• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Bağdatın kapısına dayandılar
18 Haziran 2014 Çarşamba 08:27

Bağdat'ın kapısına dayandılar

Musul, Kerkük, Tikrit ve son olarak Telafer'de dengeleri değiştiren IŞİD terör örgütü, başkent Bağdat'a 60 kilometre mesafedeki Bakuba'yı almaya çalışıyor. Militanların bazı noktaları ele geçirdiği ancak Irak ordusunun örgütün şehir merkezine saldırısını püskürttüğü belirtiliyor.

Irak'ta Musul ve Tikrit'in ardından Türkmen kenti Telafer'i de ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), başkent Bağdat'a doğru tehlikeli ilerleyişini sürdürüyor. ABD'nin büyükelçiliğini tahliye hazırlığı yaptığı sırada çatışmalar başkentin 60 kilometre kuzeydoğusunda bulunan Bakuba'yı etkisi altına aldı. IŞİD, Diyala vilayetine bağlı Bakuba'da bazı noktaları ele geçirdiğini açıkladı. AFP'ye göre, Irak ordusu ise örgütün şehir merkezine son saldırısını püskürtmeyi başardı. Bağdat Operasyon Komutanı Kasım Ata, IŞİD'in Bakuba'da Mefrak polis merkezine saldırı düzenlediğini, ancak ordunun saldırıyı önlediğini ve çatışmalarda 9 IŞİD üyesinin öldürüldüğünü söyledi. Akşam saatlerinde de Türkmen güçlerinin Telafer'deki bazı semtleri, IŞİD'den geri aldığı bildirildi. Suriye sınırındaki El-Kaim Sınır Kapısı'nın kontrolünün ise IŞİD'in eline geçtiği kaydedildi.

MAHKUMLAR ÖLDÜRÜLDÜ

AFP'nin haberine göre, IŞİD'in önceki gece bir polis merkezine düzenlediği saldırıda merkezdeki 44 tutuklu öldürüldü. Ölenlerin IŞİD mi, yoksa güvenlik güçleri tarafından mı öldürüldüğü ise bilinmiyor. Başbakan Nuri el-Maliki'nin sözcüsü mahkumların IŞİD tarafından öldürüldüğünü iddia ederken, bazı yetkililer de ölenlerin kaçmaya çalışırken güvenlik güçleri tarafından vurulduğunu savundu. Diyala vilayeti ve Enbar'a bağlı Ramadi kentindeki operasyonlarda da çoğunluğu IŞİD militanı 33 kişi ile 2 polisin öldüğü ifade edildi.

KOMUTANLAR GÖREVDEN ALINDI

Öte yandan Irak Başbakanı Maliki, Musul'da görev yerini terk eden 3 komutanın, görevden

uzaklaştırıldığını, bir komutanın da askeri mahkemeye sevk edildiğini bildirdi.

Kritik nokta

Diyala eyaletinin başkenti Bakuba, Irak'ın başkenti Bağdat'ın kuzeydoğusuna 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Büyük çoğunluğu Sünni olan yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığı kentte Şiiler ve Kürtler de bulunuyor. Bakuba, İran sınırına ise 93 kilometre uzaklıkta. 13 Haziran'da IŞİD ile Irak ordusu arasında Bakuba kenti kırsalında çatışmalar yaşanmıştı. Polis ve ordu yetkililerine göre çatışmalar kentin 35 kilometre kuzeydoğusundaki Mikdadiye'de yoğunlaştı.

Düşündüren tablo: Çocuk askerler

Askerleri IŞİD ile mücadele etmek yerine üniformalarını dahi bırakarak kaçan Irak ordusunun 'gönüllü' asker uygulaması tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Geçtiğimiz hafta Musul'un büyük bölümünün kontrolünü ele geçirerek tüm dünyada bir anda gündeme oturan IŞİD terör örgütünün Bağdat'a doğru ilerleyişini durdurmak isteyen Irak yönetimi, IŞİD'le savaşması için sokak sokak gönüllü topluyor.

Son gelen görüntülerde ise yaşları 10'u geçmeyen çocukların ellerinde silahlarla sokaklarda adeta nöbet tuttuğu görülüyor. Büyükleriyle birlikte Irak ordusu saflarında savaşmak isteyen çocukların ellerinde otomatik silahlarla meydanlarda turlaması ve slogan atması görenleri

şoke ediyor. Bir başka fotoğrafta ise IŞİD'in savaş eğitiminde bulunan ve yaşı 5'i geçmeyen bir çocuğun elinde telsiz bulunuyor. Diğer elinde tuttuğu kağıtta ise 'Irak Şam İslam Devleti ve İnşallah Libya' yazıldığı görülüyor.

Irak'taki silahlı gruplar

Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünün Irak'ın Musul, Salahaddin, Tikrit ve Telafer kentlerini işgal etmesi, gözleri Irak'taki silahlı gruplara çevirdi:

Aşiret Devrimcileri Konseyi

78 aşiret ve kabileden oluşan konseye bağlı 41 silahlı grup bulunuyor. Konsey, ülkenin batısındaki Ramadi, Felluce, Halidiye, Kerkük kırsalı, Enbar ve Babil kırsalında etkin rol alıyor. En büyük Sünni silahlı güç ve 10 binin üzerinde milise sahip.

Ensaru'l İslam

Kürt kökenli Iraklılardan oluşan örgüt, 2001'de kuruldu. 2003-2010 yılları arasında Irak el-Kaidesi çatısı altında faaliyet gösteren ve Selefi bir milis grubu olan Ensar'ul İslam, 2010'dan bu yana IŞİD ile birlikte hareket ediyor.

Ceyşu'l İslami

ABD işgaline karşı 2004'te kurulan silahlı örgüt, 2006-2007 yılları arasında Irak el-Kaidesi ile çatıştı. Bağdat, Enbar, Ninova ve Selahaddin'de etkin olan örgüt, ABD'nin çekilmesinin ardından Maliki güçlerine karşı mücadele yürütüyor.

Ceyşu'l Mücahidin

Örgüt, Irak'taki kabile ve aşiretlerden oluşuyor. 4 binden fazla mensubu bulunuyor. Ceyşu'l Mücahidin, Bağdat'ın Sünni mahallelerinde, Tikrit, Ebu Gureyb, Diyala, Enbar, Bağdat ve Felluce kentlerinde faaliyet yürütüyor.

1920 Devrimi Tugayları

ABD işgaline karşı kurulan ilk silahlı direniş örgütü. Bağdat, Enbar ve Selahaddin'de etkili. Irak El Kaidesi'ne karşı ABD güçleriyle zaman zaman işbirliği yapmakla beraber, ABD güçlerine yönelik birçok şiddet eylemine de imza attı.

Nakşibendi Ordusu

Devrik lider Saddam Hüseyin'in yardımcısı İzzet İbrahim el-Duri'nin liderliğini yaptığı Nakşibendi Ordusu 2006'da kuruldu. Örgüt, yaşanan son isyanda Musul kentinin ele geçirilmesi operasyonunda IŞİD ile birlikte hareket etti.

Irak ve Şam İslam Devleti

Irak El Kaidesi lideri Ebu Musab Zerkavi'nin ardından örgütün başına geçen Ömer el-Bağdadi'den sonra görevi Ebubekir el-Bağdadi devraldı. Adı önce 'Irak İslam Devleti', ardından da 'Irak ve Şam İslam Devleti' olarak değiştirildi. 10 bin militanı var.

 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA