkelerin Mısır’daki darbeye farklı yaklaştıklarını kaydeden Bağış, şunları söyledi:

“Bazı ülkeler maalesef Mısır’daki darbecilere biraz yol vermek istediler. Bunun doğru olmadığını onlar da görmeye başladılar. Çünkü Avrupa Birliği’nin üzerine kurulu olduğu ortak değerlerin en önemlisi demokrasidir. Demokratik yöntemle seçilmiş bir cumhurbaşkanını alaşağı etmek, halkın onayından geçmiş bir anayasayı lağv etmek, bunlar Avrupa Birliği ilkeleriyle bağdaşmayacak şeylerdir.”

Mısır’da generallerin yanlarına sözde toplum liderlerini alarak hükümetin devrildiğini ilan ettiğini ifade eden Bağış, “Avrupa Birliği buna ‘müdahale’ dedi. Bunu neresi müdahale, düpedüz darbedir. Darbeye darbe diyemeyenler maalesef orada yaşanan vahşete vahşet diyemediler. Sabah namazını eda ederken insanlar kurşuna dizildi. 50 küsür insan öldü. Vahşet yaşandı” diye konuştu.

Mısır’da kimsenin tarafını tutmadıklarını belirten Bağış, “Bizim tarafımız demokrasidir. Sayın Mursi demokratik yöntemlerle seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olduğu için biz kendisinin arkasında duruyoruz. Mısır halkı iradesini ortaya koyarak başka birisini seçerse biz onunla da çalışırız. Ama şu an itibariyle seçilmiş tek bir cumhurbaşkanı vardır. O da Sayın Mursi’dir. Onun için Mursi’nin görevine dönmesi çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Bağış, medya üzerinden başlayan tartışmanın ardından AB Konseyi’nin faslın açıldığını ilan ettiğini, sadece faslın açılış töreninin ekim sonrasına bırakıldığını söyledi. Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu ifade eden Bağış, “Ben Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği bakanıyım, Avrupa Birliği’nin Türkiye bakanı değilim. Bazen anamuhalefet bunu karıştırıyor. Beni Avrupa’nın başmüzakerecisi zannediyorlar, ben Türkiye’nin başmüzakerecisiyim. Türkiye büyük bir devlettir. Gerekirse jest yapar gerekirse rest çeker. “

MHP lideri Bahçeli’nin açıklamaları

Bağış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına verdiği tepkinin "yumuşak bile olduğunu" dile getirdi. Bahçeli’yi takdir ettiği noktaların da olduğunu belirten Bağış, “Ama zannediyorum Sayın Bahçeli Ramazan’ın etkisi altında kaldı” dedi. Bahçeli’nin anayasanın değiştirilmesi konusunda geçmişte yaptığı açıklamalara atıfta bulunan Bağış, MHP liderinin yeni anayasa yapılmasının ihtiyaç olduğunu defalarca söylediğini hatırlatarak, “Türkiye için demokratikleşme zamansız mıdır, gereksiz midir? Sayın Bahçeli’yi saygı duyduğum birisi olmasına rağmen anlamakta zorlanıyorum” diye konuştu.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA