• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bağımlılıkla özel mücadele
26 Mart 2019 Salı 10:48

Bağımlılıkla özel mücadele

Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi’ne 2018 yılında 11 bin 483 hastanın başvurduğunu belirten Doç. Dr. İbrahim Eren, “AMATEM’de tedavi ile başarılı sonuçlar alıyoruz” dedi.

Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi’ne (AMATEM) 2018 yılında 11 bin 483 hastanın başvurduğunu belirten Doç. Dr. İbrahim Eren, “Madde bağımlılığı, halk ve toplum sağlığı sorunu olmaya başladı. Özellikle de gençleri etkiliyor. AMATEM’de tedavi ile başarılı sonuçlar alıyoruz” dedi.

Ülkemizde 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre 15-34 yaş arasında ortalama her 3 kişiden 1’inin hayatında en az bir kez madde kullandığını gösteriyor. Yüksekliği nedeniyle düşündürücü olan bu oran, ergenlik çağındaki gençlerin madde ile temasının giderek daha da kolaylaştığı sonucunu da gözler önüne seriyor. Bağımlığın dünyanın en önemli sorunlarından bir tanesi olduğuna dikkat çeken Sağlık Bilimleri Üniversitesi Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yazır Psikiyatri Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. İbrahim Eren, “Madde bağımlılığı, halk ve toplum sağlığı sorunu olmaya başladı. Özellikle de gençleri etkiliyor. Gençleri etkilemesinin bazı özel yönleri var. Gençler toplumun en hareketli, dinamik yapısı. Eğer onları maddeyle, uyuşturucuyla ve bağımlılıkla etkilenmesini engelleyemezsek, onların olumsuz duygulara ve özelliklere sahip olması kaçınılmaz olur ve bu topluma pahalıya mal oluyor. Maddelerin kişiye, topluma ve ekonomiye zararları var. Kişiye zararında kişiyi fiziksel olarak etkiliyor. Kişi, Hepatit B ve HİV kapabiliyor. Karaciğer hastalıkları ortaya çıkabiliyor. Kişilerde ruhsal hastalıklarda çok fazla görülüyor. Özellikle uyarıcı maddeler, akıl hastalıkları benzeri tablolar ortaya çıkarıyor.  Sağlıklı düşünmeleri, planlama, yargılama ve yorumlama yetenekleri başta olmak üzere zihinsel yetenekleri bozuluyor. Toplumsal açıdan da maddeyi kullanan kişilerin suça meyili artıyor. İntihar riski artıyor. Olumsuz etkiler toplumu etkileyerek ciddi maliyetler doğuruyor. Madde ile mücadelede yapılacak en önemli çalışma, gençlerin korunması. Bu koruma aşamasında hepimize görev düşüyor” diye konuştu.

2-20190325175755.jpg

“TEDAVİ İLE BAŞARILI SONUÇLAR ALIYORUZ”

Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM’e 2018 yılında 11 bin 483 hastanın başvurduğunu belirten Eren, “Bunların bir kısmı mükerrer hastalardan oluşuyor. Bu hastaların 470 tanesi kadın hasta, 11 bin 13 tanesi ise erkek hastadan oluşuyor. Erkekler daha çok bağımlı oluyor ve bağımlı hastalarımızın büyük bir çoğunluğu erkek hasta. 643 hastamız ise AMATEM’de yatarak tedavi görmüş. 2019 yılı itibari ile ise bin 919 hasta başvurdu. Bu hastaların ise 69 tanesi kadın, bin 850 tanesi erkek hastadan oluşuyor. 136 hastamız ise yatarak tedavi görmüş. Tedavi ile başarılı sonuçlar alıyoruz. Burada önemli olan, tedavi olarak buradan çıkan hastalarımızın yeniden madde kullanmaması” şeklinde konuştu.

3-016.JPG

“TOPLUMU MADDENİN ETKİSİNDEN KORUMAK LAZIM”

Çocuk ve ergenlere yönelik Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi’ni (ÇEMATEM) açtıklarını aktaran Eren, “Normal AMATEM’de 18 yaş ve üzerindeki kişiler yatıyor. 18 yaşından küçük olan gençlerde, ailesinde ve çevresinde bağımlılık varsa kendilerinde de bağımlılık görüyoruz. O kişilerin bağımlılığının tedavisi için ÇEMATEM servisi açtık. 18 yaş altındaki bireyleri yatırarak tedavi ediyoruz. O servisimizde hasta sayımız çok az. İnşallah daha da az olur. Hatta hiç olmaz. Dünyanın gidişinde bağımlılıklar artıyor. İnşallah tersine çeviririz. Çünkü aileleri parçalıyor ve ciddi sosyal ve toplumsal sorunlara yol açıyor. Toplumu maddenin etkisinden korumak lazım” dedi.

4-725.jpg

“HERKES BAĞIMLI OLABİLİR”

Madde kullanan birisinin ‘Ben bağımlı olmam’ demesinin doğru olmadığına dikkat çeken Eren, “Herkes bağımlı olabilir. Ben bağımlı olmam söylemi bağımlılığa zemin hazırlıyor. Arkadaş çevresi, madde bağımlılığı noktasında önemli. Arkadaşları kullandığı için kullandığını ya da arkadaş çevresinde teklif edildiği için başladığını belirten hastalarımız çok sayıda.  O yüzden gençlerin arkadaş çevresine de dikkat etmesi gerekiyor. Bu konuda da ailelere ciddi görevler düşüyor. Gençleri çok rahatsız etmeden ailelerin takip etmesi gerekiyor.  Toplumun her kesimine büyük görevler düşüyor. Gençlik çok önemli. Madde kullanımının çoğunluğu gençlik çağında başlıyor. Sigara, bütün maddelerin ilk aşaması. Madde kullanan hastalarımızın hepsi sigara içiyor. Sigara kullanımından sonra diğer maddelere geçiyor. Sigara kullanımı ile ilgili yeterli mücadele yapılabilirse, diğer maddelere geçişte azalabilecektir” ifadelerini kullandı.

5-393.jpg

“DÜNYADA UYGULANAN TEDAVİYİ, KONYA’DA UYGULUYORUZ”

Madde bağımlılığı tedavisinin mümkün olduğunun altını çizen Eren, “Yeter ki kişi bağımlılıktan kurtulmaya karar versin. Bağımlılıktan kurtulmaya karar verildikten sonra bunun tedavileri var. Kişinin kriz dönemini atlatabileceği ilaçlarımız var. Hastalarımız AMATEM’de yatarken, madde ile ilgili eğitimler vererek onları daha güçlü hale getirmeye çalışıyoruz. Bir de madde kullanma isteğini azaltan ilaçlar var. Madde kullanımı tedavisi sırasında en önemli nokta maddeye tekrar başlama hadisesi. Burada yapılacak olan kişilerdeki madde kullanımını azaltacak ilaçlarla destek vermektir. Bunu da Türkiye’de ilk uygulayan Devlet Hastaneleri’nden birisiydik. Dünyanın yaptığı tedavilerin her birini Konya’da uyguluyoruz. Sonuç itibariyle bağımlılığın tedavisi var. Hastalarımız istekli olurlarsa gerekli yardımı yapıyoruz” diye konuştu. 

6-256.jpg

“EKİP HALİNDE TEDAVİ ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜYORUZ”

Maddeden uzak tutacak sanat aktiviteleri yapıldığına dikkat çeken Eren, “Selçuklu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü” ile iş birliği içindeyiz. Halk Eğitim Müdürlüğünden gelen hocalarımız maddeden uzak tutacak sanat aktiviteleri yapıyor. Bir ekip halinde tedavi yapılıyor. Bu tedavilerin temelinde kişileri maddeden uzaklaştıracak tedaviler önemli. Tabi ki onların yanında hastaların ruhsal sorunları gideriliyor, sosyal becerileri geliştiriliyor ve kurallara uyma noktasında motivasyonları artırılıyor. Sosyal hizmet uzmanı, psikolog, hemşire, doktor ve öğretmenlerle birlikte ekip halinde tedavi çalışmaları yürütüyoruz. Bu süreçte en önemli konu maddeye tekrar başlamamak. Hastaların tedavide bu konuya dikkat etmeleri gerektiğini söylüyoruz” şeklinde konuştu. 

7-222.jpg

“DAVRANIŞLARI VE HAREKETLERİ DEĞİŞİYOR”

Lise ve ortaokul öğretmenlerinin madde bağımlılığı ile mücadeleye dikkat etmeleri gerektiğini aktaran Eren, “Rehber ve sınıf öğretmenleri, öğrenci davranışlarına dikkat etmeli. Uyarıcı veya uyuşturucu madde kullanan gencin davranışları ve hareketleri değişiyor. Normalde daha sakin olan bir genç daha sinirli ve asabi olabiliyor. Ders başarısı düşüyor, insanlarla ilişkisi azalıyor ve devamsızlığı artıyor. Bu gibi davranışlar bizi gencin madde kullanmış olabileceği noktasında uyarmalıdır. Ayrıca diğer maddelere geçişte sigaranın etken olduğunu düşün düğümüzde aileler ve öğretmenler, gençlerin sigaraya başlamasını takip etmeli ve engellemeli” dedi.  

8-007.png

BEN BAĞIMLI OLMAM DEMEYİN!

Uyarıcı ve uyuşturucu madde konusunda gençlere tavsiyelerde bulunan Eren, “Herkes bağımlı olabilir. Bu konuda herkesin uyanık olması lazım. Gençlerin ve çocuklarımızın bağımlılık noktasında uyanık olması lazım. Ben bağımlı olmam diyerek herhangi bir maddeyi denememesi lazım. Hepimiz bağımlı olabiliriz. Ailesinde bağımlı olan birisi varsa o kişinin bağımlı olma riski genetik olarak fazla olabilir. O kişi biraz daha dikkatli olmalı. Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite bozukluğu dediğimiz rahatsızlık var. Çocukluğunda böyle bir rahatsızlığı olan kişilerde ilerleyen dönemlerde bağımlı olma ihtimali artıyor. Dikkatli olmak lazım. Bir diğer konu ise parçalanmış aile yapısı ya da ebeveyn sorunu bağımlı bireylerin yaklaşık yüzde 50'sinde görülüyor. Yani bağımlılıkla mücadele edenlerin yüzde 50’sinde ebeveyn sorunu var” diyerek sözlerine son verdi.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA