• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Babacan açıklamıştı...
06 Kasım 2013 Çarşamba 08:49

Babacan açıklamıştı...

Makroihtiyati tedbirler kapsamında BDDK'nın, bankadan çekilen taşıt kredilerinde asgari yüzde 25 peşinat ve uzun taksit sayılarında sınırlandırma üzerinde çalıştığı belirtiliyor.

Türkiye'de cari açığın büyümesinin en önemli kalemlerinden birisi olarak görülen tüketici kredilerinde artış hızının frenlenmesi için çalışmaların başlatıldığı belirtiliyor. Bu kapsamda BDDK'nın, taşıt kredilerinde yüzde 25 asgari peşinat uygulaması ve kullanım ömrü taksit vadesinden önce sona eren ürün ve hizmetlerdeki taksitlerin sınırlandırılması üzerinde çalıştığı belirtildi.

BABACAN OVP İLE AÇIKLAMIŞTI

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ekim ayı başında açıklanan OVP'nin tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında, tüketici kredileri ile cari açık arasında bire bir ilişki olduğunu belirterek, tüketici kredileri ve kredi kartları kullanımını sınırlayacak makroihtiyati tedbirler üzerinde çalışıldığını açıklamıştı.

BEKLETİLEBİLECEK

Reuters'a bilgi veren BDDK kaynakları, düzenlemelerin, yılbaşından önce kurul tarafından değerlendirilmesinin planlandığını; ancak, devam eden etki analizi çalışmalarında, düzenlemelerin büyüme üzerinde olumsuz sonuç doğuracağı sonucuna ulaşılması halinde, uygun şartlar oluşana kadar bekletilebileceğini belirttiler. Bir BDDK kaynağı, 'Makro ihtiyati tedbirler kapsamında yürüttüğümüz çalışmalarda, takibe dönüşüm oranının çok düşük olduğu konut kredileri için daha önce yapılan asgari peşinat uygulamasının yaygınlaştırılıp yaygınlaştırılamayacağını çalışıyoruz. Bu yönde, taşıt kredilerinde de yüzde 25 peşinat koşulu getirilebilir' dedi.

Taksitte uzun vade sürelerine sınırlama

Başka bir BDDK kaynağı ise, kredi kartı veya tüketici kredisi ile alınan bazı mal ve hizmetlerin kullanım veya yararlanma süresinin, taksit süresinden kısa olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: 'Tüketici 36 ay vade ile cep telefonu alıyor, 24'üncü ayda telefonu yeniliyor; veya 24 ay taksitli tatile çıkıyor, 12'inci ayda tekrar tatil zamanı geliyor. Nasıl ki daha önce gıda harcamalarında kredi kartına taksit uygulaması kaldırılmıştı; şimdi de bazı mal ve hizmetler için kredi kartı taksitinin ve tüketici kredisi taksit sayısının sınırlanması üzerinde çalışılıyor.'

Aynı kaynak, söz konusu uygulamaların ekonomik büyüme üzerindeki etkilerine de baktıklarını belirterek, 'Çalışmaların yılbaşından önce değerlendirilmesi öngörülüyor; ama düzenlemeler, büyümeyi aşağı çekecekse bir anlam ifade etmiyor. Hem büyüme sağlanacak, hem amacınıza ulaşacaksınız. Eğer etki analizinin sonuçları efektif çıkmazsa hiç yapılmayabilir, beklenebilir' dedi.

İthal edilen otomobil talebi baskılanacak

Kredi kartlarında borç/gelir oranına göre bütün bankalarda uygulanacak toplam tek limit sisteminin ise son dönemdeki düzenlemeler içinde önemli bir yere sahip olduğun belirtiliyor. BDDK'dan bir kaynak, bu konuda BDDK'nın gereken tüm teknik düzenlemeleri yaptığını kaydederek, şunları söyledi: 'Bu konuda bankalar her doneye sahip. Kredi Kartları Merkezi, Bankalararası Kart Merkezi ve bankaların kendi bünyesinde bütün veriler var. Düzenlemede bir geçiş süresi tanınmadığı için belki sıkıntılar yaşanıyordur; ama bankalar kendi içlerinde yapacakları bir altyapı çalışmasıyla her an entegre olabilirler. Aynı kaynak, bu sayede, cari açığa artırıcı yönde etki eden ithal otomotiv talebinin de baskılanabileceğini, değerlendirmelerin sürdüğünü söyledi. Kaynak, bireysel diğer tüketici kredilerinde, satın alınacak malın önceden tespiti mümkün olmadığından, asgari peşinat uygulaması düşünülmediğini de belirtti.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA